Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сергійчук І.М. Новітня історія країн Азії та Аф....doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Зв'язки Сумщини з афро-азіатськими країнами

Сумщина налагоджує різнопланове співробітництво з країна­ми Азії та Африки. Організатором і координатором економічної співпраці виступає Сумська торгово-промислова палата та від­повідне управління облдержадміністрації. Маркетингові служби створені на підприємствах. Проводиться копітка робота щодо за­лучення іноземних інвестицій, завоювання ринків збуту, запро­вадження новітніх технологій. З метою ознайомлення з економі­чними можливостями регіону область відвідали посли в Україні таких держав, як Японія, КНР, Індія, Південно-Африканська Рес­публіка, Казахстан, представники ділових кіл багатьох країн. Сумська область спеціалізується на випуску продукції для на­фтогазовидобувної і хімічної галузі, енергетики, машинобудуван­ня. Тут зосереджено ряд провідних підприємств України.

ВАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднан­ня ім. М. Фрунзе» виготовляє автоматизовані вимірювальні при­лади на мікропроцесорах, газоперекачувальні агрегати нового покоління для магістральних газопроводів, різні типи насосів, центрифуг, перекриваючої арматури для трубопроводів, буриль­них і ведучих труб. Воно має міжнародний сертифікат якості на всю свою продукцію від її проектування до монтажу і подаль­шого обслуговування. Одним із постійних замовників СМНВО ім. М. Фрунзе є Іран. Групи іранських спеціалістів і робітників регулярно навчаються в об'єднанні. З дев'яти економічних про­ектів, що ввійшли до міждержавної українсько-туркменської угоди 1998 р.. 7 виконує СМНВО ім. М. Фрунзе. Вартість здійсню­ваних і запланованих проектів досягає 1 млрд. дол. Це нафтога­зові комплекси, компресорні станції, завод мінеральних добрив, содовий завод, міст через р. Амудар'ю тощо. Запущена до ладу унікальна за рівнем автоматизації газліфтна станція «Сердар» («Керманич»), яка обслуговує майже 300 свердловин. В пустелю Барса-Гельмес із Сум було завезено близько 4 тис. т обладнання і комплектуючих до нього. За 200 км від Ашгабата фрунзенці ввели в експлуатацію компресорну станцію «Каахка», яка подає паливо в населені пункти, а також на Безмеїнську ГРЕС, спору­джену американською фірмою «Дженерал моторе». В Узбекис­тан СМНВО ім. М. Фрунзе експортує газоперекачувальні агрега­ти і компресори, резервуари та устаткування для нафтобаз.

Місто Охтирка Сумської області - один з небагатьох центрів видобутку української нафти, дає нині близько 50% цього енер­гоносія. В 1999 р. Охтирка була нагороджена медаллю Всесвітньої архітектурної виставки в Пекіні (КНР) в номінації малих міст за гармонійне поєднання традицій минулого і досягнень сучас­ного містобудування. Провідне підприємство Охтирки «Нафто-проммаш» впевнено виходить на зовнішні ринки, вже освоєно

260

45 найменувань обладнання та 250 видів запчастин до нього. Це підігрівачі нафти, дегазаційна установка, перемішувачі буриль­ного розчину та ін. Підписаний контракт на поставку продукції з в'єтнамською фірмою «Віньнам Трейдинг-ЛТД». Особливу ува­гу працівників нафтогазового комплексу привернули підігрівачі нафти ПТ-16 і ПТ-25, оскільки вони дають можливість працюва­ти з нафтою, яка містить велику .кількість парафіну. Укладено угоду з казахським акціонерним товариством «Узейньмунай-газ». Презентації обладнання охтирського підприємства на міжнародних виставках викликали інтерес фірм Республіки Корея, Індії, Алжиру, Єгипту та ін. Співпраця ведеться з нафто­виками і газовиками Киргизстану, Узбекистану, Туркменістану.

ВАТ «Сумихімпром» випускає продукцію 50 найменувань (мінеральні добрива, ферменти, лаки, фарби, миючі засоби і т.д.), постійно нарощуючи обсяги виробництва. На наукові розробки виділено 12 млн. дол. Із міжнародними організаціямиузгодже­но фінансування будівництва першого в країнах СНД сірчано­кислотного цеху за японською технологією. Виконуються спільні проекти з Китаєм.

Сумський НДІ атомного та енергетичного насособудування розробляє технічну документацію для Тайванської АЕС і АЕС «Куданкулам» (Індія). Конотопське ВАТ «Мотордеталь» співпра­цює з німецькою фірмою «Мерседес», випускаючи комплектуючі для відомої марки автомобіля, які поставляються до Китаю, Па­кистану, Єгипту. В Японії і Південній Кореї охоче купують мікро-охолоджувачі глухівського малого підприємства «Модуль». Ре­монт узбецьких вертольотів здійснює спеціалізований завод «Авіа-кон» (Конотоп). В Центральній Азії реалізується продукція Свіського насосного заводу. Сумського заводу «Насосенергомаш», арматурних заводів Конотопа і Кролевця. Роменське ВАТ «Та­лан» виготовляє якісне взуття для військових, працівників міліції, шахтарів, сталеварів, нафтовиків, яке успішно реалізується в Центральній Азії, В'єтнамі, Гвінеї, Монголії, Омані, Саудівській Аравії, Сирії, Тунісі, Туреччині тощо. Сумські лісгоспи відправ­ляють деревину для паркету, оздоблювальних робіт, меблів до Ізраїлю і Туреччини.

У 2000 р. підписано угоду про партнерські стосунки між Сумською областю і провінцією Мугла Турецької Республіки. Побратимами для турецьких міст Мугла, Фетхіє, Мармарис, Бод-рум стали Суми, Охтирка, Ромни, Конотоп. Здійснюється обмін делегаціями. Планується співпраця в економіці, освіті, культурі.

В рамках міжнародних програм, двосторонніх домовленостей розвиваються зв'язки в освітній і науковій сферах. На медично­му факультеті Сумського державного університету навчаються студенти з багатьох арабських і африканських країн. Сумські

261

студенти, що спеціалізуються на вивченні нетрадиційної меди­цини, стажувались у В'єтнамі. В Сумському аграрному універси­теті здобувають вищу освіту представники 18-ти арабських країн, інтереси яких захищає фірма «Аль-Амаль», очолювана колишнім випускником цього вузу Басамом Аль-Ассою. Вони можуть от­римати звання бакалавра, спеціаліста, магістра, вчену ступінь кандидата наук. У Сумському військовому інституті ім. Б. Хмель­ницького започатковане підвищення кваліфікації для офіцерів Китайської Народно-визвольної армії.

Дослідження сумських науковців дістали високу оцінку в світі. Праці доктора біологічних наук, професора аграрного уні­верситету І. Понікара, присвячені профілактиці хвороб птиці;

публікувались у Японії, Індії, Південній Кореї, Таїланді, Туреч­чині. Вчені Інституту прикладної фізики НАН України (Суми) підтримують контакти з Агентством з ядерної енергії в Каїрі (Єгипет). На наукових конференціях обговорюються важливі про­блеми розвитку економіки, суспільства, права тощо. Так, на 8-й міжнародній студентській конференції «Економіка заради еко­логії» в СДУ привернули увагу повідомлення представників Йорданії і Непалу. На Українському математичному конгресі в педуніверситеті цікаву доповідь зробив професор з Японії.

262