Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 4.УПРАВЛІННЯ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать

7

Лекція 4: структура та управління підприємством

  1. Організаційна та виробнича структура підприємства.

  2. Процес організації управління, його складові елементи та функції.

  3. Принципи та методи організації управління.

  4. Організаційні структури управління підприємством.

  5. Вищі органи держ.управління підприємствами та організаціями в Україні.

1.Організаційна та виробнича структура підприємства

Стабільне функціонування під-ва забезпечується його ор­ганізаційною стр-рою, що хар-ся відповідною сукупніс­тю відносин і зв'язків усередині колективу. В орган. стр-рі під-ва відображається склад відділів, цехів та ін..лінійних і функц. служб.

Організаційна структура підприємства це взаємозв'язки, які іс­нують між підрозділами підприємства і його працівниками. Вона ви­значає спосіб і форму об'єднання людей для досягнення спільних ви­робничих і соціальних цілей.

Організаційна стр-ра під-ва фіксується у графічних схе­мах, штатних розкладах персоналу, положеннях про підрозділи під-ва, посадових інструкціях окремих виконавців. Ефективність функціонування орган. структури під-тва визначається людською поведінкою.

Критеріями оцінки раціональної організаційної структури підпри­ємства є:

  • відповідність обсягу виконуваних робіт кількості виконав­ців;

  • зосередження на кожній ланці упр-ня необхідних функцій і прав для їхньої реалізації;

  • відсутність паралелізму та дублю­вання функцій;

  • оптимальне поєднання централізації та децентралі­зації виконавців, функцій і прав відповідальності;

  • дотримання норм керованості, ступінь надійності, самостійності і відповідальності за результати роботи.

Основу д-сті кожного під-ва становлять вир.процеси, що виконуються у певних підрозділах. Склад цих під­розділів хар-є виробничу структуру підприємства. Вона зале­жить від сфери діяльності під-ва, особливостей технології і ха­рактеру створюваної продукції.

Виробнича стр-ра під-ва це склад і співвідношення його внутр. підрозділів: цехів, відділів, ферм та ін.ланок, що складають єдиний господарський об'єкт. Отже, виробнича структура підприємства визначається складом підрозділів і системою зв'язків, підпорядкованості та взаємодій між ними.

При різноманітності виробничих структур усі вони мають ідентичні функції:

  • виробництво продукції;

  • обслуговування виробничого процесу;

  • збут продукції.

Основні ознаки класифікації виробничих струк­тур підприємств:

  1. Залежно від підрозділу, на основі якого формується структура:

  • цехова вир. стр-ра осн. вир. підрозділом є цех, тобто адміністративно відокремлена частина під-ва, в якій виконується певний комплекс робіт відповідно до внутрішньогосп. спеціалізації. За характером своєї діяльності цехи поділяються на:

а) осн.цехи виготовляють продукцію, що визначає спеціалізацію підприємства;

б) допоміжні цехи виготовляють продукцію, що використовується для забезпечення власних потреб усередині самого підприємства;

в) обслуговуючі цехи виконують робо­ти, які забезпечують необхідні умови для нормального ф-ня осн.і допом.вир-тв (транспортне і складське господарство).

- безцехова виробнича структура (с/г під-ва) - основою її є вир. дільниця (бригада),як стр-ний підрозділ під-ва. Вир.дільниці — це територіально відокремлені внутрішньогос­п. підрозділи, на яких виготовляються певні види продукції.

2) За формою спеціалізації основних цехів:

- предметна структура – її ознакою є спеціалізація цехів на вир-ві певних видів продукції. Предметна спе­ціалізація поширена у с/г підприємствах;

- технологічна структура – її ознакою є спеціалізація цехів під-ва на виконанні певної частки технолог. процесу або окре­мої стадії виробничого процесу;

- змішана виробнича структура - на практиці є мало під-тв, де всі цехи спеціалізовано тільки предметно або технологічно. Більшість під-тв використовують змішану вир. стр-ру (предметно-технологічну), коли части­ну цехів спеціалізовано предметно, а решту технологічно (стадійно).

До складу під-ва входять не тільки вир.підрозділи, а й відділи апарату упр-ня, заклади культ.-побут.призначення та ін..Тому поряд з вир.існує також загальна структура під-ва - характеризується сукупністю усіх виробничих, невиробничих та управлінських підрозділів підпри­ємства. Загальна і виробнича структура підприємства в умовах ринко­вих відносин повинна удосконалюватись відповідно до вимог ринку та конкуренції.