Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК ЭКЗАМЕН.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
199.34 Кб
Скачать

57. Форма парламенту і уряду Російської Федерації

Федеральні Збори РФ – двопалатний парламент – представницький і законодавчий орган держави.

Державна Дума (нижня палата) – 450 депутатів, строк на 4 роки, за пропорційною виборчою системою, 1 % бар’єр. Державна Дума обирає голову – представник найбільш багато чисельної фракції і створює Раду Державної Думи (склад: перші заступники і заступники голови з правом вирішального голосу і голови комітетів з правом дорадчого голосу). У Держ.Думі створюються комітети і комісії. Основне призначення Держ. Думи – прийняття законів + ініціювання процедури імпічменту, дає згоду на призначення глави федерального уряду, ухвалює рішення про призначення на посаду і звільняє з посади (за представленням Президента) голови Центр.банку, голови Рахункової палати і половини її складу, призначає і звільняє з посади омбудсмана, оголошує амністію тощо..

Рада Федерації (верхня палата) – склад: 2 представники від кожного суб’єкта РФ. Складається з представників, обраних законодавчими (представ­ницькими) органами державної влади суб'єктів Російської Феде­рації, або призначених вищими посадовими особами суб'єктів Російської Федерації (керівниками вищих виконавчих органів державної влади суб'єктів Російської Федерації). Строк повно­важень таких представників визначається строком повноважень органів, що їх обрали або призначили, проте повноваження представників можуть бути припинені достроково органом, що їх обрав (призначив), в тому ж порядку, в якому були вибрані (призначені) члени Ради Федерації. Член Ради Федерації – гр-н Ф, не молодше 30 років.

Рада Федерації – постійно діючий орган. Засідання – основна форма роботи палати. Рада Федерації обирає зі свого складу голову і його заступників, які проводять засідання і відають внутрішнім розпорядком палати. Рада Федерації утворює комітети і комісії з числа членів палати. Комітети: підготовка висновків з прийнятих Держ.Думою і переданих на розгляд Ради Федерації федеральних законів і з проектів федеральних конституційних законів; розробляють і попередньо розглядають законопроекти і проекти інших нпа. До відання Ради Федерації, окрім перерахованого вище, на­лежить затвердження зміни меж між суб'єктами Російської Федерації; затвердження указу Президента Російської Федерації про введення воєнного або надзвичайного стану; вирішення питання про можливість використання Збройних Сил Російської Федерації за межами території Російської Федерації; призна­чення виборів Президента Російської Федерації; звільнення Президента Російської Федерації з посади; призначення на посаду суддів Конституційного суду, Верховного суду, Вищого арбітражного суду Російської Федерації; призначення на посаду і звільнення з посади Генерального прокурора; призначення на посаду і звільнення з посади заступника голови Рахункової палати і половини її складу.

Уряд РФ – федеральний орган виконавчої влади загальної компетенції. Склад: глава уряду, його заступники, федеральні міністри. Повноваження: реалі­зація внутрішньої і зовнішньої політики, регулювання со­ціально-економічної сфери, забезпечення єдності системи виконавчої влади, розробка федеральних цільових програм і забезпечення їх реалізації, комплекс питань, що забезпечують ефективне функціонування економічної, бюджетної, фінансової, кредитної сфер, грошової політики, соціальної політики. Значні повноваження уряду і у сферах науки, культури, освіти; забезпе­чення законності, прав і свобод громадян. Конституція і закони регулюють перелік повноважень уряду у сфері оборони і дер­жавної безпеки, зовнішньої політики тощо.