Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя шпора_соц.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
218.97 Кб
Скачать

69. Колективна поведінка: сутність, види.

Колективна поведінка - стихійне, неорганізована, досить непередбачувана і незаплановане поведінка багатьох людей, що реагують на невизначену або загрозливу ситуацію, що залежить від взаємної стимуляції учасників.

Існують два види колективної поведінки

1. Поведінка натовпу. 

2. Масова поведінка. 

Натовп - короткочасна, внутрішньо неорганізоване безліч людей, об'єднаних в безпосередній просторової близькості, будь-яким зовнішнім стимулом і емоційною спільністю. 

Форми поведінки натовпу

1. Паніка - форма поведінки, при якій безліч людей, зіткнувшись з несподіваною реальною небезпекою, намагаються її уникнути, проявляючи при цьому нескоординованість та ірраціональність реакції.

Загальна емоція, характерна для даної натовпу, - страх. 

2. Бунт - збірне поняття, що означає ряд стихійних форм колективного протесту, заколот, хвилювання, смуту, повстання. Причиною їх виникнення є масове невдоволення чим-небудь (пригніченням, поганим зверненням, умовами праці та життя) або будь-ким (найчастіше керівництвом). Основна емоція - ворожість.  3. Погром - колективний акт насильства, зроблений неконтрольованою і емоційно збудженою натовпом проти власності або особистості. Погром найчастіше може набувати вигляду шовіністичного виступу проти будь-якої національності чи іншої групи населення, що супроводжується грабежами і вбивствами.  4. Оргія - форма поведінки натовпу, в якій індивіди отримують задоволення шляхом потурання своїм нестримним бажанням. Оргія послаблює напруження, як бунтівна юрба сходить сума від злості, оскільки в оргії натовп сходить сума від задоволення.

Можна виділити кілька видів натовпів у залежності від способу їх формування та поведінки. 

1. Випадкова натовп. Володіє розмитою структурою. Прикладом такого натовпу є звичайне зібрання людей на вулиці, де сталася неординарна подія (поява знаменитості, зіткнення автомобілів). У цьому виді натовпу людей об'єднує або незначна мета, або зовсім безцільне проведення часу.

2. Конвенційний натовп - зібрання людей, заздалегідь планують і щодо структуроване. У даному випадку поведінка членів натовпу знаходиться під впливом певних, заздалегідь встановлених соціальних норм. Так, учасники релігійної служби, мітингувальники, вболівальники дотримуються норми і правила, які регулюють їх поведінку, роблять його впорядкованим і передбачуваним. 

3. Експресивна натовп. Зазвичай організується з метою вираження спільних для її членів емоцій, активність людей в ній сама по собі вже є метою і результатом (дискотеки, народні гуляння, фестивалі). 

4. Діючий натовп - натовп, яка виробляє дії, що мають реальні наслідки для оточуючих (матеріальної шкоди, нанесення тілесних ушкоджень тощо).  Випадкова, конвенційних і експресивна натовпу за певних обставин можуть перерости до діючої. 

Форми масової поведінки

1. Масова істерія - стан загальній нервозності підвищеній збудливості і страху, викликана необгрунтованими чутками («полювання на відьом», «холодна війна»; масова нетерпимість до євреїв з боку соціал-патріотів і т.д.). 

2. Чутки - швидко поширюються відомості, достовірність яких не встановлена. Чутки представляються найпоширенішим засобом комунікації, оскільки в якійсь мірі пояснюють значення ситуації, яку люди не розуміють, і допомагають їм підготуватися до дій.  3. Мода - захоплення певними стилями в одязі, прикрасах, зовнішності, які мають циклічний характер. Мода може захоплювати будь-який аспект групового життя - мистецтво, літературу, філософію і навіть методологію наук, але частіше за все проявляється в одязі і прикрасах. Мода відображає домінуючі інтереси і цінності суспільства на будь-який проміжок часу.

4. Манія - це захоплення, яке носить нав'язливий характер, стає маною для його послідовників. Наприклад: військова манія, спекулятивні буми, захоплення екстрасенсами. Оскільки манія охоплює тільки невеликі частини населення і є відносно тимчасової заклопотаністю чим-небудь, вона швидко зживає себе.  6. Громадська думка - особливий стан реального свідомості мас, що виражає домінуюче ставлення, позицію з актуальних суспільно значущих питань.