Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя шпора_соц.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
218.97 Кб
Скачать

18. Спостереження

Спостереження в соц.- метод збирання соц..інф-ції через цілеспрямоване, систематичне, безпосереднє сприйняття і пряму реєстрацію значущих фактів соц.дійсності.Обєктами спост. соц. може бути поведінка окремих соц. груп, умови їх певної діяльності.Спостереження можна класифікувати залежно від:

  • місце спостерігача в процесі спостереж.(включене- передбачає входження в соц..середовище, адаптацію до нього дослідника; невключені- досл. не приймає участі)

  • ступеня формалізації спостер.( стандартне і довільне)

  • регулярності проведення (систематичне, епізодичне)

  • місце проведення і способу організації( польове-відбув за природних умов, лабораторне – за строго визначених параметрів спостережуваної ситуації.)

  • наявності контролю за провед.спостер.( контрольоване і неконтрол.)

  • міри відкритості (відкрите, інкогніто)

Перевага: спостер.поляг.в тому, що його використ. не залежно від здатності та готовності людини вести відверту розмову з питань, що цікавлять дослідника.Недолік: дослідника може помітити об’єкт його спостереж.

19. Експеримент як метод конкретного соціологічного дослідження: сутність, різновиди.

Експеримент в соц.- загальний науковий метод здобуття знань, про причинно-наслідкові відносини між явищами і процесами соц. дійсності.

Різновиди соц.експер.:соц., економічні, правові, педагогічні.

Мета: проведення: перевірка дієвості запроваджених форм соц.діяльності, нових засобів управління (теорію переводять в практику)

Функції:

  • Прикладна- досягнення ефекту в практичному перетворюванні діяльн.

  • Теоретична- перевірка наукових гіпотез.

Перевага: реципієнт посідає активну позицію, створюючи певні умови може з ясовувати причини, чинники.

Етапи соціологічного експерименту: збирання емпіричних даних; визначення вихідного стану досліджуваного об’єкта; виявлення тенденцій його розвитку; розробка теоретичних концепцій та умов експериментування; створення експериментальної ситуації; контроль і спостереження за перебігом експериментальної ситуації; визначення й аналіз підсумків експерименту; впровадження висновків експерименту в життя.

Експеримент може бути натуральний і розумовий.

Натуральний експеримент передбачає цілеспрямоване втручання дослідника у природний хід подій.

Розумовий експеримент - це маніпулювання не з реальними об'єктами, а з інформацією про них без втручання в хід подій.

Натуральний експеримент може бути:

- контрольований;

- неконтрольований.

Контрольований експеримент - це спроба отримати порівняно чистий ефект упливу експериментальних факторів. Для цього ретельно вивчають і вирівнюють інші умови, що можуть виникнути та викривити вплив експериментального фактора.

Вирівнювання відбувається по всіх об'єктах, які беруть участь в експерименті. Для цього виділяють фактори, які можуть впливати на очікувані наслідки, що передбачає ре­тельний попередній аналіз проблеми при розробці програми дослідження.

Спочатку вирівнюють основні параметри загальної ситуації, приміром, такі як сфера виробництва, тип поселення, етнічне й культурне середовище, освіта, час та ін.

Соціальне середовище (група, спільнота), у якому проводиться експеримент, повинне мати приблизно однакові характерис-тики.