Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя шпора_соц.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
218.97 Кб
Скачать

3. Структура і ф-ції соціології

Соціологія – наука комплексна, у ній виділяють 2 напрямки:

1)прикладна (вивчає конкретні соц події і факти за допомогою опитування, спостереження, експерименту…..

2)теоретична (виробляє соц теорії про становлення і діяльність соц спільнот, механізми їх життєдіяльності і функціонування.

В межах теоретичної соц виділяють:

*Загальні соц теорії - багатоманітні концепції, що розробляються з метою роз*яснення та інтерпретації загальгних аспектів соціального розвитку суспільства.

*Спец соц теорії – досліджують розвиток та відтворення людиною окремих соц спільнот (соц особистості, сімї, молоді, міста, села..)

*Галузеві соц теорії вивчають механізми життєдіяльності та функціонування соц спільнот у певних сферах суп життя (соц культурі, освіти, політики, гром думки)

Функції соціології.

1)Теоретико-пізнавальна. Полягає у тому, що соціологія накопичує та систематизує знання, прагне скласти якомога повнішу картину соціальних відносин та процесів у сучасному суспільстві (отримання об*єктивного знання про основні соц проблеми розвитку суп). Призначена прикладна соціологія для забезпечення надійної соціальної інформації про різні соціальні процеси.

2)Практично-перетворювальна функція: забезпечує розробку прогнозів, рекомендацій у вирішенні тих чи інших соціальних проблем, аж до рівня трудового колективу. 3)Інформаційна функція методи та технології цієї науки дають змогу отримання найрізноманітнішої соціальної інформації відносно всіх сфер діяльності суспільства. 4)Критична функція - формує соціальні ідеали, розробляє програми соціального розвитку, підпорядковуючи все це реалізації інтересів людини

5)Описова функція - Описуючи, систематизуючи, нагромаджуючи дослідницький матеріал у вигляді аналітичних записок різних наукових звітів, статей, книг

6)Прогностична функція, тобто видавання соціальних прогнозів.

7)Перетворювальна – висновки, рекомендації соціологів служать для вироблення певних соціальних рішень.

8)Світоглядна функція формує погляди людей на соціальні процеси, дає теоретичну основу для практичних дій, оцінки явищ соціальної реальності

2.Зв'язок соціології з соц.-гум-ми та природознавчими науками

Соціологія – самостійна наука, яка займає особливе місце в системі сусп наук, зв'язок з якими є досить тісним.

Соц виходить із соц філософії, але вона розглядає с-во не як загальне поняття, а як реальне. Філософія вивчає с-во спекулятивно (роздумувати), а соціологія – шляхом аналізу емпіричних фактів і наукових узагальнень.

Історія намагається реконструювати минулу діяльність людей, соціологія – фіксує нове у с-ві на рівні соц-типового.

Політологія вивчає політ процеси, відносини, тобто все, що стосується політ сфери с-ва. Соціологія ж, досліджуючи людей, має справу з громадянським с-вом, що функціонує поряд з державою.

Психологія. Соціологія зосереджується на вивченні не індивідуальних, а типових проявів соц поведінки. Психолог – індивідуальне Я, соц – міжособистісна взаємодія МИ.

Економічними науками, які вивчають підприємство, розподіл, обмін і споживання виготовленої в суспільстві продукції. Але в соціології своя зацікавленість у цій сфері - вона бере участь у аналізі поведінки працівника в рішенні економічних, організаційних, управлінських і т.п. завдань. Соціологія допомагає оцінити мотиви трудової діяльності, фактори підвищення продуктивності праці, поліпшити взаємини людей у трудовому колективі, вирішити багато конкретних проблем на виробництві.

Правові науки. Дані соціологічних досліджень додають значну допомогу під час вивчення владних відносин, норм права, процесів формування правової культури, ефективності функціонування політичної системи, шляхів реалізації прав та свобод усіх громадян суспільства.

У процесі взаємодії з біологією знайшов своє відбиття системний підхід, отримала розвиток соціальна екологія і соціальна медицина. Дуже тісне співробітництво соціології з математикою. Сьогодні соціологія неможлива без спеціальних математичних методів, які забезпечують достовірність емпіричного дослідження.