Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІДРУЧНИК з охорони та раціонального використан....doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
10.93 Mб
Скачать

Станом на 2006 р.)

Рис. 5.5. Динаміка зрошування земель в Україні, тис. гектарів

(За даними Держводгоспу України)

На зміну традиційній дощувальній техніці: ДДА-100 МА, ДФ-120 "Дніпро", ДМ "Фрегат" (рис. 5.10) "Волжанка", "Ока", ЕДМФ "Кубань", яка переважно відпрацювала свій ресурс, приходять новітні вітчизняні дощувальні машини і способи поливу. Інститутом гідротехніки і меліорації УААН, конструкторами українських заводів розроблені і впроваджуються нові машини для поливу невеликих фермерських ділянок площею від 1 до 50 гектарів. До них відноситься малогабаритна дощувальна машина МДФ (рис. 5.11 а).

В м. Одесі приватним підприємством "БАМ" у співпраці з німецькими і австрійськими фірмами налагоджено збирання шлангобарабанної дощувальної машини "Примус” (рис. 5.11 б), що обслуговує 60 гектарів і вартість якої наполовину менша імпортних аналогів. З вітчизняної традиційної дощувальної техніки найбільш перспективною залишається ДМ "Фрегат" різних модифікацій, яку виробляє Первомайський завод "Фрегат" (Миколаївська область). Ця машина призначена також для поливу сільськогосподарських культур очищеними стічними водами.

Основними перевагами крапельного зрошення є наступні:

  • зрошувальна система може працювати цілодобово;

  • підвищується урожайність сільськогосподарських культур та їх якість;

  • забезпечується рівномірний розподіл води по всьому ряду висаджених культур;

  • зберігаються сухими міжряддя;

  • знижується (на 50–60%) споживання поливної води та енергії (ресурсо- та енергозбереження);

  • зменшується використання добрив, меліорантів та хімікатів;

  • знижується засміченість та ущільнення ґрунтів.

При крапельному зрошенні поліпшуються також можливості проведення агротехнічних заходів, і зменшуються трудові вит-рати при вирощувані сільськогосподарських культур.

Кліматичні умови південних районів України і, в першу чергу, довжина та теплозабезпеченість вегетаційного періоду, інтенсивність сонячного світла, а також грунтові та гідрогеологічні умови сприятливі для вирощування рису високої якості.

Рис. 5.6. Кількість дощувальних машин в Україні, тис. штук (за даними Держводгоспу України)

Рис. 5.7. Зростання площ з крапельним зрошуванням в Україні, тис. га (за даними Держводгоспу України)

Рис. 5.8. Крапельне зрошення персикового саду (Каховський район Херсонської області)

Рис. 5.9. Крапельне зрошення овочевих культур

Всього під рисовими сівозмінами в Україні зайнято близько 60 тис. га ріллі. Вони розміщені на півночі Криму, півдні Херсонської області, а також у заплаві р. Дунай Одеської області. Щорічно під посів рису відводилося до 36 тис. га, що давало змогу одержувати 170–180 тис. тонн зерна. Станом на 2005 рік посівна площа рису в Україні складає близько 22 тис. га, або 35% наявного іригаційного фонду при середній врожайності 4,0–4,5 т/га.

Рис. 5.10. Полив дощувальною машиною ДМ „Фрегат”

На Херсонщині вперше в практиці вітчизняної меліорації Інститутом рису УААН і Херсонським державним аграрним університетом розроблена і впроваджена у виробництво ресурсозберігаюча закрита чекова зрошувальна система (ЗЧЗС-М) конструкції В.Й. Маковського на площі 432 га (рис. 5.12). Ця нова зрошувальна система передбачає повне повторне використання дренажно-скидних вод для зрошення без скиду їх в акваторію Чорного моря.

Комплексними багаторічними дослідженнями доведена висока еколого-меліоративна ефективність цієї системи. Основні техніко-економічні показники ЗЧЗС-М: коефіцієнт земельного використання – 0,96, коефіцієнт корисної дії – 0,95, коефіцієнт використання води – 0,83, вартість реконструкції 1 га – 12–15 тис. грн., строк окупності – 6,5 року. На ЗЧЗС-М забезпечується проектна врожайність рису 5,5–6,5 т/га і висока продуктивність супутніх культур, економія зрошувальної води до – 8–10 тис. м3/га.

а)

б)

Рис. 5.11. Новітні дощувальні машини України