Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІДРУЧНИК з охорони та раціонального використан....doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
10.93 Mб
Скачать

1.2.1. Титанові руди та руди кольорових металів

Титанові руди. Титан – метал, який використовується у літако-, ракетобудуванні та інших галузях народного господарства. Він легкий і дуже міцний. Запаси титанових руд в Україні одні із найбільших. Титан входить до складу майже 70 різних мінералів – ільменіту, рутилу, титано-магнетиту та ін. Родовища розташовані на території Житомирщини, Київщини та Черкащини. Розвідані запаси титанових руд збільшилися у зв’язку з відкриттям покладів поліметалічних руд і ртуті в Закарпатті.

Руди кольорових металів. Україна в цілому бідна на сировину, яка містить мідь, цинк, свинець, алюміній, олово, кобальт, нікель, вольфрам, молібден, вісмут. Без кольорових металів не може обійтись машинобудівна промисловість, радіоелектроніка, електротехнічна, авіаційна галузі. В світі лише дві країни – Росія і США задовольняють свої потреби в кольорових металах за рахунок власних ресурсів. Всі інші держави залежать від імпортної сировини. Родовища алюмінієвих руд (алуніти, нефеліни і боксити) розміщуються на Дніпропетровщині, Черкащині та Закарпатті.

1.2.2. Радіоактивні метали та поліметалічні руди

До радіоактивних металів, які мають промислове значення, відноситься уран і торій.

Уранові руди природні мінеральні утворення. Залежно від складу корисних компонентів розрізняють власне уранові, урано-поліметалеві, мідно-уранові, золото-уранові та інші руди. Основні мінерали, що містять уран: ураніт, слюдки, карнотит, бранерит, тюямуніт. Іноді уранові сполуки концентруються у вугіллі викопному, лігнітах, фосфоритах тощо.

Уранові руди слугують сировиною для отримання інших радіоактивних елементів, таких як радій, полоній та різних радіоактивних ізотопів, в тому числі і легких ізотопів урану. Головні мінерали уранових руд – ураніт (уранова смолка) і карнотит (жовтий ураново-ванадієвий мінерал), що утворює вкрапленість дрібних зерен в піщаниках.

Найбільш розвіданими запасами урану володіють Австралія (біля 466 тис. т, більше ніж 20% світових запасів), Казахстан (18%), Канада (12%), Узбекистан (7,5%), Бразилія і Нігер (по 7%), ПАР (6,5%), США (5%), Україна (3%).

Перше родовище урану в Україні виявлене в 1964 році. В наступні роки після Мічурінського родовища були знайдені Ватутінське, Северинське та цілий ряд інших, на базі яких утворено власну мінерально-сировинну базу атомної енергетики України. Усі родовища, за наявними в них запасами, відносяться до великих. Переробка урану здійснюється до стадії "окис-закис". Збагачені концентрати для подальшої переробки по розподілу на уран-238 переправляються до Росії.

Торій – природний слаборадіоактивний метал. В невеликих кількостях він присутній в багатьох гірських породах і ґрунтах. Його вміст у них майже в 3 рази більший, ніж урану. В ґрунті міститься приблизно шість частин торію на мільйон. Як і уран, сам по собі торій не розпадається, проте Тh-232 поглинає повільні нейтрони і утворює уран-233. Зустрічається в багатьох мінералах, найбільш розповсюдженим із яких є рідкоземельний мінерал фосфат торію (монацит), в якому міститься до 12% оксиду торію. Торій-232 як радіоактивний ізотоп розпадається досить повільно. Період його напіврозкладу майже в 3 рази перевищує вік Землі. Згідно даних Служби геологічної розвідки США світові запаси торійвмісних мінералів, що доступні для видобування, становлять близько 1 млн. 200 тис. т. Найбільш багатими на торійвмісні матеріали країнами є Австралія, Індія, Норвегія, США та Канада.

За останні 30 років появився інтерес до торію у зв’язку з тим, що цей елемент можна використовувати в якості ядерного палива, адже його запаси в земній корі втричі перевищують запаси урану.

Поліметалічні руди – мінеральні утворення, що включають кольорові (свинець і цинк), рідкісні та благородні метали і найчастіше використовуються в народному господарстві. Цинк, як відомо, використовується для захисту металоконструкцій від корозії (оцинкування) та виготовлення високоякісних білил, сплавів. Костянтинівський цинковий комбінат (Донецька обл.) використовує, на жаль, імпортну сировину. В останні роки в Україні виявлено декілька унікальних родовищ рідкісно-земельних матеріалів та літію (Азовське циркон-рідкоземельне, Вербицьке молібденове та Біляєвське свинцево-цинкове). Руди благородних металів містять золото срібло та платину.