Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІДРУЧНИК з охорони та раціонального використан....doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
10.93 Mб
Скачать

Запасами деяких видів корисних копалин [15]

Корисна копалина

% до потреби

Графіт

700

Ртуть

250

Сірка

200

Марганець

175

Склосировина

167

Кам’яна сіль

150

Залізна руда

140

Вугілля

95

Цементна сировина

100

Нафта

8

Природний газ

22

Термін „мінеральні ресурси” використовується по відношенню до різних територіальних одиниць району, області, країни, групи країн, соціальних систем господарювання, Світу в цілому. Мінеральні ресурси є головним джерелом матеріального виробництва суспільства. Найбільш активно людство почало використовувати їх у другій половині XX століття.

Мінеральних ресурсів налічується понад 200 видів. Щорічно із земних надр видобувається понад 120 млрд. тонн різноманітної сировини і палива. Сучасне розміщення корисних копалин Світу – це результат геологічного розвитку нашої планети. Росія, Китай, Австралія, Канада, США мають практично всі види мінерально-сировинних ресурсів і належать до категорії країн максимальної ресурсозабезпеченості.

За фізичним станом мінеральні ресурси (корисні копалини) поділяють на тверді (більшість корисних копалин), рідкі (нафта, ртуть самородна, підземні води) і газоподібні (гази природні горючі та інертні гази). По відношенню до води це питання дискусійне, проте лід загально прийнято вважати мінералом. Розрізняють мінерали кристалічні, аморфні і металоїди (опал лімоніт). Кожний мінерал (мінеральний вид) являє собою природну сполуку відповідного складу з притаманною їй кристалічною структурою.

У літосфері сформувалися окремі геологічні території з приуроченими до них групами корисних копалин. При цьому паливні ресурси органічного походження тяжіють до прогинів стародавніх платформ або прогинів складчастих структур. Рудні корисні копалини трапляються в межах розломів платформ і рухливих складчастих областей. Вирізняють великі рудні пояси: Альпійсько-Гімалайський, Тихоокеанський, Урало-Монгольський тощо. Рудні корисні копалини мають велике значення у сучасному світі, оскільки метали залишаються неперевершеним конструкційним матеріалом. Наявність рудних корисних копалин є доброю передумовою економічного розвитку будь-якої країни.

Мінеральні ресурси відносяться до не відновлювальних природних ресурсів, тому питання їх раціонального використання в інтересах розвитку народного господарства мають надто важливе значення. В цьому зв’язку особливо важливо забезпечити повний видобуток відповідних корисних копалин із надр діючих родовищ, скоротити до мінімуму втрати при транспортуванні і переробці мінеральної сировини. В Україні до промислового освоєння залучено від 40 до 75 відсотків розвіданих запасів основних видів корисних копалин.