Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІДРУЧНИК з охорони та раціонального використан....doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
10.93 Mб
Скачать

4.2. Тваринний світ

4.2.1 Тваринний світ як складова біологічних ресурсів та передумова життєдіяльності людства

Тваринний світ, або зооценоз – це сукупність усіх особин тварин різних видів, які постійно або тимчасово мешкають у межах будь – якої території чи акваторії. Він являє собою певне угруповання, найактивнішу, мінливу і різноманітну частину будь – якої екологічної системи. Тваринний світ характеризується видовим складом і кількістю особин. Тваринний світ вузьких, локальних місцеперебувань має відповідні назви: бентос – угруповання мешканців дна водойм; планктон – угруповання організмів, які ширяють у товщі води; нектон – угруповання організмів, які активно пересуваються в товщі води.

Зооценоз включає конкретні похідні, об’єднані за систематичною або біотопічною (пов’язаною із місцями поширення організмів) ознакою: орнітоценоз – пташиний світ; іхтіоценоз – угруповання риб; теріоценоз – угруповання ссавців; акваценоз – мешканці водойм. В зооценозах виділяють домінанти, які становлять 10% і більше від усієї кількості особин, і субдомінанти (від 1 до 10%). Виділяють також такі категорії як численні (фонові), звичайні, рідкісні та дуже рідкісні.

Тваринний світ є невід’ємною складовою біологічних ресурсів. На відміну від поняття „фауна” він характеризується не лише видовим складом, а й чисельністю. В свою чергу, ресурси тваринного світу визначаються як ті, що безпосередньо використовуються в мисливстві, рибному та інших видах господарства тварини, кількість яких дає змогу здійснювати їх промисел.

Об’єктами тваринного світу є: хордові, в тому числі хребетні (ссавці, птахи, плазуни, земноводні, риби та інші) і безхребетні (членистоногі, молюски, голкошкірі та інші) тварини в усьому їх видовому і популяційному різноманітті та на всіх стадіях розвитку (ембріони, яйця, лялечки тощо), що перебувають у стані природної волі; частини диких тварин (роги, шкіра тощо); продукти життєдіяльності диких тварин (мед, віск тощо); залишки викопних тварин; нори, хатки, лігва, мурашники, боброві загати та інше житло і споруди тварин.

„Розміри” тваринного світу, тобто його біомаса (загальна маса всіх тварин, що населяють Землю) складає два відсотки від загальної біомаси нашої планети, що становить приблизно 4,84•1010 т.

Таблиця 4.5. Структура сучасного тваринного світу

(Є.І. Лукін, 1989)

Група тварин

Кількість видів

(у тис.)

Група тварин

Кількість видів

(у тис.)

Найпростіші

30

Голкошкірі

6

Безхребетні

Хордові

Губки

5

Нижчі хордові

7

Кишковопорожнинні

9

Хребетні

Плоскі черви

6

Круглороті

0,05

Круглі черви

10

Хрящеві риби

0,5

Кільчасті черви

7

Кісткові риби

19,5

Моховинки

3

Земноводні

2,4

Молюски

108

Плазуни

6

Членистоногі

(без комах)

70

Птахи

8,6

Комахи

1200

Ссавці

4,2

Академік В.І. Вернадський вказував, що органічний світ Землі являє собою потужну геохімічну силу, яка в кінцевому рахунку визначає історію розвитку планети. Головна особливість тваринного світу біосфери Землі полягає в його різноманітті – організованій різнорідності (близько 2 млн. видів). Сучасна структура тваринного світу подана в табл. 4.5.

Різноманіття видів тварин надзвичайно важливе для основного процесу в біосфері – біологічного кругообігу речовин і енергії. Харчові (трофічні) ланцюги в біогеоценозах завдяки тваринному різноманіттю надто складні, оскільки один вид тварин може використовувати для харчування різні види (часто з різних трофічних рівнів). У процесі еволюції тварини пристосувалися до оптимального для кожного біогеоценозу використання кормових об’єктів, і кожний з видів пристосований до того, що він є кормом для ряду інших видів. У найскладнішій структурі біогеоценозу тварини, як рухливий, активний елемент, значною мірою визначають його стійкість.

Для біосфери нашої планети всі біологічні види, що виникли в процесі еволюції, потрібні і корисні. Кожен вид займає тільки йому властиву екологічну нішу і своїм існуванням створює передумови для появи нових екологічних ніш. Цей процес і гарантує нескінченність еволюції в просторі і часі.

Еволюція біосфери проходила шляхом ускладнення її структури в результаті розвитку різних груп рослин і тварин. Найбільшою подією в історії біосфери була поява наземних хребетних, особливо виникнення теплокровних тварин, завдяки яким енергетичні процеси в біогеоценозах стали проходити швидше. Кожен крок в еволюції тварин визначав розвиток біосфери; змінювалася й кількість живої речовини біосфери. Ці зміни супроводжувалися збільшенням видової різноманітності.

Освоєння тваринами земних просторів з часом ставало усе більш повним: у процесі еволюції відбувалось не тільки утворення нових видів, але і формування видозмінених біогеоценозів.

Серед хребетних особливе місце відводилося рибам, як найбільш масовими і рухливим представникам цієї групи. З кожним роком посилювалася роль земноводних і плазунів у біогеоценозах лісів, луків, пустель, гір і саван у біологічному кругообігу речовин. Так птахи, що живуть на суші, винищують комах, переносять насіння рослин. Морські ж птахи акумулюють величезну кількість сполук фосфору. Різноманітна роль ссавців як землериїв, споживачів рослин, безхребетних і хребетних. Тварини також приймають активну участь у формуванні цілих ландшафтів. Наприклад, у Північній Америці можна спостерігати так званий «бобровий ландшафт», що виник у результаті будівництва бобрами незліченних гребель, які змінили водний режим місцевості. Значною мірою на формування степових біогеоценозів з їх винятково родючими ґрунтами вплинули вищі хребетні тварини і комахи, які переробляють величезну кількість сирої рослинної маси в легко засвоювані рослинами речовини.

Таким чином, в процесі еволюції тваринний світ став передумовою для життєдіяльності людини.