Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІДРУЧНИК з охорони та раціонального використан....doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
10.93 Mб
Скачать

Деревними породами [12]

Основними лісоутворюючими породами в лісах України є: хвойні – сосна звичайна, ялина, ялиця; твердолистяні – дуб звичайний, бук лісовий, граб звичайний, ясен звичайний, клен гостролистий; м’яколистяні – акація біла, береза повисла, осика, вільха чорна. Решта деревних порід включається переважно у вигляді домішок до основного складу насаджень. Разом з тим, вони відіграють важливе значення для збереження і поширення біорізноманіття, сприяють проходженню ґрунтотворних процесів та формуванню різноманітних типів ландшафтів – з горизонтальною чи вертикальною зімкнутістю, закритих, напіввідкритих чи відкритих форм.

Таблиця 4.3. Розподіл земель лісового фонду за групами лісів [13]

Категорії земель

Ліси природоохо-ронного, захисного та рекреаційно-оздоровчого значення, тис. га

Ліси експлуатаційного значення,

тис. га

Разом,

тис. га

% площ лісів

Ліси природоохо-ронного, захисного та рекреаційно-оздоровчого значення

Ліси експлуатацій-ного значення

Загальна площа земель

6021,6

4760,6

10782,2

56

44

Лісові землі

5506,7

4532,9

10039,6

55

45

Вкриті лісовою рослинністю:

5131,8

4268,4

9400,2

55

45

не зімкнуті лісові культури

109,2

118,1

227,3

48

52

лісові розсадники

14,4

7,0

29,4

66

34

рідколісся, галявини, зруби, згарища, загиблі насадження

203,4

88,5

291,9

70

30

Усього лісів можливих для експлуатації

1338,9

3598,6

4937,5

27,1

72,9

Нелісові землі

514,9

227,7

742,6

69

31

Сукупність усіх природних і штучних лісів України складає її лісовий фонд, загальна площа земель якого налічує 10,8 млн. га, з яких 9,5 млн. га вкрито лісовою рослинністю. До лісового фонду України належать лісові ділянки, в тому числі захисні насадження лінійного типу, площею не менше 0,1 гектара. До лісового фонду належать також земельні ділянки, не вкриті лісовою рослинністю, але надані для потреб лісового господарства.

До лісового фонду України не належать:

  • зелені насадження в межах населених пунктів (парки, сади, сквери, бульвари тощо), які не віднесені в установленому порядку до лісів;

  • окремі дерева і групи дерев, чагарники на сільсько-господарських угіддях, присадибних, дачних і садових ділянках.

Рис. 4.3. Розподіл загальної площі земель лісового фонду України за відомчою підпорядкованістю [12]

Землі лісового фонду поділяються на:

а) лісові: вкриті лісовою (деревною і чагарниковою) рослинністю; не вкриті лісовою рослинністю, які підлягають залісненню (зруби, згарища, рідколісся, пустирі та інші), зайняті лісовими шляхами, просіками, протипожежними розривами тощо;

б) нелісові: зайняті спорудами, пов’язаними з веденням лісового господарства, трасами ліній електропередач, трубопроводів та підземними комунікаціями тощо; зайняті сільськогосподарськими угіддями (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища, надані для потреб лісового господарства); зайняті болотами і водоймами в межах земельних ділянок лісового фонду, наданих для потреб лісового господарства.

Переважна площа земель лісового фонду за відомчою підпорядкованістю належить Держкомлісгоспу України. Другим за значимістю лісокористувачем є Мінагрополітики (рис. 4.3).

Площа земель лісового фонду сільськогосподарських підприємств є досить значною і складає до 40% у порівнянні з площею земель лісового фонду державних лісгоспів, або 26,4% від площі земель лісового фонду країни. У таблиці 4.4 наведена характеристика лісів, що перебувають у користуванні структурних підрозділів Держкомлісгоспу та Мінагрополітики.

Середній запас деревостанів на 1 га вкритих лісовою рослинністю земель агролісгоспів та інших правонаступників колишніх КСП на 40% нижчий, ніж в лісах держлісгоспів, а питомий запас стовбурової деревини на 1 га в стиглих і перестійних насадженнях нижчий на 57% порівняно з таким же в лісах державних лісгоспів. Це можна пояснити наступними причинами:

  • суттєвою відмінністю лісівничо-типологічних умов для здійснення лісівництва в лісах агроформувань від господарювання у держлісгоспах, а також різними напрямами господарювання;

  • надзвичайно жорстким антропогенним тиском і специфічною функцією колишніх селянських лісів, розташованих близько до населених пунктів і спрямованих на забезпечення місцевого попиту на дрібні лісові матеріали, а також на виконання ролі буфера для лісів державного значення;

Таблиця 4.4. Характеристика лісів, що перебувають у користуванні держлісгоспів та сільськогосподарських підприємств різних форм власності [13]

Основні показники

Ліси, що перебувають у користуванні

Держкомлісгоспу

Мінагрополітики

Загальна площа земель лісового фонду, тис. га

7114,9

2847,9

Вкриті лісовою рослинністю, тис. га

6086,1

2696,9

Загальний запас деревини, млн. м3

1283,48

336,45

Середній запас деревини на 1 га вкритих лісовою рослинністю земель, м3/га

211

125

Середній запас деревини на 1 га стиглих і перестійних насаджень, м3/га

267

129

  • різницею лісівничо-типологічних та лісорослинних умов відповідних ділянок лісового фонду сільськогосподарських підприємств різних форм власності у порівнянні з лісами державного значення, представленими переважно великими лісовими масивами та лісовими гаями (дачами), в яких сформувалися типові лісові ґрунти;

  • значними обсягами самовільних рубок внаслідок розпорошеності контурів ділянок земель лісового фонду, а також складності контролю за здійсненням лісівничо-технічних заходів та лісокористування при дрібноконтурному їх розміщенні.

Крім того, на малопридатних для ведення сільського господарства землях протягом останніх 50 років було створено 1,4 млн. га протиерозійних лісових насаджень, з яких 150 тис. га - по берегах малих річок і водоймищ. За цей же період було створено 440 тис. га полезахисних смуг, під захистом яких знаходиться 13 млн. га орних земель. Середній запас деревини таких насаджень є об’єктивно меншим, ніж в експлуатаційних лісах, тому за новим Земельним кодексом України вони цілком логічно вилученні зі складу земель лісового фонду.

Основним видом лісових ресурсів є деревина. Щорічний обсяг заготівлі ліквідної деревини від усіх видів рубок в Україні становить близько 15 млн. м3 (по Держкомлісгопу – 12 млн. м3), зокрема від рубок головного користування – 6,5 млн. м3 (по Держлісгоспу – 5,6 млн. м3). На рисунку 4.4 зображена структура заготівлі деревини за деревними породами.

Крім деревини, в лісах України підприємствами Державного комітету лісового господарства щорічно заготовляється понад 230 т дикорослих плодів, більш ніж 1500 т березового соку, близько 190 т лікарської сировини та понад 20 т грибів.

Рослинний світ України – це сукупність усіх видів рослин, а також грибів та утворених ними угруповань на певній території. Об’єктами рослинного світу є: дикорослі та інші несільськогосподарського призначення судинні рослини, мохоподібні, водорості, лишайники, а також гриби на всіх стадіях розвитку та утворені ними природні угруповання. Флора нижчих і вищих видів рослин України нараховує понад 25000 видів.

Рис. 4.4. Структура заготівлі деревини від рубок головного користування за деревними породами [12]

За спектром основних життєвих форм всі види судинних рослин поділяються на дерева, кущі, напівкущі, багаторічні трав’янисті рослини, дворічні та однорічні. Флора судинних рослин України налічує понад 5 тис. видів, з них близько 250 офіційно визнані лікарськими, хоча майже 1100 видів флори України містять біологічно активні речовини, які мають лікувальні властивості, а їх сировина в світовій практиці використовується при виготовленні лікарських препаратів.

На сьогоднішній день особливо гостро постає питання оптимізації використання наявних ресурсів та пошуку резервів сировинних запасів цінних лікарських рослин в екологічно безпечних регіонах України. Результати дослідження флори судинних рослин України показують, що з 5,1 тис. видів рослин 535 підлягають охороні, 439 – занесені до Червоної книги України, з них 73 види – це цінні лікарські рослини.

Державне управління у сфері охорони, використання та відтворення рослинного світу здійснюють Кабінет Міністрів України, Рада міністрів АР Крим, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у галузі охорони навколишнього природного середовища та інші центральні органи виконавчої влади відповідно до їх компетенції.