Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP_150_8_str_put.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
717.82 Кб
Скачать
  1. Роль профспілкової організації у представництві інтересів найманих працівників.

Проф-ні спілки України проголошують, що вони е орг-ями вираження і забезп-ня захисту ек-них, соц-х, трудових, правових, духовних, а при необхідності — і політичних ін­тересів членів профспілок, людей найманої праці взагалі.

При проведенні ек-них реформ, зміні форм власності і тру­дових відносин страт-ою метою д-ності профспілок є досягнен­ня соц.зорієнтованої політики держави, такої, яка б визначала пріоритет заг.людських цінностей, забезпечувала в процесі її реа­лізації поступове підвищ-ня рівня життя, еф-у зайнятість усім тим, хто може і хоче працювати, отримувати доходи.

Профспілки України — за здійснення конституційного права гро­мадян на соціальне страхування і законодавче закріплення його як єдиної, самостійної, комплексної с-ми прав і гарантій. Вони ви­ступають проти передчасного перекладання на плечі людей праці фін-ого забезп-ня виплат пенсій, допомоги, медичного обслу­говування.

Соц-м страхуванням повинні забезпечуватися всі, хто працює за наймом на п-ствах, в установах і орг-ях, незал-о від форм власності та господар-ння. Проф-ні спілки України домагатимуться:

забезп-ня членам профспілок, які беруть участь у трудовій д-ності, охорони праці на рівні міжнародних норм, а також гарантування їх реалізації незал-о від форм власності і видів д-сті п/п і орг-цій.

У сфері захисту духовних інтересів

Програмна мета профспілок - дбати про духов­ні інтереси, фізичний розвиток своїх спілчан, створення умов для виховання їхніх дітей, зміцнення сімей, збереження і розвиток соціаль­ної інфрастр-ри трудових колективів.

  1. Колективний договір як засіб узгодження інтересів роботодавця і працівників організації.

Колективний договір – це правовий док-т, що регулює правові, соц.-ек-ні і проф-ні відносини між роботодавцем і працівник. на п-стві. Колективний договір, угода уклад. на основі діючого законодавства, прийнятих сторонами зобов'язань з метою регулювання вир-чих, трудових і соц.-ек-них відносин і узгодження інтересів трудящих, власників чи уповноважених ними органів.

Положення колективного договору поширюються на всіх працівників п-ств незал-о від того, є чи вони членами профспілки, і є обов'язковими як для власника чи уповноваженого ним органу, так і для працівників п-ства. Положення генеральної, галузевих, регіональних угод діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб'єктів, що знаходяться в сфері дії сторін, що підписали угоду.

Колективний договір, угоди набирають сили з дня їхнього підписання представниками сторін чи із дня, зазначеного в колективному договорі, угоді.

  1. Зміст і порядок укладання колективного договору, контроль за його виконанням.

Колективний договір – це правовий док-т, що регулює правові, соц.-ек-ні і проф-ні відносини між роботодавцем і працівниками на п-стві. Колективний договір, угода укладаються на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов'язань з метою регулювання вир-чих, трудових і соц.-ек-них відносин і узгодження інтересів трудящих, власників або уповноважених ними органів.

Зміст колективного договору визначається сторонами в межах їх компетенції.

У колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання вир-чих, трудових, соц.-ек-них відносин, зокрема: зміни в орг-ї вир-ва і праці; забезп-ня прод-тивної зайнятості; нормування і оплати праці, встановлення форми, с-ми, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій та ін.); встановлення гарантій, компенсацій, пільг; участі трудового колективу у форм-ні, розподілі і викор-і прибутку п-ства (якщо це передбачено статутом); режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку; умов і охорони праці; забезп-ня житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, орг-ї оздоровлення і відпочинку працівників; гарантій д-ності профспілкової чи інших представницьких орг-й трудящих; умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжквал-ційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці.

Контроль за виконанням колективного договору, угоди проводиться безпосередньо сторонами, що їх уклали, чи уповноваженими ними представниками.

У разі здійснення контролю сторони зобов'язані надавати необхідну для цього наявну інф-ію.

Сторони, що підписали колективний договір, угоду, щорічно в строки, передбачені колективним договором, угодою, звітують про їх виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]