Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP_150_8_str_put.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
717.82 Кб
Скачать
  1. Назвати і пояснити основні якісні характеристики персоналу організації.

Оснонвні якісні характеристики персоналу орг-ції вкл. в себе: 1) ПІП працівника; 2) посада (професія): є такі стандартизовані назви категорій персоналу: 1.Законодавці, вищі державні службовці, керівники; 2.Професіонали; 3.Фахівці; 4.Технічні службовці; 5.Робітники сфери торгівлі та побутових послуг; 6.Кваліфіковані робітники сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства; 7.Кваліфіковані робітники з інструментом; 8.Оператори та складальники устаткування і машин; 9.Найпростіші професії.;

3) стать (чол.-жін) ; 4) вік, років;5) загальний трудовий стаж, років; 6) стаж роботи в орг-ції, років; 7) категорія (для спеціалістів) ; 8)тарифний розряд, клас (для робітників) ; 9)освіта: Неповна вища освіта: Молодший спеціаліст - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула неповну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для здійснення виробничих функцій певного рівня професійної діяльності, що передбачені для певних посад у певному виді економічної діяльності. Базова вища освіта: Бакалавр - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула базову вищу освіту, фундаментальні та спеціальні уміння та знання щодо узагальненого об'єкта праці (діяльності), достатні для виконання завдань та обов'язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для певних посад у певному виді економічної діяльності. Повна вища освіта: Спеціаліст - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання завдань та обов'язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для певних посад у певному виді економічної діяльності. Магістр - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання професійних завдань та обов'язків (робіт) інноваційного характеру певного рівня професійної діяльності, що передбачені для певних посад у певному виді екон.діяльності.

10) спеціальність (за дипломом) .

  1. Назвати і пояснити основні типи організацій у сфері економіки. Які вам відомі організації в інших сферах життєдіяльності людини?

В теорії менеджменту прийнято для зручності будь-яку юридичну особу (підприємство, банк, навчальний заклад, лікувальний заклад ) називати організацією. Отже, під організацією розуміється соціальний інститут, створений засновниками на основі спільності інтересів, як правило, економічних, політичних.

Організації у сфері економіки створюються для спільної економічної діяльності. Спільна праця групи людей звичайно продуктивніша у порівнянні з працею такої ж кількості виконавців – одинаків. У сфері економіки можна навести такі форми орг-ції – приватні, колективні, державні. А основними типами організацій у сфері економіки є: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства. Проте сфери життєдіяльності людини не обмежуються лише економічною складовою. Суспільство складається з сімей, а державу утворюють різноманітні організації. Кожна сім’я через своїх працездатних членів пов’язана з державою не прямо, а посередництвом організацій, у яких люди народжуються, виховуються, навчаються, працюють, з допомогою яких лікуються, відпочивають, розвиваються духовно. Таким чином, можна стверджувати, що сучасна цивілізація тримається “на трьох китах”: сім’ї, організації та державі. До речі, сім’ю теж можна розглядати як маленьку організацію, а державу як супер організацію.

Так, наприклад, у культурній чи природоохоронній чи медичній галузі також мають місце організації, створені з неприбутковою метою, а для надання послуг населенню. Специфічними організаціями є армія, міліція .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]