Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP_150_8_str_put.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
717.82 Кб
Скачать
  1. Оцінювання фахівців і професіоналів.

Починаючи з 70-х років нашого століття на п-ствах і в орг-ях колишнього СРСР набуло поширення запровадження методик ОП, побудовані на с-мі балів.

Для хар-ки працівника кількісній оцінці підлягають його проф-но-квал-ційний рівень (Кп), ділові якості (Дп), складність роботи, функцій (Сф), конкретно досягнутий рез-т (Рр).

Комплексна оцінка конкретного працівника (Ко.п.) здійснюється за формулою:

Ко.п. = 0,5 • Кп • Дп + Сф • Рр .

Проф-но-квал-ційний рівень працівника визначається за загальним для всіх категорій персоналу набором об'єктивних ознак. Такими ознаками є: освіта, стаж роботи за фахом, активність участі в с-мі безперервного підвищ-ня проф-ної майстерності.

Оцінка ділових якостей роб-ків здійснюється за найбільш універсальними ознаками, що суттєво впливають на індивідуальну прод-тивність праці, морально-псих-ний клімат у колективі, а отже, на всю атмосферу трудового процесу і його практичні рез-ти.

Оцінка складності функцій, виконуваних роб-ками, проводиться за ознаками, урахованими в тарифно-квал-ційному довіднику й відображеними в тарифному розряді. Крім цього беруться до уваги й ознаки, що впливають на складність праці роб-ків.Для роб-ків головним нормативним док-том, що служить для визначення рівня ділових і проф-них якостей служить тарифно-кваліфікційний довідник. Останній викор-ється для оцінки складності робіт і рівня професіоналізму роб-ка.

Для оцінки спеціалістів і фахівців нормативними док-тами виступають: квалфікаціний - довідник посадових обов’язків керівників і спеціалістів і службовців. І як додаткова інф-ія особові справи працюючих.

  1. Оцінювання керівників.

Відбір ознак оцінки ділових якостей керівників і спеціалістів здійснюється на підставі змісту фактично виконуваних функцій і вимог Квал-ційного довідника посад керівників, спеціалістів і службовців до їх проф-но-квал-ційної підготовки.

Часто ознаками ділових якостей спеціалістів є: компетентність, здатність чітко організувати і планувати свою працю, відповідальність за доручену справу, самостійність та ініціатива, здатність опановувати нові напрями в роботі й викор-вати нові методи, працездатність, здатність підтримувати контакти з іншими працівниками.

Оцінка складності функцій керівників і спеціалістів. Ознаки:*характер робіт, що визначають зміст праці (технологічну складність трудового процесу);*різноманітність, комплексність робіт (ця й усі наступні ознаки зумовлюються орг-єю праці);*самостійність виконання робіт;*масштаб і складність керівництва;*додаткова відповідальність.

Оцінка рез-тів праці керівників і спеціалістів

Оцінка рез-тів праці цих категорій персоналу, як і роб-ків, провадиться за сукупністю кількісних і якісних показників. При цьому враховується не тільки обсяг виконаної роботи відповідно до чинних норм часу, якість роботи, а й творча активність.

У процесі оцінювання рез-тів праці керівників ураховується специфіка роботи лінійних керівників основного й допоміжного вир-ва, керівників функц-них підрозділів. Для кожної їз зазначених груп працівників розробляється набір показників, що характеризують рез-ти праці.

Загальна оцінка рез-тів праці конкретних працівників визначається підсумовуванням оцінок ознак з урахуванням їх питомої значущості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]