Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP_150_8_str_put.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
717.82 Кб
Скачать
  1. Назвати і прокоментувати основні принципи менеджменту персоналу.

Мета управління досягаються шляхом реалізації певних принципів і засобів.

Принципи в загальному вигляді являють собою вхідні положення теорії, вчення, науки.

Принципи, покладені в основу ефективного управління персоналом, достатньо різноманітні. Вони носять багаторівневий характер (загальні, приватні, спеціальні, окремі) і розповсюджуються на різні сфери діяльності (управління працею в масштабах всього суспільства, галузі, підприємства, окремого робітника).

В числі загал. принципів як інструментів управління персоналом виділяються: науковість, плановість, комплексність (системність), безперервність, нормативність, економічність, зацікавленість, відповідальність і т. П. До приватних принципів відносяться відповідність функцій управління меті виробництва, індивідуалізація роботи з кадрами ; демократизація роботи з кадрами ; інформатизація кадрової роботи, забезпечення її рівня, достатнього для прийняття обгрунтованих рішень; підбір кадрів для первинного виробничого колективу з урахуванням психологічної сумісності і ін. Управління персоналом повинно грунтуватися на принципах системного підходу і програмно-цільового управління.

Побудова управління персоналом на засадах системного підходу і аналізу означає охоплення всього кадрового складу підприємства, увязку конкретних рішень в межах підсистеми

з урахуванням впливу їх на всю систему в цілому, аналіз і прийняття рішень в відношенні кадрів з урахуванням зовн. і внутр. середи, всієї повноти взаємозв'язків.

Існує дві групи принципів управління персоналом:1)принципи, які характеризують вимоги до формування системи управління персоналом;2)принципи, які визначають розвиток системи управління персоналом.

  1. Розкрити сутність і механізм адміністративних методів управління персоналом.

Методи управління людьми на виробництві поділяються на три великі групи:

адміністративно-організаційні, зв'язані з визначенням структури, функцій, прав і відповідальності апарату управління (підбір і розстановка кадрів, адміністративне распорядительство, контроль виконання);

адміністративні засоби, для яких характерний прямий централізований вплив суб'єкту на об'єкт управління, включають організаційно-стабилизирующие (закони, статути, правила, інструкції, положення і ін.), розпорядчі (накази, розпорядження), дисциплінарні (встановл. і реалізація форм відповідальності).

економічні, що створять матеріальну зацікавленість всіх зайнятих в підвищенні ефективності їхньої праці і впливати на управління об'єктом, через економічні інтереси колективу і окремих робітників;

соціально-виховні і психологічні, направлені на розвиток ділової етики (виховання відповідальності за доручене діло, моральне заохоч. робітників, підтрим. дієздатних колективів, товариської обстановки в них ).

Адміністративні методи орієнтовані на такі мотиви поведінки, як усвідомлена необхідність дисципліни праці, відчуття обов'язку, прагнення людини працювати в певній організації, культура трудової діяльності. Для даних методів характерний прямий характер впливу, відповідність правовим нормам, діючим на певному рівні управління, а також актам і розпорядженням вищестоящих органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]