Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP_150_8_str_put.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
717.82 Кб
Скачать
  1. Зу «Про оплату праці» та його зн в мп.

Цей З-н визначає економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах, на підставі трудового договору з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання, а також з окремими громадянами та сфери державного і договірного регулювання оплати праці і спрямований назабезпечення відтворювальної і стимулюючої функцій з/п.

Складається: загалні положення (заробітна плата, структура заробітної плати, мінімальна заробітна плата, джерела ), державне регулювання праці (сфера державного регулювання оплати праці, умови визначення розміру мінімальної заробітної плати, порядок встановлення і перегляду розміру мін з/п ), договірне регулювання оплати праці (сис договірного регулювання оплати праці, орг оплати праці на підприємствах, оплата праці за контрактом ), право працівника на оплату праці та їх захист в заключних положеннях – контроль за додерж прав законодавства.

Значення закону в МП полягає в тому, що він визначає основні умови оплати праці на п-вах, регулює встановлення оплати праці, встановлює ефективну ситему матеріального і морального стимулювання праці, оцінювання рез-тів праці.

  1. Закон у «Про охорону праці» та його значення в м. П.

Закон України “Про охорону праці” вводився в дію Постановою ВР №2695-12 від 14.10.92. Цей Закон визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя і здоров'я в процесі трудової д-ності, регулює за участю відповідних держ-их органів відносини між власником п-ства, установи і орг-ї або уповноваженим ним органом і працівником з питань безпеки, гігієни праці та вир-чого серед-ща і встановлює єдиний порядок орг-ї охорони праці в Україні. Закон України “Про охорону праці” включає розділи: Загальні положення; Гарантії прав громадян на охорону праці; Орг-я охорони праці на вир-ві; Стимулювання охорони праці; Держ-і міжгалузеві та галузеві нормативні акти про охорону праці; Держ-е упр-ня охороною праці; Держ-ий нагляд і громадський контроль за охороною праці; Відповідальність працівників за порушення законодавства про охорону праці.

Значеняня цого закону в МП полягає в тому, що за його допомогою, на п-вах створюються сприятливі умови праці, полегшення праці, хдійснюється запобігання травматизму і професійних захворююаннь.

  1. У чому полягає науково-методичне забезпечення м. П.? Які орг в у виконують цю функцію?

Науково-методичне забезпечення менеджменту персоналу – це сукупність документів організаційно-методичного, організаційно-розпорядчого, нормативно-технічного та техніко-економічного характеру, яку визначають норми, правила, вимоги, характеристики та інші дані, що використовуються для вирішення завдань організації праці та менеджменту персоналу. Дані документи затверджуються в установленому порядку відповідним компетентним органам чи керівництвом організації.

Науково методичне забезп.менеджменту персоналу включає 2 групи документів:

  1. Нормативні акти, які визначають норми, правила вимоги, характеристики та інші дані, розробляються і затверджуються відповідними компетентними органами (міністерствами, відомствами, іншими державними органами й міжнародними організаціями).

  2. Документи, які розробляються для внутрішнього використання й затверджуються керівництвом організації.

Науково-методичне забезпечення МП здійснюють Державний Комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації , Міністерсво праці і соціальної політики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]