Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP_150_8_str_put.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
717.82 Кб
Скачать
  1. Обмеження роботи в нічний час, у вихідні та святкові дні.

Напередодні святкових і неробочих днів (стаття 73) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у статті 51 цьогоКодексу, скорочується на одну годину як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні. Напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин. При роботі в нічний час вважається час з 10 годин вечора до 6 годин ранку. Встановлена тривалість роботи зменшується на одину годину. Це не поширюється на працівників для яких уже передбачено скорочення робочого часу.

Тривалість нічної роботи зрівнюється з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами вир-ва, зокрема у безперервних вир-вах, а також на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним днем. При роботі в нічний час (за 22 години до 06 годин) встановлена тривалість зміни скорочується на одну годину. Робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному тарифною угодою та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час ( ст.108).Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід (ст.175). Забороняється залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних робіт і робіт у вихідні дні (ст.192).

  1. Законодавче регулювання тривалості відпусток.

Закон також регулює тривалість щорічних і додаткових відпусток.Щорічна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 15 робочих днів, а для осіб молодше 18 років – один календарний місяць (ст.75).Щорічні додаткові відпустки надаються:1)працівникам, зайнятим на роботах з шкідливими умовами праці;2) працівникам, які зайняті в окремих галузях народного господарства і мають тривалий стаж роботи на одному підприємстві;

3)працівникам з ненормованим робочим днем

Відпустка за перший рік роботи надається працівникам після закінчення одинадцяти місяців безперервної роботи на даному підприємстві. За другий і наступні роки роботи відпустка може бути надана в будь-який час відповідного роб року.Відпустки надаються протягом усього року. Черговість надання відпусток встановлюється власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілковим комітетом підприємства, організації.

Поділ відпустки на частини допускається на прохання працівника за умови, щоб основна її частина була не менше шести днів для дорослих і дванадцяти днів для осіб молодше вісімнадцяти років.

  1. Поняття, фактори і значення умов праці на виробництві.

Умови праці – це сукупність взаємопов’язаних вир-чих, санітарно-гігієнічних, психофізіологічних, естетичних і соц-х факторів конкретної праці, обумовлених рівнем розвитку прод-тивних сил суспільства, які визначають стан вир-чого серед-ща та вплив. на здоров’я і працездатність людини.

Під умовами праці розуміють сукупність факторів виробничого середовища, які впливають на працездатність та стан здоров’я людини під час праці.

Фактори, які впливають на формування умов праці поділяються на три групи.

1.Соціально-економічні, дія яких обумовлює характер умов праці. Серед них виділяють підгрупи:*нормативно-правові (закони, норми, стандарти);*соціально-психологічні (відношення працівників до праці, психологічний клімат);*економічні (пільги, компенсації залежно від умов праці);*суспільно-політичні (організація громадського контролю за охороною праці).

2.Техніко-організаційні, що впливають на формування умов праці на робочих місцях, дільницях, цехах. Серед них виділяють такі підгрупи:*предмети праці та їх продукти (сировина, матеріали, готові вироби);*технологічні процеси;*засоби праці;*організаційні форми виробництва, праці та управління.3.Природні, дія яких не лише обумовлюється особливостями природного середовища, а й передбачає додаткові вимоги до устаткування, технології, організації виробництва та праці. Серед них виділяють такі підгрупи:*географічні (кліматичні зони);*біологічні (особливості рослинного та тваринного світу у сільському господарстві);*геологічні (характер добування корисних копалин).Свій вплив на людину система факторів спричиняє опосередковано через сукупність системи елементів, які безпосередньо визначають умови праці на робочих місцях.*Санітарно-гігієнічні елементи *Психофізіологічні елементи *Естетичні елементи *Соц-псих;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]