Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVE.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

Питання з МВЄ

1. Визначте місце “Методики викладання економіки” як навчальної дисципліни в системі економічної освіти

МВЕ – це галузь педагогічної науки, яка визначає завдання, зміст і методи вивчення економічних дисциплін і відповідності із загальними цілями і завданнями освіти в сучасних навчальних закладах.МВЕ є основою в циклі психолого-педагогічної підготовки бака­лавра з економіки до практичної діяльності викладача в навчальних закладах різного типу. Не склавши іспит з цього предмета, Ви не одержите дозволу на викладання. Матеріали цього курсу даватимуть відповідь, як саме, в який спосіб має діяти викладач, щоб основи економічних знань стали надбанням тих, хто вчиться. Складність полягає в тому, що викладач мусить не тільки забезпечити засвоєння учнями матеріалів з певних програм навчання, а й сформувати в них економічне мислення.

Економічні знання, які є основою для економічного мислення, -- сукупність категорій і понять, ще стосуються становлення, розвитку й функціонування економіки. Економічні поняття є підґрунтям для розуміння економічних явищ і прийняття доцільних рішень.

Економіка як навчальна дисципліна — це широкий комплекс різнопланової інформації, що має поняттєвий апарат, свої категорії й закони, власну систему алгоритмів розв'язування найрізноманітніших задач, внаслідок засвоєння яких у людини формується економічна культура. Економічні знання — це не тільки професійні знання економіста, бухгалтера, менеджера. Це складова світогляду кожної людини. Еконо­мічні знання відображають різні аспекти економічної діяльнос­ті, формуючи зміст певної економічної дисципліни. Ці аспекти представлено через класифікацію економічних знань за певними критеріями. Лише з'ясувавши, що таке економіка й що стано­вить її зміст, можна братися до розроблення й аналізу методики викладання економіки. Слід зважати на те, що методика викла­дання економіки висвітлює методи, прийоми та засоби навчан­ня, які враховують специфіку економічних знань як предмета навчання.

МВЕ — це не так технологічна, як світоглядна дисципліна. Якщо викладач не матиме власного світогляду, відповідного рівня економічного мис­лення, йому важко буде сформувати таке в учнів або підлеглих.

2. Міжпредметні зв’язки курсу “Методика викладання економіки” з іншими дисциплінами.

МВЕ – це галузь педагогічної науки, яка визначає завдання, зміст і методи вивчення економічних дисциплін відповідно до загальних цілей і завдань освіти в сучасних навчальних закладах. Предметом вивчення МВЕ – є організація навчання з економічних дисциплін у навчальних закладах різних рівнів і типів залежно від мети економічної освіти. Змісти предмета МВЕ безпосередньо пов'язаний з предметом економічної науки. МВЕ повинна забезпечити умови передавання знань з економічної науки таким чином, щоб реалізувати цілі економічної освіти на кожному конкретному її рівні.

Предмет МВЕ є своєрідним містком поміж різними галузями науки і практики. Цей предмет встановлює зв’язок між:

«Тим що є»: «статус кво» або позицію «де ми є? допомагають визначити багато дисциплін. Серед них різні галузі економіки, педагогіки, психології. Як цього досягти? Скільки часу витратити? Як організувати взаємодію? Як визначити змісти? «тим що має бути»: вивчають маркетинг освітніх закладів стандарти до вимог згідно освітніх рівнів щодо виконання певних обов’язків

Вивчення курсу МВЕ грунтується на знаннях економіки, з одного боку, та основ педагогіки, психології, педагогічної майстерності й вікової психології – з іншого.

3. Охарактеризуйте мету та функції економічної освіти. Поясніть тезу Меморандуму європейської комісії “Навчання протягом життя ”. Основна мета процесу навчання – це розвиток мислення тих, хто навчається

Мета ек. освіти : найприступнішими і найцікавішими методичними засобами

і прийомами розвинути в учнів основи раціонального (ек.) мислення:

закріпити його на рівні поведінки, навчити учнів приймати ефективні

рішення та бути відповідальними суб’єктами ринкових відносин.

Мета економічної освіти – формування економічного стилю мислення та

економічної культури широких прошарків населення, готовності громадян

свідомо діяти в суспільстві.

Ек знання нова особлива галузь знань молоді необхідних для розвитку ек

мислення та ек культури. Вони складають основу ек виховання і забезпечують можливість гармонійного співіснування у майбутньому людини з природою та суспільством.

Сьогодні ек знання можна розглядати як знання про те що і як необхідно робити в економіці.

Серед основних властивостей ек знання можна виділити наступне:

- Сприяння осмисленню великої кількості інформації із різних джерел та засвоєнню накопичених знань

- Стимулювання вибору адекватних моделей поведінки у суспільстві

- Можливість швидкої адаптації до нових соціально економічних умов

- Розширення кругозору та свободи ек дій у повсякденному житті

- Висока конкурентна спроможність в умовах ринкової економіки

Екон освіта являє собою сформоване та високорозвинене соціально-культурне та освітнє середовище. Складається з: економічна культура; економічне мислення та поведінка; економ грамотність; творча активність, підприємливість.

Функції ек. освіти :

1)освітня – отримання учнями знань з основ економіки, знань та вмінь застосовувати їх на практиці; 2)розвиваюча – розвиток в учні пізнавальних можливостей, формування вміння самостійної діяльності; 3)виховна – формування активної громадської позиції молоді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]