Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVE (ШПОРА)!!!.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

«Методика викладання економіки»

  1. Методика викладання економіки як наука. Предмет та методи дослідження, її джерела та зв’язок з іншими науками.

Методика викладання економіки – це галузь педагогічної науки, яка визначає завдання, зміст і методи вивчення економічних дисциплін відповідно до загальних цілей і завдань освіти в сучасних навчальних закладах.

Предметом вивчення МВЕ – є організація навчання з економічних дисциплін у навчальних закладах різних рівнів і типів залежно від мети економічної освіти. Зміст предмета МВЕ безпосередньо пов’язаний з предметом економічної науки.

Економіка як наука вивчає як суспільства використовують обмежені ресурси для виробництва товарів та послуг і розподіляють їх для задоволення потреб різних груп людей.

Отже, МВЕ повинна забезпечити умови передавання знань з економічної науки таким чином, щоб реалізувати цілі економічної освіти на кожному конкретному її рівні.

Місце предмета МВЕ серед інших дисциплін

Предмет МВЕ є своєрідним містком поміж різними галузями науки і практики. Цей предмет встановлює зв’язок між:

Вивчення курсу МВЕ грунтується на Ваших знаннях економіки, з одного боку, та основ педагогіки, психології, педагогічної майстерності й вікової психології — з іншого.

МВЕ є складовою педагогічної науки і практики та забезпечує реалізацію на практиці освітніх цілей

Розвиток МВЕ як прикладної дисципліни проходив у безпосередньому зв’язку з розвитком економічної науки та збільшенням економічних знань

Як відокремлена дисципліна МВЕ виникла в другій половині ХХ ст.

  1. Основні задачі та функції методики викладання економіки.

Загальні принципи, методи і форми організації навчання з курсу“МВЕ ” підпорядковані основній меті – забезпеченню міжнародного визнання фахівця з економіки і конвертованості його диплома. Вивчення дисципліни сприяє підготовці спеціалістів з економіки для роботи в умовах ринкової економіки, в умовах конкуренції.

Основними завданнями дисципліни є дослідження закономірностей проблеми підготовки спеціалістів з економіки і розробка системи найбільш ефективних принципів і засобів навчання, методичних прийомів для досягнення міцних

Зміст курсу складається з трьох модулів:

І модуль - формування економічного мислення та поведінки слухачів як мети економічної освіти;

ІІ модуль – вивчення методики проведення різних форм навчальних занять з економічних дисциплін, контролю та оцінювання знань;

ІІІ модуль – опанування сучасних методик і технологій активізації навчання як складових педагогічної майстерності викладача економічних дисциплін.

Основна практична діяльність студента:

1-й крок — розробка та обґрунтування концепції і програми навчального предмета, тематичне планування, які передбачають створення моделі засвоєння бази знань, обґрунтування критеріїв досягнення мети навчання, вибір форм, методів та засобів навчання з врахуванням вимог активізації пізнавальної діяльності учнів.

2-й крок — розробка структури (методичної карти) навчального заняття з теми навчального курсу, підбір необхідних інформаційно-методичних матеріалів.

3-й крок — моделювання фрагментів навчального заняття з економічної теми у навчальній групі та апробація розробленої моделі під час педагогічної практики.

4-й крок — аналіз проведених занять, визначення методів, способів, прийомів навчання, які дали успішний результат або не виправдали свого застосування, розробка рекомендацій щодо застосування матеріалів, визначення напрямків вдосконалення запропонованої методичної системи на основі аналізу проведеної роботи.

Мета курсу — допомогти студентам-економістам «відкрити в собі третє око — педагогічне», бо «економічні» очі вони вже повинні мати,.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]