Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVE (ШПОРА)!!!.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

48.Неімітаційні (символічні) ігрові методи: особливості розробки та застосування на заняттях з економіки.

Всі методи активного навчання поділяються на неімітаційні, які реалізуються на традиційних видах занять, і імітаційні, ігрові, використання яких, як правило, пов’язано з впровадженням в навчальний процес нових форм занять.

Неімітацінні МАН. Головна відміна цих методів від інших МАН — відсутність в тому чи іншому вигляді моделі об’єкту, процесу або діяльності, які вивчаються. При цьому активізація навчання досягається лише як результат використання постійно діючих прямих і зворотних зв’язків між навчаючою системою (викладач, навчальна машина) і студентами.

На лекції активне навчання досягається в тому випадку, коли на всьому її протязі будь-яким способом забезпечується самостійна інтенсивна робота кожного студента. Один з ефективних способів — контрольна перевірка знань всіх студентів в кінці лекції. Контрольні запитання будуються так, що на них неможливо знайти прямої відповіді в конспекті. Щоб дати правильну відповідь, кожен студент повинен активно працювати під час лекції. Тому, хто не дає задовільної відповіді, пропонується ще раз самостійно опрацювати матеріал лекції, після чого він отримує нові запитання.

Під час проблемної лекції можуть використовуватись і інші способи активізації пізнавальної діяльності, наприклад, обговорення висунутих проблем, спірних положень, варіантів тощо.

Під час лабораторних і практичних занять активність досягається більшою індивідуалізацією навчання, самостійним виконанням завдань під постійним контролем викладача, який за допомогою зворотного зв’язку спрямовує роботу студента в потрібному напрямку.

Семінар відноситься до активного навчання у тому випадку, коли всі студенти приймають в ньому участь як доповідачі або опоненти.

Активне навчання при виконанні курсових і дипломних проектів забезпечується постійним контролем самостійності прийняття проектних рішень. Такий контроль гарантує, що в проекті використані лише матеріали і розрахунки, які виконані особисто студентом, а не запозичені у колег. Важливу роль з активізації навчання відіграє перехід на розробку реальних і комплексних курсових і дипломних проектів.

Довготермінова активна діяльність студента досягається і під час виробничої практики, якщо він призначається на конкретну посаду (майстер, технік). В цьому випадку він регулярно і самостійно (хоча і під контролем) приймає управлінські і технологічні рішення, контактує з різними посадовими особами. Ознайомча практика не відноситься до активного навчання.

Важливі форми активного навчання — олімпіади і студентські науково-технічні конференції, в процесі підготовки до яких студенти здійснюють активний самостійний пошук фактів, аналізують їх, формулюють висновки.

До активного навчання відносяться і науково-дослідна робота студентів, зрозуміло, при умові, що вона виконується самостійно.

49.Переваги та недоліки ігрових методів навчання економіки у порівнянні з традиційними. Шляхи підвищення ефективності застосування ігрових методів в економічній освіті.

Стосовно змістовного аспекту навчання за допомогою ділових ігор можна вказати на такі моменти:

=збільшення інтересу до навчальних занять взагалі й до тих проблем, що моделюються й розігруються в процесі їх;

=зростає пізнавальність у процесі навчання, тобто студенти отримують та засвоюють більшу кількість інформації, що ґрунтується на прикладах конкретної дійсності, збагачуючи учасників гри навичками прийняття рішень;

=позитивний вплив на ставлення студентів до навчального процесу та інших форм занять;

=змінюється, часто істотно, ставлення студентів і до тих кон­кретних ситуацій, що були предметом ділової гри, й до людей, які були персонажами у грі;

=змінюється самооцінка студентів, вони стають об’єктивні­шими; у багатьох випадках (що залежать від змісту й характеру гри) змінюються оцінки можливостей людського чинника;

=поліпшуються взаємини студентів і викладачів, причому це стосується не тільки викладачів, які проводять ділові ігри, але й викладачів багатьох дисциплін, знання яких допомагають вдалій участі в іграх та проведенню останніх.

Переваги:

• встановлення зворотного зв'язку в системі "педагог-учень";

• можливість застосування набутих навичок і знань в реальних життєвих та навчальних ситуаціях;

• розвиток цільових навичок поведінки (самостійної творчої діяльності роботи в малих групах);

• мотивацію учнів до підвищення ефективності своєї діяльності на заняттях і в реальних ситуаціях;

• можливість отримувати знання на груповому та індивідуальному рівнях.

У процесі навчання:

  • в учнів розвивається бажання до творчої, продуктивної праці;

  • учні прагнуть до активних дій, досягають успіхів і мотивують власну поведінку;

  • відпрацьовуються моделі поведінки, необхідні для успішної професійної чи підприємницької діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]