Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVE (ШПОРА)!!!.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать
  1. «Методика викладання економіки» як навчальна дисципліна в системі формування професійної компетентності економіста та викладача економічних дисциплін.

Професійна компетентність (Що робити?) - теоретичні знання, практичне застосування.

Методика викладання економіки в системі психолого-педагогічної підготовки майбутнього викладача економічних дисциплін. У процесі її вивчення розглядаються зміст, форми і методи навчання з ек дисциплін.

Чинники зростання ролі викладача економічних дисциплін:

Посилення конкуренції на ринку економічної освіти

Зростання вимог до майбутніх фахівців з боку економіки та бізнесу і зумовлена цим необхідність підвищення якості навчання

Впровадження інновацій у навчальний процес, застосування інтенсивних технологій навчання

Зміни соціально-психологічних особливостей навчальних груп, необхідність формування світогляду і життєвої позиції активних суб’єктів господарювання, тих спеціалістів, які причетні до організації та управління економічними процесами

Структура основних вимог до фахівця на сучасному ринку праці в Україні

Спеціальні професійні якості (компетентності:)

Сприйняття корпоративної культури- визнання цінностей інших людей, терпимість до відмінностей, вміння конструктивно працювати в команді, визнання загальних інтересів колективу, дипломатичність, здатність до компромісу, надійність, стриманість, не конфліктність, вміння підкорятися.

Специфічні для певного виду діяльності- знання ринкової ситуації і тенденцій, спеціальні знання, які потребують постійного удосконалення (наприклад, у галузі фінансів, податків, права, технологій тощо).

"вузлові" компетентності- володіння комп’ютерною технікою, інформаційними технологіями, розрахункові уміння, техніка персональних продажів. організація бізнесу, планування, техніка прийняття рішень, допоміжні знання (наприклад, іноземна мова, водіння автомобіля).

  1. Цілі, предмет, об`єкт та зміст курсу “Методика викладання економіки”.

При розробці курсу МВЕ були поставлені такі спеціальні цілі:

— дати вступні відомості з базових понять і принципів методики викладання;

— створити умови для виявлення можливостей студентів щодо розробки методичних посібників з економіки;

— ознайомити студентів з передовим педагогічним досвідом.

Методичне мистецтво — це і є розробка системи практичних занять, наочних посібників, вправ, ситуацій, рольових ігор, тестів тощо, тобто різних форм діяльності з навчальним матеріалом.

Вивчивши курс МВЕ, студент має навчитися добору найефективніших методичних прийомів, використанню цих прийомів і технічних засобів у процесі викладання

Предметом вивчення МВЕ – є організація навчання з економічних дисциплін у навчальних закладах різних рівнів і типів залежно від мети економічної освіти. Зміст предмета МВЕ безпосередньо пов’язаний з предметом економічної науки.

Економіка як наука вивчає як суспільства використовують обмежені ресурси для виробництва товарів та послуг і розподіляють їх для задоволення потреб різних груп людей.

Отже, МВЕ повинна забезпечити умови передавання знань з економічної науки таким чином, щоб реалізувати цілі економічної освіти на кожному конкретному її рівні.

Зміст курсу складається з трьох модулів:

=І модуль - формування економічного мислення та поведінки слухачів як мети економічної освіти;

=ІІ модуль – вивчення методики проведення різних форм навчальних занять з економічних дисциплін, контролю та оцінювання знань;

=ІІІ модуль – опанування сучасних методик і технологій активізації навчання як складових педагогічної майстерності викладача економічних дисциплін.

  1. Економічні знання як складова наукового світогляду людини та предмет навчання. Специфіка економічних знань, особливості їх використання. Вплив економічних знань на формування економічної поведінки особистості.

Економічні знання і розвиток економічної науки розвиток економічної науки відбувається у двох напрямках: методологічному й теоретичному. Методологічний – відбиває інструментарій дослідження економічних явищ. Теоретичний – наукове віддзеркалення принципів функціонування економіки.

Економіка є вельми складним суспільним явищем, тому до її пізнання застосовуються всі методологічні надбання, які напрацювала світова суспільна думка.

Тривалий час в економічній науці визнавався лише один підхід – формаційний до класифікації етапів еволюції суспільства, а виробництво – як головна та визначальна стадія функціонування економіки.

Рівні засвоєння економічних знань

Як відомо, економіка - багатоаспектна наука, яка стосується усіх сфер практичної діяльності. Тому при вивченні дисциплін циклу фундаментальної економічної підготовки потрібно закласти основи для формування ринкового способу мислення майбутнього учасника суспільних відносин. На принциповому рівні навчальний процес організується відповідно до певних рівнів засвоєння матеріалу:

базовий рівень, що передбачає запам’ятовування та осмислення понятійного апарату, основних категорій, явищ, закономірностей тощо;

нормативний рівень, у рамках якого формується цілісне бачення змісту, розуміння логіки взаємозв’язків у відповідній навчальній темі;

поглиблений рівень, який передбачає творче вирішення як типових, так і специфічних проблем практичної діяльності.

Кожний попередній рівень є основою для подальшого засвоєння навчального матеріалу спеціальних дисциплін і процесу становлення студента.

Етапи формування економічних знань

... треба пам’ятати, що будь-який поступальний рух на шляху прогресу

=не тільки зумовлюється, але й цілковито ґрунтується на його житті попередньому;

=а тому конче треба, як мовиться, наперед самовизначитися, з’ясувати собі справжнє статус

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]