Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVE (ШПОРА)!!!.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

27.Методика розробки вимірників навчальних досягнень з економіки. Основні критерії оцінювання навчальних досягнень з курсу «Методика викладання економіки».

Оцінка є важливим стимулюючим фактором, що відбиває ха­рактер відносин викладача й учня. Спеціалісти-психологи розрі­зняють два аспекти педагогічного значення оцінки: вплив на ро­зумову діяльність учня і стимулювання емоційності (вольової сфе­ри) через переживання успіху або невдачі. Негативні оцінки та бай­дужість викладача спричиняють озлоблення, відчуття неповноцін­ності, переключення на різну сторонню діяльність. Деякі психологи взагалі вважають, що стимулююча дія поганої оцінки виявляється лише за обставин доброзичливості та поваги до учня, коли оцінюється лише рівень його знань, а не його особистість. В основу оцінки має бути покладений принцип оцінювання діяльності тих, хто навчається, або роботи, що ними виконана.

Критерії оцінки успішності навчання залежать від рівня компетентності особи, яка навчається. Вони дуже тісно пов’язані з головною метою економічної освіти – формування економічного мислення, адже в залежності від того, якого рівня прагне досягти учень або студент залежить вибір критеріїв оцінки викладачем. Для учнів, які хочуть найдосконаліше знати економіку, вміти аналізувати всі економічні явища, використовуватимуться критерії високого або творчого рівня компетентності (вільне висловлення власних думок, самостійна робота з джерелами інформації і оцінювання життєвих явищ і фактів, самостійне здобування знань, аргументація власної позиції). Для учнів, які пасивно ставляться до навчання, використовуватимуться критерії низького або рецептивно-репродуктивного рівня компетентності (розпізнавання і відтворення окремих фактів, здатність викласти власну думку на елементарному рівні та інші).

Але в усіх випадках викладачем має бути докладено зусиль аби створити в учня позитивне ставлення до економіки, зацікавити його у досягненні основної мети, а контроль і оцінка успішності має бути ефективним засобом для цього.

28.Особливості контролю в умовах модульно-рейтингової організації навчання економіки.

Суть системи полягає в тому, що навчальний матеріал розподіляється на модулі –блоки, які є базою для рейтинговий оцінки знань. Рейтинг – це сума балів, що набирає учень виконуючи якусь самостійну працю. Рейтингова система оцінювання знань охоплює таки види контролю: тестові завдання, самостійні і контрольні роботи та інше. Рейтинг по кожному окремому модулю визначається виходячи з середнього балу по всіх видах звітності з урахуванням кількості годин, що відвідані на цей блок. Ця система дозволяє перевести оцінки з номінальної шкали до порядкової, що дозволяє зняти протиріччя між самооцінкою учня і оцінкою викладача. Дуже важливо, що система привчає до самореалізації в умовах певної свободи поведінки, до вироблення стратегії і тактики індивідуального навчання. Дидактичний аналіз блочно модульного навчання і рейтинговий системи показує, що вони базуються на діяльнісній концепції. Проте рейтинг – це оцінка, її можна ввести тільки за наявності великого обсягу навчальної роботи. Суперечливим і невирішеним є також те, що набирання балів носить дещо формальний характер. Це можна згладити надавши творчий характер змісту і системі рейтингових оцінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]