Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVE (ШПОРА)!!!.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

53.Системи дистанційного навчання. Переваги та недоліки дистанційного навчання в економічній освіті.

Дистанційна освіта дозволить за короткий термін і відносно невеликих затратах підготувати досить професійно-кваліфіковані кадри, причому нерідко без відриву від виробництва.

Система ДО має ряд переваг і значно розширює коло потенційних студентів. Одержати освіту дистанційно має можливість молодь, яка не може поєднувати навчання з роботою або проживає у віддаленій від обласних центрів місцевості; військовослужбовці; домогосподарки; керівники; бізнесмени або студенти, що бажають паралельно одержати освіту. ДО - доступна можливість одержати освіту за кордоном з мінімальними фінансовими витратами при великому виборі спеціальностей

Відзначимо головні переваги дистанційної форми навчання:

- доступність всім верствам населення;

- відсутність необхідності відвідувати лекції і семінари;

- демократичний зв’язок «викладач – студент»;

- комплексне програмне забезпечення;

- провідні освітні технології;

- індивідуальний процес навчання;

- гнучкі консультації.

Переваги дистанційної освіти:

* Відсутність географічної приналежності того, хто навчається до учбового закладу. Він опановує знання в тому місці, де йому зручно. 

* Регульований графік навчання. Традиційна форма навчання (очна) припускає як правило навчання по певному графіку занять. При навчанні дистанційно графік навчання студент встановлює собі сам.

* Відносна дешевизна процесу навчання, як для студента, так і для учбового закладу. На сучасному рівні розвитку технологій собівартість процесу навчання порівняно низька.

Незважаючи на досить об’ємний перелік позитивних якостей дистанційної освіти, як і в будь-якій іншій формі навчання, в ній можна виділити кілька недоліків. Перш за все це ускладнена ідентифікація дистанційних студентів, оскільки на сучасному етапі розвитку технологій перевірити, хто ж саме здає екзамен досить складно. 

Крім того, досить вагомою проблемою є низька пропускна спроможність електронної мережі під час навчальних чи екзаменаційних телеконференцій.

Серед важливих недоліків дистанційної форми освіти в Україні варто також виділити недостатній безпосередній контакт між персональним викладачем (тьютором) та дистанційним студентом.

Недоліки дистанційної освіти:

* Обмеження інтерактивності навчання. Через відсутність безпосереднього контакту викладача із студентом, студент втрачає можливість поставити питання за пройденим матеріалом, уточнити деякі неточності. Звичайно, в даний момент є можливість зв'язку з викладачем (пошта, розмова по телефону, відеоконференція), але широкого розповсюдження в системах дистанційного навчання дана можливість використовується рідко. 

* Необхідність таких якостей від студента як сила волі, відповідальність і старанність. Контроль над студентами в процесі дистанційного навчання слабкий по суті. Тому кожен студент, що навчається дистанційно. повинен відноситися з усією відповідальністю до своєї освіти.

* Недолік практичних занять в процесі навчання. Як правило, при навчанні дистанційно студент не має можливості практикуватися за вивченим матеріалом із-за відсутністі матеріальної бази для проведення практичних занять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]