Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVE (ШПОРА)!!!.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

6. Економічна культура – результат трансформації економічних знань. Особливості формування економічної культури України. Роль економічної освіти в процесі формування економічної культури суспільства.

В Україні відбувається активний процес опанування здобутків та досягнень економічної науки, доступ до яких був майже неможливий у ХХ ст.

Освіта і цілеспрямоване виховання – головні умови формування і розвитку економічного мислення і поведінки людини у середовищі проживання.

Враховуючи те, що найголовнішим в економічній науці є вивчення поведінки людини в повсякденному господарському житті, діяльності, пов’язаної з досягненням певного рівня добробуту, реакції на стимули до праці тощо, економіку слід викладати під кутом зору економічно активної людини, яка одночасно виступає в ролях різних економічних суб’єктів: виробника й споживача, співвласника і найманого працівника, керівника і підлеглого, покупця й продавця, як члена первинної економічної ланки в суспільстві (родини), як члена виробничого колективу, як громадянина держави, котра бере активну участь в міжнародному економічному обміні тощо.

Компоненти економічної культури:

Моделі формування та проявлення економічно доцільної поведінки

Стратегічне мислення – ресурсне сприйняття

Зміни способу життя відповідно до нових потреб

Зміни життєвої позиції відповідно до вимог суспільства

Зміст економічної освіти безпосередньо пов’язаний з предметом економічної науки і відповідає стратегічним цілям суспільного розвитку.

МВЕ повинна забезпечити умови передавання знань з економічної науки таким чином, щоб реалізувати цілі економічної освіти на кожному конкретному її рівні.

Сутність освітніх процесів

Освіта може розглядатися:

Як спосіб формування людини

Як організований процес навчання та розвитку

Як здійснення завдань з навчання та виховання

Як система закладів для виконання специфічних функцій

Освіта: це процес перетворення засвоєних у навчанні знань умінь і навичок у психічні властивості людини за умов, що:

Знання стають переконаннями і визначають спрямованість особистості

Обсяг знань стає ознакою компетентності, як здатності до виконання конкретних професійних умінь

Навички та вміння доводяться до автоматизму і стають основою професійної майстерності

Рівні економічної освіти

І-й рівень: початковий, емпіричний – Е.О. має розвиваючий характер

ІІ-й рівень: репродуктивний – Е.О. має адаптивний, орієнтуючий характер

ІІІ-й рівень: професійний (алгоритмічно-дійовий) - Е.О. має характер професійної спеціалізації

ІV-й рівень: творчий (академічний) – Е.О. сприяє збагаченню та вдосконаленню економічної практики

Економісти високого професійного рівня впливають на розвиток економічної освіти на різних сходинках її реалізації в процесі організації та участі в роботі навчальних закладів різних типів.

Специфічні функції освіти:

Професійна підготовка фахівців

Відтворення соціальної структури суспільства

Вплив на духовне життя людей, на формування еліти.

7.Система економічної освіти в Україні. Мета та функції економічної освіти. Концепція неперервної економічної освіти в Україні. Державний стандарт економічної освіти та необхідність його дотримання закладами освіти.

Концепція неперервної економічної освіти в Україні, де обґрунтовується необхідність та важливість запровадження та розвитку економічної освіти на різних освітніх рівнях для формування світогляду, економічного мислення, економічної поведінки юних громадян України в нових умовах господарювання.

«Запровадження в Україні неперервної економічної освіти шляхом вивчення економіки як базової дисципліни сприятиме формуванню у широких верств населення сучасного економічного мислення — необхідної умови радикального реформування економіки, рішучого переводу її на рейки розвинутих соціально орієнтованих ринкових відносин.»

Зміст сучасної економічної освіти. Концепція гнучкої кваліфікації Враховуючи те, що найголовнішим в економічній науці є вивчення поведінки людини в повсякденному господарському житті, діяльності, пов’язаної з досягненням певного рівня добробуту, реакції на стимули до праці тощо, економіку слід викладати під кутом зору економічно активної людини, яка одночасно виступає в ролях різних економічних суб’єктів: виробника й споживача, співвласника і найманого працівника, керівника і підлеглого, покупця й продавця, як члена первинної економічної ланки в суспільстві (родини), як члена виробничого колективу, як громадянина держави, котра бере активну участь в міжнародному економічному обміні тощо.

Основна задача всіх ступенів неперервної економічної освіти — не стільки передача накопичених у даній галузі знань, умінь, навичок, цінностей, скільки розвиток здібностей самостійно діяти, приймати рішення в умовах динамічного економічного середовища.

Освіта завжди була і буде найважливішим фактором управління будь-якими змінами. Сучасні знання, інтелект, компетентність стали найбільш вартісним товаром.

Предмет “Економіка” є обов’язковим для вивчення у загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності. Для забезпечення профільного навчання, врахування освітніх потреб, нахилів і здібностей учнів запропоновано кілька варіантів профільної навчальної програми.

Зараз в Україні існують різні форми здобування економічної освіти: економічні класи в гімназіях та ліцеях; бізнес-ліцеї для учнів 8–11 класів; суботньо-недільні та вечірні заклади. Діє система державних и недержавних економічних університетів і вузів, різні курси та семінари-тренінги і т.п.

Новим у пропонованій концепції є вже сама постановка питання про доцільність викладання економіки як базової дисципліни.

Другим істотним елементом новизни є те, що в концепції об­ґрунтовано необхідність системного підходу до організації неперер­вної освіти з економіки. Замість оглядового, конспективного курсу, розрахованого на півроку-рік, як це почали практикувати, авторський колектив пропонує запровадити вивчення економіки як базової дисципліни протягом 5–6 років .

Третій суттєвий елемент новизни полягає в змісті програм і підручників для кожної ланки навчання. Програми відобра­жають сучасний стан економічної теорії і практики, враховують багаторічний досвід викладання основ економічних знань у школах зарубіжних країн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]