Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVE (ШПОРА)!!!.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

10. Навчальна програма економічної дисципліни: зміст, структура та методика розробки

Ці програми є обов'язковим документом, що використовується викладачами і учнями як база для вивчення даної дисципліни. У програмі формулюються мета і завдання вивчення навчальної дисципліни, подається її стисла характеристика, короткий зміст тем лекційного курсу, зміст практичних та семінарських занять, форми самостійної роботи і контролю знань, науково-методична література. Розробляється також сітка розподілу навчальних годин за всіма видами робіт.Навч прогр з економік, їх структура, зміст, завдання

=Всі програми містять пояснювальну записку, в якій показано особливості програми та роз’яснюється специфіка роботи з ними, тематичне планування, зміст навчального матеріалу та результати навчальної діяльності учнів. До окремих програм пропонується список навч літ.

=Для організації профільного навчання навчальний заклад обирає варіант навчальної програми відповідно до профілю навчання, враховуючи бажання дітей, можливості навчального закладу та навчально-методичне забезпечення курсу.

=Зміст профілю має бути адекватним до основного курсу предмета відповідно до базового навчального плану, а система курсів за вибором повинна враховувати різноманітність інтересів і можливостей учнів певного профілю, поглиблювати та розширювати основний курс.

=Організація профільного навчання має сприяти використанню особистісно-орієнтованої моделі навчання предметам та дозволяти більш повно враховувати індивід особливості учнів, забезпечувати єдність рівневої диференціації навчання.

Для організації вивчення предмета навчальний заклад обирає

=Варіант навчальної програми відповідно до профілю навчання, враховуючи традиції економічної освіти, що вже склалися у навчальному закладі, наявність навчально-методичного забезпечення;

=Обсяг годин і термін вивчення предмета, які можуть бути збільшені за рахунок варіативної складової навчального плану;

=Навчально-методичне забезпечення.

Вчитель має право на самостійний перерозподіл часу для вивчення тем. Відповідні зміни у програмах мають бути погоджені з керівником навчального закладу.

11. Основні типи навчальних занять з економіки в середній загальноосвітній школі та вищих навчальних закладах. Основні вимоги до навчального заняття з економіки, а також методи і прийоми підвищення його ефективності.

урок і лекція як система передачі інформації для формування економічних знань, економічного мислення і поведінки в реальному житті.

За традиційною педагогікою урок — це така організаційна форма навчальної роботи в школі, за якою вчитель у рамках точно встановленого часу з постійним складом учнів однакового віку за твердим розкладом вирішує певні навчально-виховні завдання. За дидактичною метою і використанням тих чи інших педагог засобів визначають такі типи уроків:

=урок засвоєння наукових знань і знань про способи діяльності;

=урок засвоєння інтелектуальних і практичних засобів діяльності;

— урок контролю та оцінювання рівня засвоєння змісту освіти;

— комбінований урок.

Кожний урок є водночас і організаційною формою, й одиницею навчальног процесу.

Урок дозволяє реалізувати всі ланцюги процесу навчання:

= засвоєння нових знань і умінь;

= удосконалення знань і умінь;

= використання знань і умінь;

= перевірка знань і умінь.

Лекція означає читання.

Лекція (порівняно з підручниками) має значно більші можливості врахування специфіки аудиторії, новітніх наукових досягнень.

1.Живе слово, інтонації, міміка та жести викладача створюють неповторне емоційне забарвлення, справляють емоційний вплив на слухача. Прямий контакт посилює увагу слухачів.

2.Під час лекції можлива критична оцінка матеріалу.

3.Лекція дає можливість економити час: за дві академічні години студент отримує інформацію, на самі тільки пошуки якої довелося б витратити набагато більше часу. Хочу додати з власного досвіду, що лекція активізує і викладача. Живий контакт з аудиторією є неодмінною умовою продуктивного викладання.

4.Лекція має особливе професійно-педагогічне значення для тих студентів, які готуються до професійної діяльності викладача.

За структурою уроки і лекції поділяються на вступні, тематичні, заключні, оглядові, установчі.

для викладання економіки в старших класах більше придатні уроки-лекції та уроки-семінари, оскільки урок — це більш гармонійна й цілісна форма навчального процесу, ніж лекція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]