Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVE (ШПОРА)!!!.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

29.Порівняння сучасних форм і методів контролю в економічній освіті.

Застосування великої кількості нових методів навчання пред'являє інші вимоги і до змісту та спрямованості методів контролю та перевірки знань учнів. Найбільш поширеним в економіці є тестування. Незважаючи на його багато в чому справедливу критику, тестування є досить надійним, ефективним і коректним методом перевірки знань учнів. Його головним недоліком вважається спрямованість тестів на перевірку репродуктивного рівня пізнавальної діяльності учнів. В якості досить ефективного і активізує навчальний процес методу контролю та перевірки знань учнів більш високого порядку можна запропонувати есе, яке як метод ще не отримало широкого розповсюдження у вчителів економіки. Цей твір-роздум невеликого об'єму з вільною композицією, що виражає індивідуальні враження, міркування з конкретного питання, проблеми і явно не претендує на повноту і вичерпну трактування предмета.

Есе передбачає вираз автором своєї точки зору, особистої суб'єктивної оцінки предмета міркування, дає можливість нестандартного, оригінального висвітлення матеріалу; часто це розмова вголос, вираження емоцій і образність. На відміну від інших методів контролю та перевірки знань, метою есе є діагностика продуктивної, творчої складової пізнавальної діяльності учнів, яка передбачає аналіз інформації, його інтерпретацію, побудова міркувань, порівняння фактів, підходів і альтернатив, формулювання висновків, особисту оцінку автора і т.п

30.Сутність активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів. Переваги і недоліки методів активного навчання економіки, сфери їх застосування. Фактори, що підвищують ефективність застосування активних методів навчання економіки.

Активізація - постійний процес управління діяльністю студентів, спонукання до енергійного, цілеспрямованого навчання, подолання спаду, пасивності і стереотипності. Сукупність різноманітних методів, прийомів і засобів активізації називають узагальненим терміном "активні методи навчання" (АМН). Зростаючий потік інформації, стислі строки та потреби збільшення ефективності засвоєння матеріалу шляхом активізації навчання зумовлюють необхідність і доцільність використання АМН. Серед основних цілей цього процесу є збільшення участі та посилення відповідальності, в першу чергу, студента за результати власної навчальної праці, через проектування структури і змісту його навчально – пізнавальної діяльності, що веде до високої стабільності успіхів практично будь-якого числа учнів, а також прагнення досягнути відтворюваності позитивних наслідків, запланованої ефективності та об’єктивно діагностованих кінцевих результатів.

Методи активізації начально-пізнавальної діяльності студентів:

-Випадків-ситуації-Інсценізації

-Дискусії дидактичні:

--Пов’язана з викладом--Групова--Круглого столу--Штурм мозку--Панельна (загальна)--Мета план

-Дидактичні ігри:

=Симуляційні=Управлінські=Психологічн

Фактори активізації компонентів педагогічної системи:

Взаємодія суб’єктів

=актуалізація потреб та мотивів здобуття економічної освіти;

=посилення ролі студента; індивідуальний та диференційований підхід;

=розвиток творчих задатків студента;

=використання принципів навчання дорослих учнів;

="гнучкий" зворотний зв’язок;

=застосування комп’ютерних технологій навчання

Зміст

=інформаційна насиченість і вдосконалення змісту навчання відповідно до заданих рівнів професійної компетентності та рольової перспективи майбутніх фахівців;

=модульне навчання;

=міждисциплінарне навчання;

=використання інтрамереж

Організаційні форми

=навчання з відривом і без відриву від роботи;

=дистанційна освіта;

="відкрита" освіта;

=тренінг - програми;

=інтенсивні розвивальні технології вивчення окремих програм і предметів;

=зростання частки самостійної роботи студентів (СРС)

Дидактичні процеси

=методи, засоби і прийоми активізації навчально - пізнавальної діяльності студентів;

=дидактичні матеріали;

=засоби навчання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]