Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP_150_8_str_put.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
717.82 Кб
Скачать
  1. Що таке «спільна праця», у чому полягають її переваги та недоліки у порівнянні з індивідуальною працею?

Організації у сфері економіки створюються для спільної економічної діяльності. Спільна праця групи людей звичайно продуктивніша у порівнянні з працею такої ж кількості виконавців – одинаків.Переваги: Наявність спільної мети та координація спільних зусиль щодо її досягнення; спільна праця є більш продуктивнішою та реультативнішою; сприяє взаємодії людей,

Недоліки: Наявність різних інтересів при спільній роботі може привести до конфліктів,, результати спільнї праці необхідно розподіляти між її учасниками, в той час коли при індивідуальній праці її результати привласнює одна людина .

  1. Чому спільна праці потребує цілеспрямованого управління з боку менеджменту?

Спільна праця потребує управління її здійснення з боку менеджменту з таких причин:

  • вдосконалення виробничих процесів при їх здійсненні великою к-тю робітників

  • необхідність розподілу та кооперація праці великої к-ті робітників

  • контроль за трудової дисципліною

  • координація зусиль спільної праці

сочиняй сам

  1. Що таке «кадрова політика», яке вона посідає місце у стратег. Управл. Організац.?

Під кадровою політикою розуміють систему теоретичних поглядів, ідей, принципів, які визначають основні напрямки роботи з персоналом, її форми і методи. Вона розробляється власниками організації, вищим керівництвом, кадровими службами для визначення генерального напрямку і засад роботи з кадрами, загальні і специфічні вимоги до них.

Основними цілями кадрової політики є:

-своєчасне забезпеч. організації персоналом необхідної якості і достатньої кіл-ті;

  • забезпечення умов реалізації передбачених трудовим законодавством прав і обов»язків громадян; -раціональне використання трудового потенціалу; - формування і підтримання ефективної роботи трудових колективів.

Основні різновиди кадрової політики: політика підбору кадрів; політика професійного навчання; політика оплати праці; політика формування кадрових процедур, політика соціальних відносин.

Кожна фірма розробляє свої власні принципи кадрової політики. До загальних принципів, характерних для більшості фірм можна віднести: справедливість, послідовність, дотримання трудового законодавства, рівність і відсутність дискримінації.

Кадрова політика визначається рядом факторів: Зовнішні: національне трудове законодавство; взаємовідносини з профспілками, стан економічної кон’юнктури, перспективи розвитку ринку праці Внутрішні: структура і цілі організації, територіальне розміщення, використ. технології, виробнича та управлінська культура.

Кадрова політика пов*язана з управлінською стратегією п-в, елементами якої є система цілей пріоритети та правила здійснення управлінчських дій. Кадрова стратегія належить до розряду функціональних, підпорядкована завданню орг-ції управлінської стратегії.Стратегія лідерства в низьких витратах -кадрова стратегія повинна орієнтуватися переважно на залученні і закріпленні працівників масових професій середньої кваліфікації; Стратегія диференціації -персонал вузької спеціалізації і максимально високої кваліфікації;Стратегія зростання -направлена на залучення персоналу особливо високої кваліфікації з творчими і підприємницькими здібностями та інше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]