Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP_150_8_str_put.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
717.82 Кб
Скачать
  1. Предмет і основний зміст дисципліни «Менеджмент персоналу».

Предметом навчальної дисципліни “Менеджмент персоналу” є трудова поведінка людей у процесі спільної праці.

Предметом менеджменту персоналу є вивчення стосунків працівників у процесі виробництва з точки зору найбільш повного та ефективного використання їх потенціалу в умовах функціонування виробничих систем.

Предметом курсу є: сис-ма знань, повязаних з цілеспрямованим впливом на персонал під-ва(орга-ції, фірми) для забезпечення ефективної діяльності під-ва, і задоволення потреб працівників.

Планування, формування, розподіл, перерозподіл і раціональне використання людських ресурсів на виробництві стано­вить основний зміст менеджменту персоналу і з цієї точки зору розгля­дається аналогічно до управління матеріально-речовими елементами виробництва.

Суб’єктами менеджменту персоналу є посадові особи, причетні до виконання загальних функцій менеджменту: планування, організації, мотивації, контролю, а також специфічних функцій залежно від займаної посади. Це у першу чергу керівники функціональних і лінійних підрозділів, кадрова служба, планово-економічні підрозділи, відділ організації праці й заробітної плати, відділ охорони праці й техніки безпеки, а також керівники організації.

Менеджерам потрібно врахувати два аспекти організаційної поведінки як проблеми управління:

  • Соціально- психологічний – сфери, методи та засоби, за допомогою яких начальник може вплинути на організаційну поведінку підлеглого.

  • Організаційно–технічний – заходи, які необхідно вжити в межах організації, щоб зорієнтувати організаційну поведінку співробітників на досягнення виробничих цілей.

  1. Мета, завдання і значення дисципліни «Менеджмент персоналу» для підготовки магістрів ділового адміністрування.

Основна мета менеджменту персоналу - поєднання ефективного навчання персоналу, підвищення кваліфікації та трудової мотивації для розвитку здібностей працівників і стимулювання їх до виконання робіт більш високого рівня.Метою управл. персоналом є:

— підвищення конкурентоспроможності підприємства в ринкових умовах;

— підвищення ефективності виробництва і праці, зокрема у досягнені максим.прибутку;

  • забезпечення високої соціальної ефективності функціонування колективу.

Завдання курсу полягає в тому, щоб , виходячи з положень теорії менеджменту і узагальнення практичного досвіду, розкрити зміст,організаційні форми проведення роботи в галузі управління персоналом під-ва в сучасних умовах. Завдання навчальної дисципліни полягають у тому, щоб озброїти студентів (слухачів) сучасними знаннями теорії управління людьми у сфері економічної діяльності та практичними навиками впливу на трудову поведінку як колективів працівників, так і окремих виконавців, з метою забезпечення ефективної діяльності організації та задоволення результатами праці кожного працівника. Це вигідно і суспільству.

Значення дисципліни «Менеджмент персоналу» для підготовки магістрів ділового адміністрування успішно допомогає вирішувати такі задачі, як: забезпечення потреби підприємства в робочій силі в необхідних обсягах і необхідної кваліфікації; досягнення обгрунтованого співвідношення між організаційно-технічною структурою виробничого потенціалу і структурою трудового потенціалу; повне і ефективне використання потенціалу робітника і виробничого колективу в цілому; забезпечення умов для високопродуктивної праці, високого рівня його організованості, мотивованості, самодисципліни, вироблення у робітника звички до взаємодії і співробітництва; закріплення робітника на підприємстві, формування стабільного колективу як умова окупаємості засобів, що витрачаються на робочу силу (залучення, розвиток персоналу); забезпечення реалізації бажань, потреб і інтересів робітників в відношенні змісту праці, умов праці, виду зайнятості, можливості професійно-кваліфікаційного і посадового просування і т. п.; погодження виробничої і соціальних задач (балансування інтересів підприємства і інтересів робітників, економічної і соціальної ефективності); підвищення ефективності управління персоналом. Досягнення мети управління при скороченні витрат на робочу силу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]