Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК 2011-2012.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
712.7 Кб
Скачать

3. Самостійна та індивідуальна робота студентів

3.1. 3.2. Методичні рекомендації до самостійної та індивідуальної роботи

Зміст самостійної та індивідуальної роботи розроблений, відповідно до тематичної структури робочої програми курсу "Педагогіка".

Самостійна робота студентів спрямована на опрацювання тих питань, що не знайшли відображення у лекційному викладі та у системі практично-семінарських занять; більш глибоке засвоєння теоретичних та аналітичних основ курсу, розвиток творчого мислення, набуття навиків та вмінь у самостійному виборі різних методів пізнання.

Самостійна робота передбачає конкретні визначені викладачем питання теми, які студент готує самостійно. Результати самостійної роботи студенти перевіряються на семінарських заняттях, у співбесідах з викладачем.

Працюючи самостійно слід скористатися підручниками, посібниками, рекомендованою літературою, науково-довідниковими виданнями, можливостями Інтернету. Обов’язковою умовою самостійної роботи є застосування знань, здобутих при вивченні інших тем курсу, а також інших педагогічних дисциплін. Важливим є посилання на історичні джерела та наукову літературу.

В процесі самостійної роботи слід виявляти творчість і вміння відстоювати власну думку.

Згідно навчального плану дисципліна вивчається в обсязі 162 години протягом 3 семестрів (54 на семестр). На аудиторні заняття відводиться 28 годин на семестр: 14 – лекційні, 14 – семінарські заняття. Решта програмного матеріалу вивчається студентами самостійно, а, отже, потребує певних методичних рекомендацій викладачів на допомогу ефективнішого та якіснішого засвоєння матеріалу.

Методичні рекомендації щодо організації та виконання самостійної роботи розроблені на основі навчальних програм, рекомендованих Міністерством освіти і науки України. Вони визначають обсяг матеріалу, який виноситься на самостійне вивчення в межах конкретних тем курсу, основні навчальні проблеми, які повинен розв’язати студент, методичні поради щодо організації самостійної навчальної роботи, питання для самоконтролю.

До кожної із зазначених тем подається рекомендований список літератури. Рекомендується не обмежуватися лише суто теоретичним підходом до опанування навчального матеріалу, а по можливості звертати увагу на міжпредметні зв’язки: залучати до розгляду тих чи інших навчальних тем, отримані раніше, знання з таких навчальних дисциплін як „Філософія”, „Історія світової культури”, „Історія педагогіки”, „Історія”, та ін.

Форми організації самостійної роботи:

1. Колоквіум, програма якого розроблена з урахуванням часу, необхідного на самостійне опрацювання стедентом системи запропонованих питань, а також наявної літератури.

2. Окремі питання. Винесені на самостійну роботу. Включені до змісту тестових робіт з педагогіки.

3. Підготовка рефератів, сповіщень, окремих завдань з підготовки матеріалів для підвищення рівня проведення навчально-виховних заходів, рольових ігор тощо.

Перелік питань для самостійної роботи:

Самостійна робота студентів складається із завдань трьох блоків. Перший блок – це робота студентів з першоджерелами (тези, конспект), завдання другого блоку – самостійне опрацювання певного змісту навчального курсу, завдання третього блоку – самостійна розробка конкретного матеріалу навчально-виховного процесу.