Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК 2011-2012.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
712.7 Кб
Скачать

Навчальна програма дисципліни

1.5. Зміст тем дисципліни Тема 1. Предмет педагогіки як науки. Методи педагогічного дослідження

Предмет та завдання педагогіки. Педагогіка в системі наук про людину. Розвиток педагогіки як науки. Основні категорії педагогіки. Система педагогічних наук. Функції педагогіки. Зв’язок педагогіки з іншими науками. Методологія та методи науково-педагогічних досліджень.

Тема 2. Розвиток особистості та фактори, що його зумовлюють

Наукові основи розвитку й формування особистості. Розвиток, соціалізація й виховання особистості. Біологічне і соціальне у розвитку людини. Біологічні задатки. Здібності. Соціальне успадкування. Діяльність особистості. Процес і закономірності процесу розвитку особистості. Акселерація та ретардація в розвитку людини. Вікова періодизація дітей. Анатомо-фізіологічні та соціально-психологічні особливості дітей різних вікових категорій: молодший шкільний вік, середній шкільний вік, юнацький вік.

Тема 3. Наукові основи процесу навчання. Закономірності та принципи навчання

Походження й розвиток дидактики. Поняття дидактики. Категорії дидактики. Процес навчання, його завдання. Структура процесу учіння. Методологічна основа й структура процесу навчання. Рушійна сила навчального процесу. Логіка навчального процесу. Закономірності навчання. Принципи та правила навчання. Типи навчання: догматичний, пояснювально-ілюстративний, проблемне навчання. Зміст освіти: компоненти навчання; функції навчання. Єдність освітньої, виховної та розвивалбної функцій навчання. Навчальний предмет. Навчальний план. Навчальна програма. Мотиви навчання, їх характеристика та аналіз впливу на характер навчання. Оптимізація процесу навчання. Інтенсифікація навчального процесу.

Тема 4-5. Методи навчання

Поняття методу навчання. Прийом як складова методу навчання і як самостійна дидактична категорія. Сучасні підходи до класифікації методів. Класифікація методів навчання: а) методи навчання за джерелом знань; б) класифікація методів навчання за характером логіки пізнання; в) методи навчання за рівнем самостійної розумової діяльності. Технологія використання методів навчання. Вибір методів навчання. Роль та значення засобів навчання в організації та здійсненні навчально-пізнавальної діяльності учнів. Класифікація засобів навчання: натуральні об’єкти, схематичні зображення, електронні та звуко-технічні засоби. Сучасні засоби навчання.

Тема 6. Форми навчання. Організація процесу навчання

Поняття про форму навчання. Історичний розвиток організаційних форм навчання. Загальна характеристика форм навчання. Урок як основна форма навчання. Виникнення й розвиток класно-урочної системи навчання. Форми організації навчальної діяльності учнів на уроці: групова, індивідуальна та фронтальна, парна, колективна. Психолого-педагогічні вимоги до уроку. Типи і структура уроків. Дидактична і методична структура уроків різного типу. Нетрадиційні уроки в школі. Позаурочні форми організації навчання, вимоги до них та загальна характеристика.