Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК 2011-2012.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
712.7 Кб
Скачать

Тема 6. Результативність та ефективність навчального процесу. Моніторинг якості освіти

Підготовка вчителя до уроку та її основні етапи. Аналіз уроку. Поняття контролю та його значення в навчально-виховному процесі. Види та функції контролю. Методи та форми контролю знань учнів. Оцінка успішності учня як психолого-педагогічна проблема. Шкали оцінок. Рейтингова система оцінки. Критерії оцінювання знань. Шляхи ефективності (оптимізації) навчального процесу. Тест як метод вимірювання якості знань учнів. Види тестових завдань, правила створення тестів.

Тема 7. Сутність та особливості виховання як процесу формування особистості

Виховання як процес формування особистості. Історичний та суспільний характер виховання. Структура виховання як процесу. Мета виховання та її зміни в історії та практиці виховання. Типи виховання. Моделі й стилі виховання. Людина в контексті завдань сучасної української педагогіки. Віра як форма пізнання. Християнська віра як передумова гармонії. Предмет віри. Віра і мотивація поведінки людини. Виховання. Самовиховання. Перевиховання. Основні етапи процесу виховання. Основні фактори виховання. Психологічні засади виховання.

Тема 8. Закономірності та принципи виховання

Основні закономірності виховання. Мотиви процесу виховання. Сучасна класифікація принципів виховання та їх характеристика. Критерії вихованості особистості. Виховні системи: зарубіжний та вітчизняний досвід. Шляхи підвищення ефективності процесу виховання.

Тема 9-10. Загальні методи виховання

Поняття про методи, прийоми та засоби виховання. Сучасні класифікації методів виховання. Вибір методів виховання. Методи формування свідомості й переконань особистості (понять, суджень, оцінок, відносин, позиції). Лекції, розповіді, бесіди, диспути. Роль прикладу у вихованні, його різновиди та функції. Методи організації діяльності та формування досвіду громадської поведінки: педагогічна вимога, громадська думка як форма групової вимоги, привчання, вправа, доручення, створення виховуючих ситуацій. Методи стимулювання діяльності та поведінки: покарання, заохочення, змагання. Умови оптимального вибору та ефективного застосування методів виховання.

Тема 11-12. Колектив та його вплив на виховання особистості

Поняття про колектив. Функції колективу. Структура і види дитячого колективу. Первинний колектив. Тимчасовий колектив. Лідер. Актив класу. Органи самоврядування. Основні типи учнівських колективів. Формальні та неформальні групи. Статус дитини в колективі. Динаміка та етапи розвитку дитячого колективу. Шляхи формування колективу. Система перспективних ліній. Традиції. Функції колективу. Шляхи згуртування учнівського колективу. Шляхи організації колективної діяльності школярів на різних етапах їх розвитку. Особливості педагогічного керівництва колективами різного віку. Робота з органами самоврядування. Дитячі та юнацькі громадські організації. Учитель і дитячий колектив.

Тема 13. Педагогічна майстерність та педагогічна техніка педагога, її роль у вихованні

Педагогічна технологія й педагогічна майстерність педагога: сутність і специфіка. Технологія конструювання й здійснення педагогічного процесу. Технологія педагогічного спілкування й встановлення педагогічно доцільних взаємовідносин. Педагогічна культура педагога, її складові. Поняття педагогічних здібностей. Педагогічний такт. Компоненти педагогічної техніки. Становлення та критерії творчої особистості вчителя. Творча діяльність студентів.