Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нелепа А.,Ванханен В.,Коршунова Г.Основи фізіол....doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
3.18 Mб
Скачать

2.6. Вплив складу їжі і харчового раціону на стан нейрогуморальної системи регуляції організму людини

Склад їжі і харчового раціону по-різному впливає на стан нейрогуморальної системи регуляції організму людини і утворення медіаторів.

Недолік білка гнітить функції ЦНС, погіршує утворення умовних рефлексів, приводить до погіршення пам'яті, уповільненню процесів збудження і гальмування в корі головного мозку, а надлишок білка навпаки – підвищує збудливість ЦНС. Крім того, багато амінокислот служать вихідним матеріалом для утворення ряду медіаторів.

Вуглеводи є основним джерелом енергії для роботи мозку і доставляються до нього кров'ю у виді глюкози. Недолік глюкози в крові підвищує гальмування кори головного мозку, у цьому випадку підкіркові центри виходять з під контролю кори головного мозку, що приводить до посилення емоційних реакцій людини. Легкозасвоювані вуглеводи тонізують кору головного мозку і знижують утому.

У тканинах головного і спинного мозку утримується багато різноманітних ліпідів і ліпоидів (фосфатидів, стеринів). Особливе місце належить лецітіну і кефаліну, які входять до складу клітинних мембран нервових кліток і оболонок нервових волокон

Вітаміни (особливо групи В) грають важливе значення для нормального функціонування нервової системи. Тіамін (вітамін В1) бере участь у синтезі ацетилхоліну (з холіну і оцтової кислоти). Недолік тіаміну приводить до порушення умовно-рефлекторної функції мозку, ослабленню процесів збудження і посиленню процесів гальмування. Усе це приводить до зниження працездатності людини. Для утворення медіатора симпатичного відділу нервової системи норадреноліну необхідний пірідоксін (вітамін В6). Пірідоксін також необхідний і для утворення іншим медіаторів (серотоніну, гамааміномасляної кислоти). Рибофлавін (вітамін В2) поліпшує діяльність зорового аналізатора, забезпечує колірний зір. Недолік вітаміну РР (нікотинова кислота, ниацін) приводить до глибоких змін у нервовій системі внаслідок ушкодження нейронів. Вітамін С (аскорбінова кислота) як і вітамін В6 бере участь в утворенні медіатора симпатичного відділу нервової системи норадреноліну. Крім цього вітамін С захищає адреналін (“аварійний“ гормон) від окислювання і відновлює його оборотноокислені похідні.

Мінеральні речовини також впливають на функції нейронів. Іони Nа і К, а також Са беруть участь у передачі інформації до виконавчих органів. Крім того, ці іони, а також Мg і Р є каталізаторами обмінних процесів у нервових клітках і беруть участь в утворенні медіаторів. Іони Сu у значних кількостях утримуються в корі головного мозку і впливають на процеси збудження і гальмування, що відбуваються в ньому. Іони Мn підвищують збудливість нервової системи.

Контрольні питання:

  1. Приведіть коротку характеристику структурних елементів людського організму?

  2. Що таке нейрогуморальна система регуляції функцій організму?

  3. Як побудований нейрон і значення його окремих частин?

  4. Що є основною формою нервової діяльності?

  5. Що таке рефлекторна дуга і які компоненти її утворять?

  6. Як і за якими показниками класифікуються рефлекси?

  7. Яку будову має спинний мозок і які функції він виконує?

  8. Які основні відділи розрізняють у головному мозку?

  9. Які функції виконує довгастий мозок?

  10. Які функції виконують таламус і гіпоталамус?

  11. Яку будівлю мають великі півкулі мозку і які основні функції вони виконують?

  12. Які відділи виділяють у вегетативній нервовій системі?

  13. Чим представлені центри вегетативної нервової системи і які основні функції вони виконують?

  14. Які речовини беруть участь у гуморальній регуляції функцій організму людини і яке значення в цьому процесі мають гормони?

  15. Які гормони виробляються щитовидною залозою?

  16. Які гормони секретирує підшлункова залоза?

  17. Який вплив робить склад їжі і харчового раціону на стан нейрогуморальної регуляції організму людини?