Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нелепа А.,Ванханен В.,Коршунова Г.Основи фізіол....doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
3.18 Mб
Скачать

3.8. Загальні принципи регуляції процесів травлення

Функціонування травної системи, сполучення моторики, секреції і всмоктування регулюються складною системою нервових і гуморальних механізмів. Виділяють три основні механізми регуляції травного апарату: центральний рефлекторний, гуморальний і локальний, тобто місцевий. Значення цих механізмів в різних відділах травного тракту не однакова. Центральні рефлекторні впливи (умовно-рефлекторні і безумовно-рефлекторні) в більшій мірі виражені у верхній частині травного тракту. По мірі віддалення від ротової порожнини їх участь знижується, проте зростає роль гуморальних механізмів. Особливо виражений цей вплив на діяльність шлунку, дванадцятипалої кишки, підшлункової залози, жовчеутворення і жовчевиведення. У тонкій і особливо товстій кишці виявляються переважно локальні механізми регуляції (механічні і хімічні роздратування).

Всі складні і різноманітні функції системи травлення регулюються харчовим центром, який локалізується в довгастому мозку, гіпоталамусі і в корі великого мозку. Всі вони функціонально об'єднані між собою. У гіпоталамусі розташовані групи клітин реагуючі на відчуття голоду, апетиту, спраги.

Потреба в харчуванні виражається в стані голоду і створює мотивацію пошуку і поїдання їжі. Сукупність нейронів різних відділів центральної нервової системи, які визначають харчову поведінку і регулюють травні функції людини складають харчовий центр. Ці нейрони знаходяться в корі великих півкуль, в лімбічеськой системі, ретикулярній формації, гіпоталамусі, де локалізується центр голоду. У ядрах гіпоталамуса знаходиться центр насичення. Між центром голоду і центром насичення існують взаємозв'язані відносини, тобто якщо один центр збуджений, то інший загальмований. Збудження або гальмування цих ядер відбувається залежно від вмісту харчувальних речовин в крові, а також сигналів, які поступають від різних рецепторів. Існує декілька теорій, які пояснюють виникнення відчуття голоду.

  • Глюкостатічна теорія - відчуття голоду пов'язане із зниженням рівня глюкози в крові;

  • Аміноацидостатічна - відчуття голоду створюється пониженням вмісту в крові амінокислот;

  • Ліпостатічна - нейрони харчового центру збуджуються недоліком жирних кислот і трігліцеридів в крові;

  • Метаболічна - подразником нейронів харчового центру є продукти метаболізму циклу Кребса;-

  • Термостатична - зниження температури крові викликає відчуття голоду.

  • Локальна теорія - відчуття голоду виникає в результаті імпульсації від механорецепторів шлунку при його «голодних» скороченнях.

Насичення виникає в результаті збудження нейронів центру насичення. Виділяють первинне, або сенсорне насичення і вторинне, або обмінне. Сенсорне насичення пов'язане з гальмуванням ядер гіпоталамуса імпульсами від рецепторів рота, шлунку, порушуваних їжею, яка приймається. Вторинне, обмінне, або істинне, насичення наступає через 1,5-2 години з моменту їжі, коли в кров поступають продукти гідролізу живильних речовин. Гормони шлунково-кишкового тракту також виконують важливу роль у виникненні відчуття голоду і насичення.

Апетит виникає при вигляді, приємному запаху їжі, слухових подразниках, пов'язаних з приготуванням їжі і ін., тобто при дії умовних подразників. Для появи апетиту необхідні певні умови: нормальний стан вищої нервової діяльності (бадьорий настрій, відсутність негативних емоцій), оптимальний тонус шлунково-кишкового тракту, наявність вітамінів групи В, особливо В1. Сприяють виникненню апетиту різноманітне харчування, приємний зовнішній вигляд приготованої їжі, обстановка, в якій приймається їжа.

Відсутність апетиту пов'язана з гальмуванням активності харчового центру, що може бути результатом психічних (горе, занепокоєння, негативні емоції) і больових дій, а також слідством одноманітного харчування, надмірного вживання цукру, цукерок і т.п. Для збереження апетиту І.П. Павлов рекомендував “...їсти кілька разів в день потроху, не до повного насичення...”