Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. к-ра ХІХ ст. з і.У.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
5.91 Mб
Скачать

3. Наука

Центрами розвитку науки були університети. Вчені підкрес­люють, що у XIX ст. флагманом української науки став Харківський університет, 66 вихованців якого що в дореформений період стали професорами, крупними спеціалістами різних галузей наук. Серед них математик М.В.Остроградський, славіст І.І.Срезневський, лі­кар Ф.І.Іноземцев, філолог О.О.Потебня, історик М.І.Костомаров та ін.

Великим науковим центром став Київський університет. Зокрема, його перший ректор М.О.Максимович (1804-1873) опублікував понад 100 наукових праць з питань ботаніки, зоології, фізи­ки, хімії, історії; попечитель Київського навчального округу і про­фесор університету М.І.Пирогов став засновником польової хірур­гії, української анатомічної школи.

У першій половині XIX ст. значний крок вперед зробила укра­їнська історична наука. Передусім велика робота була проведена з розшуку, систематизації та публікації історичних джерел - літопи­сів, пам'яток народної творчості, архівних матеріалів. '

Історик І.К.Рибалка відзначає, що "значні заслуги в цьому ві­домого вченого, славіста і археографа О.М.Бодянського (1808-1877), який, будучи секретарем "Общества истории и древностей" при Московському університеті і редактором видаваних ним "Чте­ний"... опублікував у них велику кількість історичних джерел і тво­рів з історії України - "Історію Русів", "Літопис Самовидця", "Коро­тке історичне описання про козацький малоросійський народ..." П.Симоновського та ін.І7

Одночасно зазначимо, що багато історичних джерел, зокрема архівних документів, зібрали і опублікували співробітники Київської тимчасової комісії для розгляду давніх актів, яка була заснована в Києві в 3 843 р. 18

Важливими історичними творами першої половини XIX ст. були чотиритомна "Історія Малої Росії" Д.М.Бантиша-Каменського, п'ятитомна "Історія Малоросії" М.А.Маркевича (1842-1843), тритомна "Історія Нової Січі, або останнього Коша Запорозького" (1841), "Наїз­ди гайдамаків на Західну Україну в XVIII ст. " (1845) А.О.Скальковського, історичні роботи М.О.Максимовича, західноукраїнських авторів Д.І.Зубрицького, Я.Ф.Головацького та інших вчених.

У другій половині XIX ст. промисловий переворот обумовив дальший розвиток математики, механіки, фізики, хімії; а пожвавлення суспільно-політичного руху - суспільних наук. Позитивну роль в організації наукових пошуків відіграли не тільки університе­ти та інші навчальні заклади, а й наукові товариства, яким судилося стати центрами наукової інформації, координаторами досліджень в межах усієї країни.

Так, наприклад, вперше при Харківському університеті виник­ло математичне товариство (1879), при Київському - фізико-математичне (1890). Значний вклад у розвиток історії, географії та юридичних знань в Києві внесло Історичне товариство Нестора Лі­тописця (1873), Південно-західний відділ Російського географічного товариства (1873), Київське юридичне товариство (1877).

На західноукраїнських землях наукові дослідження проводило Літературне товариство ім. Т.Г.Шевченка (1873), яке у 1892 р. було реорганізоване у Наукове товариство ім. Т.Г.Шевченка. То­вариство складалося з трьох секцій: історико-філософської, філоло­гічної та математично-природничо-медичної. Велику роль у цьому науковому об'єднанні відігравали І.Я.Франко та М.С.Грушевський, який з 1897 р. очолив цю поважну науково-громадську організацію .

Світову славу здобули імена таких українських вчених, як: М.Є.Ващенко-Захарченка (математика з м. Києва), Є.Ф.Сабініна та С.П.Ярошенка (математиків з м. Одеси), М.О.Умова (фізика з Но­воросійського університету), М.Д.Пильчикова (фізика з Харкова), Ф.О.Бродікіна (астронома з Києва), М.М.Бекетова (хіміка з Харко­ва), К.М.Феофілактов (геолога з Києва), В.В.Доручаєва (ґрунто­знавця з Полтави), І.І.Мечникова, І.М.Сеченова (біологів з Одеси), М.І.Пирогова (хірурга з Києва), В.Й.Левицького та М.О.Зарицького (математиків зі Львова,), М.І.Костомарова, О.М.Лазаревського, Д.І.Багалія, О.Я.Єфименко (істориків), О.О.Потебні (філолога з Харкова) та багатьох інших вчених.

Ми з повним правом можемо стверджувати, що у XIX ст., роз­робляючи природничі, економічні, історичні, філологічні та інші проблеми, українські вчені збагатили науку не тільки України, а й всієї Росії та за її межами.