Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. к-ра ХІХ ст. з і.У.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
5.91 Mб
Скачать

4. Національно-культурне відродження українців у Російській імперії

4.1. Етапи національною відродження.

У XIX ст. остаточно сформувалося нове поняття людської спільності - національне. Найпереконливіше значення народної мови і культури для складання національної свідомості і, власне, нації показав німець­кий філософ XVIII ст. Й.Гердер. Віндовів, пдо людська цивілізація існує не в універсальних, а в конкретних національних проявах, в народних, а не в державних вимірах. Він передбачив велике майбутнє української культури.

Еволюція української національної ідеї вписується в загальноєвро­пейську модель розвитку національних рухів. Спочатку група інтелек­туалів, рятуючи самобутність свого народу від поглинення імперією, збирає фольклор, історичні реліквії і документи. Другий, або культур­ний етап, як правило, ставав періодом «відродження» місцевих мов. На третьому, політичному етапі зростали національні організації і вису­нення вимог самоврядування. (Субтельний О. - с 201; Смолій В., Гуржій О.).

Вирішальну роль у розвитку національної свідомості відіграє вив­чення історії - усвідомлення суспільного історичного досвіду. На­прикінці XVIII ст. з'явилися праці українських істориків-аматорів В.Рубана, Я.Маркевича, О.Шафонського, а пізніше - твори професійних істориків Д.Бантиша-Каменського, М.Маркевича. Василь Капніст очо­лив групу автономістів, яка у 1787 р. запропонувала владі проект віднов­лення козацького війська. Зробив унесок в популяризацію козацтва Микола Гоголь. Але справжній переворот в умах зробила поява створе­ної на стику століть в колі Новгород-Сіверських інтелектуалів - О.Лобисевича, Г.Полетики та ін. - і надрукованої 1846 р. «Історії русів». Хоч невідомий автор не виступав за негайну незалежність України, але вбачав в українцях окремий народ, який має право на самоврядування.

Іншим захопленням української інтелігенції початку XIX ст. було вивчення фольклору. Того ж Гердера настільки вразило його багатство і краса, що він заявив: «Україна стане новою Грецією... повстане велика культурна нація» (Січинський В. - с 158). Геніальний польський поет А. Міцкевич вслід за іншими дослідниками стверджував, що українці найпоетичніші та наймузикальніші серед слов'ян. У передмові до пер­шої збірки «Старых малороссийских песен» 1819 р. М.Цертелєв відзна­чав, що пісні демонструють геній і дух народу, його чисту мораль.

Фахівці з української історії та етнографії професори Михайло Максимович - перший ректор Київського університету, М.Костома­ров, В.Антонович, О.Бодянський та ін. довели самобутність українсь­кого народу ще з руських часів.

Зв'язуючою ланкою нації є мова, яка служить не тільки засобом спілкування, а й системою світобачення та самовираження народу. Попри заборону 1804 р. навчання в школі «на малороссийском наре­чии», посилився потяг до рідної мови, культури, історії. Поема полтав­ця Івана Котляревського «Енеїда», показала придатність народної мови для літературної творчості. Творили рідною мовою харківські роман­тики П.Гулак-Артемовський та Г.Квітка-Основ'яненко. З'явилася та­лановита проза Марко Вовчок, байки Є. Гребінки.