Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359_Bileti_KIMV_MEO_okonchateln / 359_Билети_КИМВ_МЕО_окончательн.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

175. Роль і місце франчайзингу в системі міжнародних економічних відносин

Слово франчайзинг (франшизування) походить від французького franchir, що значить "звільняти"; спочатку воно означало "звільняти від рабства".

Сьогодні воно має кілька різних значень залежно від галузі.

Деякі навіть називають франчайзинг галуззю самої по собі, начебто це товар або послуга. Однак типова франшиза являє собою договір між продавцем і покупцем - договір, що дозволяє покупцеві (франчайзи, франшизодержателю, франшизиару) продавати товар або послугу продавця (франшизера, франшизодателя).

Міжнародна франшизна асоціація (International Franchise Association) дає наступне визначення:

"Франшиза являє собою безперервне взаємовідношення між франшизером і франчайзи, при якому всі знання, образ, успіх, виробничі й маркетингові методи надаються франчайзи за зустрічне задоволення інтересів".

Франчайзер одержує в такий спосіб готове підприємство.

І саме в цьому головна привабливість франчайзингу.

Франчайзеру не потрібно створювати підприємство крок за кроком, як повинен це робити підприємець, що починає з нуля. Навпаки, підприємство франшизоодержувача виникає за ніч. І, імовірно, воно буде точною копією всіх інших підприємств у франшизному ланцюзі.

За фіксовану плату типовий франчайзер одержує кваліфіковану допомогу, що у противному випадку виявилася б занадто дорогою для його окремого підприємства, по наступних напрямках:

- стратегія маркетингу з акцентом на рекламу;

- первісне навчання працівників і підготовка в галузі управління;

- дизайн магазина й закупівля устаткування;

- уніфікована політика й процедури;

- централізовані закупівлі за зниженими цінами;

- постійне консультування з питань управління;

- вибір місця й рекомендації з розміщення підприємства;

- надання оренди;

- фінансування.

По суті, франчайзинг процвітає тому, що сполучає стимул до володіння малим підприємством з управлінською майстерністю великого бізнесу. А особиста власність представляє кращий стимул, коли-небудь, створений для спонукання до важкої роботи.

Безсумнівно, від франчайзингу вигадує не тільки франчайзер, але й франшизер, що швидко розростається, використовуючи кошти інших людей .

У великому ступені саме тому такі гіганти, як "Макдоналдс" й "Баскін-Роббінс", стали найбільшими підприємствами за такий короткий час.

Крім можливості швидкого розширення для франшизера франчайзинг дозволяє також франшизеру впроваджуватися в нові географічні райони, які, імовірно, у противному випадку не були б підходящими для розширення. Оскільки франшизеру потрібне менша кількість керуючих, витрати на заробітну плату й проблеми з персоналом зменшуються.

Крім того, франчайзери мають більше сильну мотивацію, чим наймані керівні співробітники компанії.

Міжнародна франчайзингова асоціація пророкує, що незабаром франчайзинг буде переважати в роздрібній торгівлі. Він займає також сильні позиції в сфері послуг й у меншому ступені у виробництві.

Наданий Міністерством торгівлі США статистичний звіт за 1988 р. показав, що виторг франшизних підприємств від реалізації склала 640 млрд. дол.

До останнього часу слово франчайзинг було синонімом підприємств громадського харчування з їжею швидкого готування типу "Макдоналдс" й "Вендіз". Але зараз франчайзинг проникнув у більшість галузей. Назвіть який-небудь товар або послугу - і не виключено, що є хтось, що надав на них франшизу. Навіть давно відомі компанії типу "Сирс" й "Монтгомери уорд" уклали франшизні угоди на 2100 підприємств роздрібної торгівлі по каталогу в малих містах із середини 1960-х років.

Франшизи існують у таких різних галузях, як художні галереї й майстерні з ремонту взуття, бари для зустрічей і персональні комп'ютери. Франчайзинг проникнув навіть у сферу таких послуг, як оздоровчі центри для зниження ваги.

Обговорення цього питання дозволяє зробити висновок, що франчайзинг часто виявляється кращим шляхом до успіху для майбутнього підприємця. Норма банкрутств (failure rate) є низкою, оскільки більша організація захищає франчайзи шляхом надання рекомендацій і встановлення стандартів. Згідно даним Міністерства торгівлі США, тільки 4% всіх франшизованих підприємств у країні припинили своє існування в 1988 р. Однак досвід підприємця показує, що франшиза є аж ніяк не безперечним шляхом до успіху.