Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359_Bileti_KIMV_MEO_okonchateln / 359_Билети_КИМВ_МЕО_окончательн.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

240. Що мається на увазі, коли кажуть, що сша переживають „кризу” зовнішньої торгівлі? Які основні причини цієї кризи?

Під „кризою” зовнішньої торгівлі США розуміють зниження показників експорту та імпорту США, а також падіння частки США в світовій торгівлі загалом.

У перші післявоєнні роки завдяки особливостям обстановки того часу США фактично виявилися поза конкуренцією на світових ринках. Їх частка в світовому експорті в 1947 р. перевищувала 30%, збільшившись більш ніж в 2 разу в порівнянні з передвоєнними роками (в світовому імпорті частка США за ці роки майже не змінилася і становила 10-11 %).

Згодомпочалосяпадіння частки США в світовій торгівлі. Спочатку цевідбувалосяв основному по «природних» причинах і було статистично усього лишеслідствомрозширення торгівлі іншими країнами. Але надалі воно все більше стало зумовлюватися відносним ослабленнямконкурентноздатностіамериканських товарів, особливо продукції невисокоїнаукоємності, вироблюваної традиційними галузями.

У 1960-1980-х рр. США відставали по темпахзростанняекспорту від більшості розвинених країн, не говорячи вже про нові індустріальні країни. У 1970 р. СШАвтратилимісце найбільшого в світі експортера продукції обробляючої промисловості, а в 1978 р. віддали першість ФРН і по обсягу всього експорту, залишаючисьприцьому, правда, найбільшим світовим імпортером товарів.Положеннязмінилося в 1990-х рр., коли зовнішня торгівля СШАзновустала випереджати по темпахзростанняяк всю світову торгівлю, так і торгівлю своїх основних конкурентів.

У 1990-х рр. експорт і імпорт СШАпісляперерви в попередньому десятиріччізновустали випереджати по темпахзростанняВВПкраїни. Причому частка товарного експорту вВВПпідвищилася з 6,7 до 7,8%, а частка товарного імпорту — відповідно з 8,6 до 12,4 %. У 2000 р. імпорт досяг в цьомувимірюваннірекордних показників, експорт же лише відновив колишній рівень повідношеннюдоВВП, який був зафіксований в 1980 р.

Але упорівнянніз багатьма іншими країнами в США частка зовнішньої торгівлі вВВПзалишається доситьнизькою. Проте, у «великих» країнах, що володіють і значним внутрішнім ринком, що добре розвивається, роль зовнішньої торгівлі в економіці загалом завжди звичайно не так велика на відміну від малих країн, реальний сектор яких більше орієнтований на зовнішні ринки. Однак значення зовнішньої торгівлі для багатьох галузей виробництва США, особливо високотехнологічних, виходить далеко за рамки, щовизначаютьсяусередненимимакропоказниками.

Це передусімвідноситьсядо обробної промисловості, частка експорту продукції якоїувсьому відвантаженні вітчизняних обробних підприємств в 2000 р. досягла 20%, в тому числі, наприклад, у відвантаженні продукціїзагальногомашинобудування — 36 %, комп'ютерів і іншої електронної техніки — 45 %, продукціїелектромашинобудування— 25 %. Ще вище була частка імпортних товарів взагальномуспоживанні ідентичних товарів в США. По всій продукції обробляючої промисловості в 2000 р. вона становила 26%, в тому числі по продукціїзагальногомашинобудування — 33%, комп'ютерам і іншій електроніці— 51%, продукціїелектромашинобудування— 32%, транспортним засобам іобладнанню— 33%, шкіряним виробам — 80 %, одягу і аксесуарам — 57,5 %.

Вельми залежить від зовнішніх ринків також сільське господарство США — чверть всього продажу його продукції за готівкудоводиласяна частку експорту, а від зовнішніх джерел поставок — американський ринок нафти і деяких інших видів промислової сировини.

Навіть самі сприятливі показники динаміки зовнішньої торгівлі самі по собі ще не єсвідченнямїї ефективності і відповідності до сучасних вимог економічного розвитку.

Справжнійстанзовнішньої торгівлі характеризує передусім її товарна структура, щовідображаєяк рівень розвитку імірузрілості національної економіки, так іхарактерїї участі в системі міжнародного розподілу праці. З цієї точки зорупринциповезначення має місце продукція обробляючої промисловості, особливо високотехнологічної, яке воназаймаєузовнішньоторговельних зв'язках.

Важливийнапрямструктурних змінузовнішній торгівлі — майже неухильне зниження значення сировинного компонента.

Якщоговорити тільки про мінеральну сировину іпаливо, то його частка в експорті США зараз приблизно в три рази нижче, ніжувсьому світовому експорті, причому тільки за останнє десятиріччя XX в. вона знизилася більш ніж в півтори разу. У імпорті США аналогічний показник значно вище, але і його рівень все більш знижується (деякі його зміни пов'язані з коливаннями світового ціпа на нафту).Зменшуєтьсяі частка сільськогосподарських товарів в експорті і імпорті США.

Частка промисловихспоживчихтоварів як в експорті, так і імпорті США в останні два десятиріччя XX в. тримається приблизно наодномурівні.