Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359_Bileti_KIMV_MEO_okonchateln / 359_Билети_КИМВ_МЕО_окончательн.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

228. Характерні риси розвитку світового ринку товарів і послуг

Світовий товарний ринок - сфера стійких товарно-грошових відносин між країнами, заснованих на міжнародному поділі праці й інших факторах виробництва. Для них звичайно бувають характерними висока динамічність, мінливість, відсутність жорстких, однозначно і чітко визначених рамок і границь.

Можна виділити наступні основні риси, характерні для світових товарних ринків:

вони є категорією товарного виробництва, що вийшло в пошуках збуту своєї продукції за національні рамки;

вони виявляються в міждержавному переміщенні товарів, що знаходяться під впливом не тільки внутрішнього, але і зовнішнього попиту та пропозиції;

вони оптимізують використання факторів виробництва, підказуючи виробнику в яких галузях і регіонах вони можуть бути застосовані найбільше ефективно;

вони виконують роль, що санує, вибраковуючи з міжнародного обміну товари і найчастіше їхніх виробників, що не в змозі забезпечити міжнародний стандарт якості при конкурентних цінах.

При дослідженні світових товарних ринків важливе значення має оцінка обсягу, ємності того чи іншого ринку. Під обсягом ринку розуміється сукупність всіх актів купівлі-продажу, що переплітаються між собою, у результаті яких товари і послуги від їхнього виробника доходять до споживача. Практично обсяг ринку може бути визначений як сума первинних продажів товарів і послуг промисловцями, фермерами, підприємствами і т.д.

Товар, що знаходиться на світовому ринку у фазі обміну, виконує інформаційну функцію, повідомляючи усереднені параметри сукупного попиту і сукупної пропозиції через які кожний з учасників може оцінити й адаптувати параметри свого виробництва.

Виступаючи сферою міждержавного обміну товарами, світові товарні ринки впливають на виробництво, показуючи йому що, скільки і для кого потрібно робити.

Міжнародна торгівля складається з двох зустрічних потоків товарів - експорту й імпорту і характеризується торговим сальдо і торговим оборотом.

Експорт - продаж товару, що передбачає його вивіз за границю.

Імпорт - покупка товару, що передбачає його ввіз через границю.

Торгове сальдо - різниця вартісних обсягів експорту й імпорту.

Торговий оборот - сума вартісних обсягів експорту й імпорту.

Міжнародний поділ праці і його міжнародна кооперація заклали основи для виникнення світового товарного ринку, що розвивався на основі внутрішніх ринків, які поступово виходять за національні границі. Становлення найпростішої форми внутрішнього ринку, де все, що призначено для продажу, збувається самим виробником покупцю з рук у руки, а все, що купується, відразу ж оплачується і забирається покупцем, відноситься до самої ранньої стадії становлення товарного господарства, заснованого на поділі праці. Свої ринки мали Древня Греція, Китай класичної Епохи, Вавилон, Ефіопія. З появою грошей між продавцем і покупцем встає купець, який надає послуги з продажу товарів, і міняла, який позичає на це гроші.

Світовий ринок послуг — це система міжнародних відносин обміну, які існують на основі міжнародного поділу праці та інших форм міжнародних економічних відносин, де основним товарним об'єктом виступають різноманітні види послуг.

Послуга — це продукт праці, створений в результаті угоди, про купівлю-продаж, якому іманентні властивості товару, але у якого відсутня уречевлена форма.

Передумови та умови розвитку світового ринку послуг: — прискорення розвитку процесу міжнародного поділу праці, який призводить до виникнення нових видів діяльності; — иауково-технічний прогрес; — ускладнення виробництва; — насичення ринків товарами; — інформаційний бум; — прискорений розвиток нових видів транспорту; — нові наукові відкриття;

— нові форми розвитку економічних процесів.

Що стосується структури світового ринку послуг, то її розглядають по-різному. У Міжнародному валютному фонді, наприклад, усі послуги зводять до чотирьох груп: — фрахт; — решта транспортних послуг; — туризм; інші послуги.

За іншим, більш детальним підходом, структуру послуг можна подати по-іншому:

— фінансові послуги, до яких відносять: міжнародний лізинг, міжнародний факторинг, міжнародним френчайзинг, міжнародний форфейтинг;

— міжнародний туризм;

— міжнародний ринок професійних послуг;

- міжнародний консалтинг;

інші послуги.

За останні 15—20 років надзвичайно бурхливо розвивається міжнародний лізинг. Це одна із форм міжнародних послугових відносин, яка має вигляд кредитування експорту й імпорту товарів, що полягає в довгостроковій оренді машин, устаткування, транспортних засобів, будівель виробничого призначення тощо.

Міжнародний факторинг — це вид міжнародної послугової діяльності у сфері міжнародного фінансування, при якому постачальник товарів віддає короткотермінові вимоги за товарними угодами факторинговій компанії з метою негайного отримання більшої частини платежу (як правило, 70-90% платежу уже за 2—3 дні), гарантії повного погашення заборгованості, зниження витрат при проведенні розрахунків.

Міжнародний форфейтннг є таким видом послугової діяльності у сфері міжнародного фінансування, при якому експортер продає форфейтеру (форфейтинговій компанії) без права регресу боргове зобов'язання іноземного покупця, яке виступає у формі комерційного переказного або простого векселя з авалем.

Міжнародний френчайзинг — це система міжнародних послуговнх відносин, що виникають з приводу надання дозволу відомою великою фірмою однієї країни бізнесмену чи фірмі (як правило, малому підприємству) іншої країни на використання її торгової марки або на експлуатацію її готового підрозділу. При цьому фірма, котра віддає право на користування своїм підрозділом або іменем, називається френчайзером, а мале підприємство чи бізнесмен, що придбав дозвіл на таке користування, має назву френчайзі. І нарешті сам дозвіл, що виступає об'єктом купівлі-продажу, зветься френчайзою.

Міжнародний консалтинг — це вид міжнародної послугової діяльності, яку здійснюють спеціалізовані фірми одних країн у вигляді надання порад державам, виробникам, продавцям і покупцям інших країн з широкого кола питань економічної діяльності, а також яку здійснюють спеціалізовані фірми одної країни у вигляді порад з питань зовнішньоекономічної діяльності фірмам з цієї ж країни.

Серед найрентабельніших видів бізнесу твердо зарекомендував себе міжнародний туризм, котрий об'єднує досить широкий набір послуг. Тому міжнародний туризм можна визначити, як багатопланову систему послугових заходів, що направлені на задоволення потреб осіб, котрі є представниками одних країн і знаходяться з короткотерміновими відвідуваннями в інших країнах.

Страхування — це особлива форма економічних відносин, що мають послуговий характер, і виникають в результаті створення (за рахунок внесків учасників економічних відносин) цільових фондів для відшкодування збитків, які сталися в результаті стихійних і випадкових дій природи та людини. Якщо стається страхова подія, то визначається величина збитків і в залежності від страхової суми виплачується потерпілому страхове відшкодування.