Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359_Bileti_KIMV_MEO_okonchateln / 359_Билети_КИМВ_МЕО_окончательн.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

171. Розкрийте поняття „статистичні та динамічні аспекти інтеграції”: ефект створення торгівлі, ефект відхилення торгівлі, ефект „іншого кращого”

Серед статичних ефектів найбільше значення мають ефект створення і ефект відхилення торгівлі. Дж.Вайнер прийшов до висновку, що в результаті скасування тарифів в рамках митного союзу відбувається переорієнтація місцевих споживачів з менш ефективного внутрішнього джерела поставок продукції на більш ефективне зовнішнє. Такий феномен отримав назву ефекту створення торгівлі. Крім того, вчений виявив феномен відхилення торгівлі, в результаті якого відбувається переорієнтація місцевих споживачів із закупок продукції з більш ефективного неінтеграційного джерела поставок на менш ефективне інтеграційне джерело. Основний висновок полягає в тому, що якщо в результаті утворення митного союзу виникає тільки ефект створення торгівлі, то масштаби торгівлі в зоні митного союзу зростають, зростає також добробут всіх країн – як членів інтеграційного угруповання, так і неінтеграційних партнерів. Якщо в результаті утворення митного союзу виникає ефект відхилення торгівлі, то добробут неінтеграційних партнерів однозначно погіршується, а добробут країн-учасниць або погіршиться, якщо ефект відхилення торгівлі за своїми вартісними показниками перевищить ефект створення торгівлі, або покращиться, якщо ефект відхилення торгівлі за своїми вартісними показниками буде меншим за вартісні показники ефекту створення торгівлі.

До виникнення теорії митного союзу вважалося, що свобода торгівлі як модель торговельної політики однозначно забезпечує підвищення сукупного добробуту всіх країн світу. Теорія митного союзу показала, що такі союзи підкріплюють позитивної політики свободи торгівлі („ефект іншого кращого”), тільки якщо в результаті введення митного союзу тариф відносно третіх країн не підвищується. Усунення тарифів усередині митного союзу розглядається як регіональний крок по шляху свободи торгівлі. Однак, у результаті створення митного союзу крім позитивного ефекту створення торгівлі може виникнути негативний ефект відхилення торгівлі, який може переважити позитивний ефект.

Така ситуація свідчить, що митний союз як модель торговельної політики не може розглядатися як однозначно позитивне явище в міжнародній економіці. Після політики свободи торгівлі немає другої альтернативної торговельної політики, вплив якої на міжнародний добробут був би однозначно позитивним. На цьому побудована ідея «другого кращого», висловлена англійським економістом Дж. Мідом в 1955 році. Теорія «другого кращого» - крім свободи торгівлі, що безумовно веде до росту сукупного добробуту, ще одного варіанта торговельної політики, що також безумовно забезпечувала б ріст сукупного добробуту, не існує.

У числі динамічних ефектів інтеграції, які проявляються, коли інтеграція набирає силу, необхідно відзначити зростаючу конкуренцію між виробниками з різних країн, що стримує ріст цін, приводить до поліпшення якості товарів, стимулює створення нових технологій і ін. У результаті інтеграції країни-учасниці починають використовувати переваги економіки масштабу, що дозволяє збільшувати обсяги виробництва і скорочувати витрати. Інтеграція звичайно веде до припливу іноземних інвестицій, оскільки корпорації із країн, що не ввійшли в об'єднання, прагнуть зберегти за собою певний сегмент закритого загальним митним бар'єром ринку за рахунок створення підприємств усередині країн, що інтегруються.