Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359_Bileti_KIMV_MEO_okonchateln / 359_Билети_КИМВ_МЕО_окончательн.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

201. Сучасні тенденції розвитку світового ринку високих технологій

Світовий ринок технологій має, принаймі, дворівневу структуру:

  • Високі технології, що обертаються переважно між промислово розвинутими країнами.

  • Середні і низькі технології, які можуть бути новими для ринку країн, що розвиваються і трансформуються, і предметом технологічного обміну між ними й усередині цих груп країн.

Дослідники проблем світової рівноваги на ринку високих технологій відзначають високий ступінь монополізації світового ринку технологій. Таке становище пов'язане з тим, що здійснення наукових досліджень і розробок вимагає значних витрат, що під силу лише найбільшим компаніям.

На сучасному етапі саме науково-технічний потенціал країн, стан їх участі в міжнародному поділі праці, у міжнародному технологічному обміні, який дає багато переваг, обумовлює сучасну картину світу та його розвиток. Найбільш повно цей процес відображає модель світової економіки „Центр – Периферія”, згідно з якою світова економіка складається з двох взаємопов’язаних і взаємообумовлених частин – центра і периферії, відносини між якими мають переважно характер „домінування – залежність”. Графічно модель нагадує модель сонячної системи, в який навколо центра-Сонця на різній віддалі обертаються планети.

Економічна модель передбачає існування світового господарського центра, оточеного периферією. При цьому деякі вчені ототожнюють центр з техносферою, оскільки країни, які до нього входять, є, в першу чергу, технологічно розвиненими і завдяки цьому мають значні переваги як в торгівлі на світовому ринку, так і в політиці, а, отже, і високий рівень життя.

Центр – високо розвинуті країни, що входять переважно до Організації економічного співробітництва та розвитку. Периферія (A, B, C, D, E) – структурована і розпадається на окремі „концентричні кола”, рівновіддалені від центра. Зазначена віддаленість визначається рівнем господарського та соціального розвитку за принципом: чим далі від центра, тим гірше. Формується своєрідна світова економічна ієрархія, в якій місця визначають таким чином: країни Східної Азії, Східна Європа, Росія, Індія, Латинська Америка, країни Африки та арабсько-мусульманський світ.

Сучасні процеси глобалізації в науково-технічній сфері відбилися на структурі світового ринку технологій і визначили ряд особливостей, властивих йому в даний час. Такі особливості і будуть розглянуті нами в цьому розділі.

У першу чергу необхідно відзначити об'єктивний характер розвитку міжнародного обміну науково-технічними знаннями. В сучасних умовах обмін науково-технічними знаннями становить собою об'єктивну необхідність, дозволяючи широко впровадити у виробництво новітні досягнення світової науково-технічної думки. Ця обставина обумовлює ріст обміну науково-технічними знаннями в різноманітних формах взаємодії й об'єднання зусиль ряду великих компаній для розв’язання актуальних проблем науки і поділу праці в галузі науки і техніки.

Можливо відокремити три складові (сегменти) світового ринку міжнародної передачи технологій транснаціональними корпораціями:

  • ринок ліцензій та патентів;

  • ринок обладнання та устаткування;

  • ринок науково-технічних послуг.

Згідно з цією сегментацією і розглянемо структуру та динаміку розвитку світового ринку технологій на основі статистичних даних ВТО та ЮНКТАД за допомогою аналітичних показників ряду динаміки. Ринок обладнання та устаткування приймемо в розмірі світового експорту продукції машинобудівної галузі, оскільки саме машинобудування є тією галуззю світової промисловості, яка виступає носієм наукового прогресу та технологій і сприяє впровадженню досягнень світової науки у виробництво промислових і побутових товарів. Воно виступає в ролі постачальника на світовий ринок матеріалізованої технології – «hardware» - сукупності способів виробництва благ та послуг.

Згідно зі статистичними даними ВТО та ЮНКТАД, світовий ринок технологій у 2006 році оцінювався майже 2660 млрд. доларів США.

Найбільший його сегмент - ринок обладнання та устаткування склав майже 2300 млрд. доларів США, ринок ліцензій та патентів та ринок науково-технічних послуг склали, відповідно, майже 77 і 205 млрд. доларів США.

Найбільш динамічним сегментом ринку технологій, як визначають фахівці, є ринок ліцензій та патентів. Такий висновок робиться внаслідок його інтенсивного зросту, якій становить щорічно більше 10 %. Провідними експортерами та імпортерами ринку ліцензій та патентів є промислово розвинуті країни, безумовним лідером яких виступають США.

Ринок науково-технічних послуг також має тенденції до зростання. Провідними експортерами цього ринку в 2006 році були: США, Англія, Німеччина, Франція, Японія, Італія. Треба відзначити високі темпи нарощування експорту науково-технічних послуг Китаєм в 2 рази та Кореєю на 60 % відносно 2005 року, що свідчить про зріст конкурентоспроможності науково-технічного потенціалу цих країн на світовому ринку.

Необхідно відзначити, що експорт продукції машинобудування складає майже 40 % всього світового експорту. Темпи його приросту продовж досліджуваного періоду показують його зріст .

Ринок технологій має тенденції до подальшого зросту. При цьому він має складну багаторівневу структуру, яка визначається як складом учасників ринку, так і різноманітністю форм міжнародного технологічного обміну. А найактивнішими учасниками інтеграційних процесів на ньому виступають ТНК та венчурні підприємства, які зацікавлені в розподілі ризиків та зниженні витрат, пов’язаних з НДДКР.