Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359_Bileti_KIMV_MEO_okonchateln / 359_Билети_КИМВ_МЕО_окончательн.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

177. Роль інфраструктури у формуванні цілісної системи сучасних мев

Цілісність та стабільність сучасної системи МЕВ відіграє важливу роль у світовому господарстві.

Інфраструктура міжнародних економічних відносинскладається з таких елементів:

  • світова торгівля;

  • міжнародний рух капіталів;

  • міжнародна міграція робочої сили;

  • міжнародні валютно-фінансові відносини;

  • науково-технічне співробітництво.

Інфраструктурні елементи МЕВ тісно пов’язані між собою та взіємолдіють.

Міжнародна торгівля- це особлива сфера міжнародних економічних відносин. Вона має ряд специфічних рис, котрі відрізняють міжнародну торгівлю від внутрінаціональної. Ці специфічні риси виділяють міжнародну торгівлю в предмет спеціального дослідження, вимагають модифікації звичайних інструментів економічного аналізу. До специфічних рис міжнародної торгівлі звичайно відносять:

• наявність різних валют;

• державне втручання і контроль;

• відмінності в здатності до переміщення чинників виробництва між країнами і всередині країни;

• багаторівнева структура сучасної світової торгівлі;

• глобальний характер конкурентної боротьби і множинність цін;

• наявність двох взаємопов'язаних видів торгівельних операцій: експорт та імпорт.

Сучасні економічні відносини в системі світового господарства виявляються й у такій формі як міжнародний рух капіталу. Суть міжнародного руху фінансових ресурсів (вивозу і фінансового капіталу) зводиться до вилучення частини капіталу з процесу національного обороту в одній країні і включенню у виробничий процес чи інший обіг в інших країнах у всіляких формах. У результаті за рубіж у цьому випадку переноситься вже не акт прибавочної вартості, укладеної в експортованих товарах, а сам процес його створення.

Вивіз капіталу – це переміщення за кордон вартості в грошовій чи товарній формі з метою систематичного одержання прибутків чи досягнення інших економічних, а також політичних вигод.

Вивіз капіталу класифікується відповідно до визначених ознак, а саме по джерелах походження, по характеру використання, по терміну вкладення і цілям вкладення.

Теорії міжнародного руху капіталу розглядають його як фа­ктор виробництва. Згідно з ними основними причинами вивозу капітальних ресурсів є: різниця в нормах прибутку в різних країнах, посилення конкуренції технологічного характеру між суб'єктами ринку капіталів, розвиток технології інноваційного процесу, прагнення домінування на ринку та досягнення рин­кової влади тощо.

Світовий ринок позичкових капіталів можна визначити як ме­ханізм акумуляції та перерозподілу світових фінансових ресур­сів, котрий діє під впливом попиту позичкового капіталу та його пропонування з боку позичальників і кредиторів з різних країн. Умовно його поділяють на світовий грошовий ринок і світовий ринок капіталів. Головними посередниками на світовому ринку позичкових капіталів є ТНБ, фінансові компанії, фондові біржі, центральні та зовнішньоекономічні банки країн, міжнародні фі­нансово-кредитні організації.

Міжнародна міграція робочої сили е однією з об'єктивних підстав становлення цілісної світогосподарської системи. Водночас проблема вільної міграції є найнебезпечнішою для урядів як в політичному, так і в соціальному аспекті. Етнічні, релігійні забобони і пряма економічна загроза інтересам окремих груп, котрі побоюються конкуренції збоку імігрантів, роблять цю проблему надто гострою. Для політиків проблема міграції — це та "гаряча картопля", яку краще “не виймати з вогню”. А відтак при проведенні міграційної політики дуже важливо знати природу, загальноекономічні та соціальні наслідки цього явища.

Міжнародна трудова міграція — це насамперед форма руху відносно зайвого населення з одного центра накопичення капіталу до іншого. В цьому полягає суть економічної природи трудової міграції і її головна причина.

Усі перелічені інфраструктурні складові МЕВ діють синхронно.