Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359_Bileti_KIMV_MEO_okonchateln / 359_Билети_КИМВ_МЕО_окончательн.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

178. Роль науково-технічної революції в розвитку міграції робочої сили, наукових та інженерно-технічних кадрів

У міжнародній міграції відбуваються якісні зміни, обумовлені НТР, суть яких складається в значному збільшенні серед мігруючих частки кваліфікованих фахівців. Сьогодні цьому процесу притаманні деякі нові риси.

Перше. На зміну “витоку мозків” прийшла їхня циркуляція: відбулася диверсифікованість напрямків міграції. США продовжують залишатися загальновизнаним центром притягання для професіоналів. Але одночасно представники професійної еліти з промислово розвинутих країн, як уже відзначалося, їдуть на тимчасову роботу в країни, що розвиваються.

Друге. Принципово новим явищем став рух професіоналів не тільки “до капіталу”, але і “одночасно з капіталом чи слідом за ним”. Насамперед це зв'язано з діяльністю ТНК і великими можливостями кар'єрного просування для професіоналів.

Третє. Сучасному рівню міграції професіоналів притаманний принципово інший організаційний рівень, що виразився у виникненні своєрідної міжнародної корпорації “мисливців за головами”.

Четверте. Має місце інтеграція системи вищого утворення. Вона припускає продовження навчання студентів з багатьох країн світу, наприклад, у США чи Японії (для китайських студентів). Безумовна результативність подібного способу підготовки фахівців для країн, що посилають. Однак багато хто з них не повертаються на батьківщину.

Країни, що мали в минулому статус метрополії, орієнтуються на імпорт робочої сили зі своїх колишніх колоній і залежних країн.

В сучасних умовах міжпрофесійна мобільність притаманна більшою мірою країнам з розвинутою ринковою економікою. Суть її полягає у зміні працівниками своїх професій і спеціальностей з метою зміни роботи всередині своєї організації або за її межами, трудовлаштувавшись в іншу організацію. Значне її посилення в останні десятиріччя ХХ ст. зумовлене швидкими темпами науково-технічного прогресу і таким етапом у розвитку останнього, яким є сучасна науково-технічна революція. Під впливом НТР, а також соціально економічного розвитку в цих країнах значно знижується або взагалі ліквідовується потреба у працівниках одних професій, а замість неї виникає або значно збільшується потреба у працівниках інших професій. Більше того, внаслідок значного підвищення продуктивності праці у виробничій сфері зменшується чисельність зайнятого в ній економічно активного населення. Трудові ресурси, які вивільняються із виробничої сфери, знаходять місце прикладання своєї праці у сфері послуг. Переміщення трудових ресурсів із однієї сфери економіки в іншу рівнозначне міжпро­фесійній мобільності, оскільки воно, як правило, пов’язане із зміною працівниками своїх професій і спеціальностей на ті, які потрібні для роботи у новій сфері прикладання праці.

Під впливом НТР відбуваються не лише кількісні, а й якісні зміни в "людських ресурсах", або "людському капіталі" сучасної індустріальної цивілізації. В умовах загального підвищення наукомісткості виробництва наукові знання, "ноу-хау", кваліфікація, організаційні принципи набувають вирішального значення для економічного прогресу.