Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359_Bileti_KIMV_MEO_okonchateln / 359_Билети_КИМВ_МЕО_окончательн.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

235. Чому місце розташування виробництва товару з мінімальними витратами може з часом змінюватися?

Якщо розглядати розташування джерел сировини й споживачів продукції у певних місцях виробництва, то можна знайти точку в про­сторі, де витрати на перевезення будуть мінімальні. Така точка, на наш погляд, є оптимальним місцем для розта­шування виробництва.

З погляду методології проблема розміщення продуктивних сил невід'ємна від їх раціональної територіальної організації, основою якої є економічне районування, яке грунтується на територіально­му поділі праці, що, у свою чергу, виявляється у виробничій спеці­алізації економічних районів і потребує суворої пропорції їх розвит­ку.

Я вважаю, з часом розташування виробництва товару з мінімальними витратами змінюється під низкою факторів та закономірностей, що обумовлюють стан економіки країни.

Існують наступні закономірності, які з часом змінюються, а отже, це викликає потребу у зміні місцерозташування виробництва товару:

- зміни рівнів соціально-економічного розвитку регіонів;

- зміни економічного розвитку;

- зміни національної безпеки;

- зміни планомірності;

- зміни керованості;

-зміни комплексності;

- зміни конкурентоспроможності.

236. Чому сприяє економічна інтеграція?

Найвищою формою світогосподарських відносин є міжнародна економічна інтеграція Міжнародну економічну інтеграцію визначають і як відносини, і як процес. Інтеграцію в першому розумінні можна тлумачити, як відсутність будь-якої форми дискримінації іноземних партнерів у кожній з національних економік. Як процес інтеграція виявляється в стиранні відмінностей між економічними суб'єктами - представниками різних держав.

У зонах вільної торгівлі діє особливий пільговий торговельний режим для країн-учасниць за рахунок усунення внутрішніх тарифів при їх, збереженні в торгівлі з іншими країнами. Типовими прикладами є Європейська асоціація вільної торгівлі, зона вільної торгівлі "США - Канада", Північноамериканська угода про вільну торгівлю (НАФТА).

Митний союз являє собою угоду двох або декількох держав, що передбачає усунення внутрішніх тарифів та встановлення спільного зовнішнього тарифу. Такі угоди діяли у Бенілюксі, в Європейському союзі. В економічному союзі вільний рух факторів та результатів виробництва доповнюється гармонізацією внутрішньої та зовнішньої політики. У країнах-учасницях функціонує, як правило, єдина грошова одиниця. Прикладом таких союзів є Бенілюкс, Сполученні Штати Америки, Радянський Союз. На основі економічних створюються політичні союзи, в яких поряд з економічною забезпечується політична інтеграція.

Отже, світовий інтеграційний процес розвивається на мікро - та макрорівні. Як теоретично обґрунтовані та практично перевірені розглядають такі форми міжнародної регіональної економічної інтеграції: зона преференційної торгівлі, зона вільної торгівлі, митний союз, спільний ринок, економічний та політичний союзи.

Розвиток процесів міжнародної економічної інтеграції зумовлений такими факторами:

1)економічним розвитком країн, груп країн та регіонів світу в умовах нерівномірного розподілу ресурсів;

2)закономірностями науково-технічного прогресу;

3)тенденціями демографічного розвитку;

4)наявністю та необхідністю розв'язання глобальних проблем (енергетичної, продовольчої, екологічної, використання світового океану та космосу, економічного зростання та зростання народонаселення, економічної безпеки, роззброєння);

5)різким скороченням відстаней за рахунок розвитку транспортно-комунікаційних мереж;

6) ринковою "уніфікацією" економічного розвитку.

В цілому, послідовний розвиток форм міжнародної економічної інтеграції забезпечує найбільш повне, найраціональніше використання економічного потенціалу країн та підвищення темпів їх розвитку.

Водночас вирішуються важливі питання соціальної політики за рахунок об'єктивно зумовленого зниження цін на основні товари й послуги та створення нових робочих місць і завдяки концентрації країн-учасниць на пріоритетних програмах соціально-економічного розвитку. Зауважимо також, що в зрілих інтеграційних угрупованнях виробляються й реалізуються потужні та дійові механізми, інструменти забезпечення колективної економічної безпеки.

Проте, незважаючи на очевидні економічні переваги, процеси міжнародної економічної інтеграції відбуваються на тлі складного переплетіння соціально-економічних та політичних проблем. Основні чинники, що зумовлюють виникнення й існування згаданих проблем, такі:

націоналізм, традиційні конфлікти між окремими країнами та групами країн, ідеологічні розходження; політико-правові, економічні та соціально-культурні відмінності країн-учасниць; зростання затрат при реалізації регулятивних функцій на наднаціональному рівні; суперечності, пов'язані з розширенням інтеграційних угруповань і т.ін.

Ефективність міжнародної економічної інтеграції досягається за рахунок таких чинників:

  1. - усунення дискримінації та бар'єрів між країнами-учасницями інтеграційних - угруповань у переміщенні товарів, послуг, капіталу, робочої сили та підприємництва;

  2. - стандартизації та уніфікації у виробничо-комерційній сфері;

  3. - динамічного ефекту завдяки розширенню ринку та економії на масштабах виробництва;

  4. - забезпечення достатнього рівня конкуренції.

Отже, як бачимо процеси міжнародної економічної інтеграції відбуваються на тлі складного переплетіння соціально-економічних та політичних проблем.