Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359_Bileti_KIMV_MEO_okonchateln / 359_Билети_КИМВ_МЕО_окончательн.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

263. Які фактори можуть спричинити порушення платіжного балансу?

Платіжний баланс має прямий і зворотній зв'язок з відтворенням. З одного боку, він складається під впливом процесів, які відбуваються у системі відтворення, а з другого боку - впливає на нього, так як впливає на курсові співвідношення валют, золотовалютні резерви, валютний стан, зовнішню заборгованість, напрямки економічної, і в тому числі валютної, політики, стан світової валютної системи.

У платіжному балансі відображаються:

1) структурні диспропорції економіки, які визначають різноманітні можливості експорту і потреби імпорту товарів, капіталів і послуг;

2) кон'юнктурні фактори (ступінь міжнародної конкуренції, інфляції, зміни валютного курсу ін);

3) зміни у співвідношенні ринкового і державного регулювання економіки.

Фактори, що можуть спричинити порушення платіжного балансу.

  • Нерівномірність економічного і політичного розвитку країн, міжнародна конкуренція.

  • Циклічні коливання економіки.

  • Зростання закордонних державних витрат, пов’язаних із мілітаризацією економіки і військовими витратами.

  • Посилення міжнародної фінансової взаємозалежності.

  • Зміни в міжнародній торгівлі.

  • Вплив валютно-фінансових факторів.

  • Негативний вплив інфляції.

  • Торгівельно-політична дискримінація певних країн.

  • Надзвичайні обставини – неврожай, стихійні лиха, катастрофи.

Характеристика економічних факторів, що можуть спричинити порушення платіжного балансу держави

Економічні фактори

Спосіб впливу

Темп інфляції

В результаті надмірного підвищення цін товари та послуги, що виробляються в середині в країні, стають надмірно дорогими для покупців – нерезидентів. В силу цього підвищення скорочується рівень експорту.

Реальний ріст ВВП

Низькі темпи росту ВВП, можуть привестидо зниження рівня імпорту товарів та послуг.

Процентні ставки

Рівні процентних ставок впливають на потоки капіталу, що вливаються в ринок облігацій і використовуються для інвестицій в грошовий ринок. Якщо процентні ставки знижуються, то можна чекати відтоку капіталу, тому що фінансові центри інших країн стають більш принадливими для інвесторів.

Валютний курс “спот”

Валютний курс “спот” впливає на :

  • Відносну вартість імпортних товарів в порівнянні з вартістю товарів, що вироблені в середині в країні.

  • На відносну вартість експортних товарів в порівнянні з товарами інших країн (в країнах – імпортерах). Високий курс іноземної валюти перешкоджає проведенню імпортних операцій та сприяє проведенню експортних операцій.

264. Які форми валютних операцій використовуються на валютних біржах?

Валютна біржа — зазвичай не ко­мерційне підприємство, оскільки її головна мета полягає не в отриманні прибутку, а в організації торгів валютою і в мобілізації тимчасово вільних валютних ресурсів. У деяких країнах (напри­клад, в Японії, Німеччині, Франції, Росії, Україні та ін.) роль ва­лютних бірж полягає у встановленні офіційного курсу валют, який практично не відрізняється від міжбанківського курсу.

На валютній біржі проводиться купівля-продажіноземної валюти на валютних ринках відбувається у формі касової (готівкової) угоди (операції) і /або термінової валютної угоди.

Поряд із вищезазначеними основними валютними угодами слід назвати аутрайт форвард (outrught forward) некомбіновані строкові угоди, опціон (options) і ф`ючерсні контракти (futures).

Касова угодаздійснюється на умовах “спот” (“spot”) і застосовується переважно з метою негайно отримати іноземну валюту для зовнішньоторгових розрахунків, а також з метою уникнення можливих валютних втрат від зміни курсів. Типовим для касової операції є те, що момент укладення угоди практично співпадає з моментом її виконання. Валюта постачається покупцю зразу ж після укладення угоди, не пізніше ніж через 2 робочих дні. Термін поставки валюти носить назву “дата валютування” (“value dafe”). Продану валюту продавець, як правило, перераховує по телеграфу на рахунок, вказаний банком-одержува­чем. При валютній угоді “спот” на ринку застосовується, як правило, курс телеграфного переказу, який завжди розглядається учасниками валютного ринку в якості основного показника курсу валюти. (Курси готівкових угод публікуються в котирувальних таблицях (бюлетенях)).

Протягом останніх 10-15 років широкого розвитку набув терміновий сегмент валютного forex-ринку, представлений форвардними угодами, ф'ючерсами, свопами, валютними оп-ціонами та їх різновидами і комбінаціями.

Форвардними операціями (forward operation, або fwd) на­зивають угоди з обміну валют за раніше узгодженим курсом, які укладаються сьогодні, проте дата валютування (тобто ви­конання контракту) відкладена на визначений термін у май­бутньому.

Ринок форвардних валютних контрактів є невід'ємною скла­довою світового валютного ринку від початку 80-х років. Упер­ше форвардні угоди почали використовувати лондонські бан­ки в міжбанківських операціях із євровалютами. У серпні 1985 p. Асоціація британських банків (ВВА) вже видала пра­вила щодо регулювання угод на міжбанківському валютному ринку (FRABBAterms), якими дотепер керуються банки при укладенні форвардних контрактів.

Спот-курс- ціна валюти однієї країни, встановлена на момент укладення угоди, при умові обміну валютами банками - контрагентами на другий робочий день з дня укладення угоди.

Курс форвард- ціна, за якою дана валюта продається чи купується при умовах поставки її на певну дату у майбутньому.

Операція своп- одночасна купівля і продаж іноземної валюти на приблизно рівні суми при умовах розрахунку по них на різні дати.

Валютні операції "спот"становлять 60% від загального обсягу міжбанківського ринку, а тому мають найбільш важ­ливе значення на валютному ринку. Основна мета їх здійснен­ня - забезпечення потреб клієнтів банків у іноземній валюті, конверсія іноземних валют, а також купівля-продаж валюти з метою отримання прибутку за рахунок різниці в курсах цих валют. Банки можуть використовувати поточні операції "спот" для підтримки мінімально необхідних робочих залишків у іноземних банках на рахунках "ностро" для зменшення за­лишків у одній валюті та покриття потреб в іншій. У такий спосіб банки регулюють свої валютні позиції і не допускають утворення непокритих залишків на рахунках.

Купівля-продаж валют на умовах "спот" означає, що курс валют фіксується на день купівлі-продажу, а її поставка здійснюється на другий робочий (банківський) день (без ура­хування дня продажу). Тобто якщо валюта була продана у вівторок, то на рахунок покупця вона має поступити в четверг.

Різниця в часі між підписанням (укладенням) валютної угоди і виплатою по ній визначена міжнародною практикою і пов'язана з необхідністю документального оформлення угоди (виписка первинних документів, підготовка платіжних дору­чень, повідомчих телеграм та т. ін.).