Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359_Bileti_KIMV_MEO_okonchateln / 359_Билети_КИМВ_МЕО_окончательн.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

261. Які теорії торгівлі послугами вам відомі?

Послуги, якщо ними торгують на світовому ринку, по своїй економічній природі нічим не відрізняються від звичайного торгуємого товару. Тому всі теорії попиту та пропозиції в міжнародній торгівлі цілком застосовні і до торгівлі нефакторними послугами. Наприклад, умоделі порівняльних переваг Рікардо класичні сукно й вино, як торгуємі товари, можуть бути цілком замінені на страховий поліс і транспортну заставну, як торгуємі послуги, якщо вони продаються нерезидентам. Послуги є різнорідними товарами, що не дозволяє об'єднати їхній усі в одну групу і затверджувати, що в області послуг одна країна має відносну перевагу перед іншою країною. Ключовим у торгівлі послугами є те, що в більшості випадків у якийсь момент повинне відбутися фізичне зіткнення покупця й продавця послуги. Тільки в цьому випадку угода

міжнародної купівлі-продажу послуги відбудеться. Існує кілька механізмів здійснення угод по міжнародній торгівлі послугами

Мобільність покупця. Покупці послуг, що є резидентами однієї країни, приїжджають до продавця послуг, що є резидентом іншої країни. Мобільність покупця звичайно, не заснована на тім, що за рубежем він зможе одержати послугу, що або відсутня у його країні (туризм), або якість якої вище (утворення, медична допомога), або вартість її нижче (складування товарів, ремонт судів).

Мобільність продавця. Продавець, який є резидентом однієї країни приїжджає до покупця послуг, що є резидентом іншої країни. Мобільність продавця звичайно заснована або на тім, що його покупець знаходиться за рубежем і не може переміститися до продавця (аудиторські й бухгалтерські послуги для підприємств), або на специфіці самої послуги (будівництво).

Одночасна мобільність продавця і чи покупця мобільний характер самої послуги. І продавець, і покупець або одночасно спільно використовують послугу (міжнародна телефонна розмова), або збираються в третій країні (міжнародна конференція), або продавець робить покупцю послугу через представництво в третій країні (відряджання іноземних фахівців з московського представництва Світового банку в країни СНД для надання технічної допомоги).

262. Які типи економічних ефектів виникають при створенні митного союзу?

Становлення теорії економічної інтеграції і, зокрема, митних союзів звичайно зв'язують з ім'ям канадського вченого Джекоба Вайнера. В основі аналізу лежить порівняння торгівлі між країнами в умовах існування у кожної з них власного митного тарифу і в умовах укладання між ними угоди про митний союз, який усуває тарифи у взаємній торгівлі. Відповідно до теорії митного союзу Вайнера в результаті його створення в економіці виникають два типи ефектів:

статичні ефекти - економічні наслідки, які проявляються негайно після створення митного союзу як його безпосередній результат;

динамічні ефекти - економічні наслідки, що проявляються на більш пізніх стадіях функціонування митного союзу.

Серед статичних ефектів найбільше значення мають ефекти створення торгівлі і відхилення торгівлі.

У результаті створення митного союзу може виникнути ситуація, коли товари, які традиційно закуповувалися на внутрішньому ринку, виявляться дорожче, ніж такі ж товари, вироблені за кордоном. Якщо до створення митного союзу місцеві виробники перебували під захистом імпортних мит, що робило невигідним закуповувати товар за кордоном, то після їхнього скасування в рамках митного союзу закордонний товар виявився дешевше місцевого, і споживачі стали купувати його з-за кордону. У результаті виник імпортний товарний потік, якого раніше не було, і ресурси стали використовуватися більш ефективно.

Створення торгівлі - переорієнтація місцевих споживачів з менш ефективного внутрішнього джерела постачання товару на більш ефективне зовнішнє джерело (імпорт), що стє можливим в результаті усунення імпортних мит у рамках митного союзу.

Головною ознакою виникнення митного союзу є усунення мит у взаємній торгівлі країн-членів.

Створення митного союзу означає надання взаємних торговельних преференцій його членами один одному, але не іншим країнам. У результаті взаємного усунення мит може виникнути як ефект створення торгівлі, так і ефект відхилення торгівлі, по суті протилежний ефекту створення торгівлі, оскільки джерело постачання товарів із країн, що беруть участь в інтеграції, далеко не завжди є найефективнішим джерелом. Найчастіше країни, що не беруть участь в інтеграції, але відгороджені від її загальним митним бар'єром країн, що інтегруються, могли б забезпечити поставки того ж товару по значно більш низьких цінах.

Відхилення торгівлі - переорієнтація місцевих споживачів із закупівлі товару у більш ефективного позаінтеграційного джерела постачання на менш ефективне внутріінтеграційне джерело, що відбулося в результаті усунення імпортних мит у рамках митного союзу.

Якщо в результаті утворення митного союзу виникає ефект відхилення торгівлі, то добробут країн, що не беруть участь у ньому, однозначно погіршиться, оскільки обмежені ресурси використовуються менш ефективно, чим це могло б бути в умовах свободи торгівлі. З іншого боку, добробут країн-учасниць може або погіршитися, якщо ефект відхилення торгівлі по своїх вартісних розмірах перевершить ефект створення торгівлі, або покращиться, якщо ефект відхилення торгівлі по своїх вартісних розмірах буде менше ефекту створення торгівлі. Існуючі розрахунки показують, що в більшості випадків ефект відхилення торгівлі присутня, але перекривається ефектом створення торгівлі, у результаті чого інтеграція в цілому веде до росту добробуту.

До виникнення теорії митного союзу вважалося, що свобода торгівлі як модель торговельної політики однозначно забезпечує підвищення сукупного добробуту всіх країн світу. Теорія митного союзу показала, що такі союзи підкріплюють позитивний ефект політики свободи торгівлі, тільки якщо в результаті введення митного союзу тариф відносно третіх країн не підвищується. Усунення тарифів усередині митного союзу розглядається як регіональний крок по шляху свободи торгівлі. Однак, як було показано Вайнером, у результаті створення митного союзу крім позитивного ефекту створення торгівлі може виникнути негативний ефект відхилення торгівлі, який може переважити позитивний ефект.

Така ситуація свідчить, що митний союз як модель торговельної політики не може розглядатися як однозначно позитивне явище в міжнародній економіці. Після політики свободи торгівлі немає другої альтернативної торговельної політики, вплив якої на міжнародний добробут був би однозначно позитивним. На цьому побудована ідея «другого кращого», висловлена англійським економістом Дж. Мідом в 1955 році. Теорія «другого кращого» - крім свободи торгівлі, що безумовно веде до росту сукупного добробуту, ще одного варіанта торговельної політики, що також безумовно забезпечувала б ріст сукупного добробуту, не існує.

Хоча інтеграція і не є найкращим варіантом торговельної політики, численні дослідження інтеграції показують, що в більшості випадків позитивні ефекти, які виникають у результаті її розвитку, переважують ефекти негативні. Загальні закономірності цього наступні:

• Чим вище рівень митних тарифів, що існували до інтеграції, тим вище ймовірність, що їхнє скасування приведе до того, що ефект створення торгівлі буде превалювати над ефектом її відхилення. Чим нижче рівень митних тарифів, що існували до інтеграції, тим вище ймовірність, що їхнє скасування приведе до того, що ефект відхилення торгівлі буде превалювати над ефектом її створення.

• Чим нижче рівень загального митного тарифу відносно третіх країн, установленого країнами, що інтегруються, тим менше ймовірність переваги ефекту відхилення торгівлі.

• Чим більше країн інтегруються один з одним і чим більше їхній розмір, тим вище ймовірність переваги ефекту створення торгівлі.

• Чим ближче рівень економічного розвитку країн і чим сильніше конкуренція між ними, тим більше ймовірність переваги ефекту створення торгівлі. У цьому випадку кожна із країн стане спеціалізуватися на тих товарах, які вона може виробляти з відносно меншими витратами, і їх експортувати.

• Чим більше був обсяг торгівлі між країнами, що інтегруються, до створення інтеграційного об'єднання, тим вище ймовірність переваги ефекту створення торгівлі.

Крім розглянутих вище ефектів створення торгівлі і її відхилень, які проявляються негайно після створення інтеграційного союзу, до числа статичних ефектів інтеграції можна віднести скорочення адміністративних витрат на зміст митних і прикордонних органів. У результаті скорочення сукупного попиту на імпорт із країн, що не входять в інтеграцію, може відбутися поліпшення умов торгівлі групи країн, у ній що беруть участь.

У числі динамічних ефектів інтеграції, які проявляються, коли інтеграція набирає силу, необхідно відзначити зростаючу конкуренцію між виробниками з різних країн, що стримує ріст цін, приводить до поліпшення якості товарів, стимулює створення нових технологій і ін. У результаті інтеграції країни-учасниці починають використовувати переваги економіки масштабу, що дозволяє збільшувати обсяги виробництва і скорочувати витрати. Інтеграція звичайно веде до припливу іноземних інвестицій, оскільки корпорації із країн, що не ввійшли в об'єднання, прагнуть зберегти за собою певний сегмент закритого загальним митним бар'єром ринку за рахунок створення підприємств усередині країн, що інтегруються.