Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
359_Bileti_KIMV_MEO_okonchateln / 359_Билети_КИМВ_МЕО_окончательн.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

170. Розкрийте особливості функціонування світового ринку золота на сучасному етапі

Світовий ринок золота- це система відносин купівлі-продажу золота разом з сукупністю центрів, де здійснюються купівельно-продажні операції із золотом, в основному для промислово-побутових цілей, приватної тезаврації, інвестицій, страхування ризику, спекуляцій, придбання необхідної іноземної валюти для міжнародних розрахунків. Основним джерелом пропозиції золота на ринку є його нове добування (до 80%).

Суб'єктами світового ринку золота витупають комерційні банки, фірми, приватні особи, а також виконавчі валютні органи.

Запримічено тенденцію до постійного розширення попиту на золото для потреб ювелірного виробництва (більше половини усього золота), електроніки, стоматології, для виготовлення монет і медалей.

Широко поширені у світі приватні тезаврації. Тезаврацією називають процес нагромадження золота банками, скарбницями, різними фондами, а також приватного нагромадження золота як скарбу.

Найбільше приватні нагромадження золота зосереджені в Індії, а ще більше у Франції (майже половина європейських приватних тезаврацій).

У світі функціонує понад 40 міжнародних центрів торгівлі золотом. Найбільші з них знаходяться в Цюріху та Лондоні, на долю яких припадає переважна частина сукупного обороту всіх міжнародних центрів торгівлі золотом. З внутрішньонаціональних центрів перше місце за обсягом угод займає Париж. До великих міжнародних центрів з торгівлі золотом відносяться ринки Женеви, Брюсселя, Франкфурта-на-Майні, Мілана, Стамбула, Дубая, Карачі, Бомбея, Калькутти, Токіо, Йокогами, Бангкока, Сінгапура, Маніли, Касабланки, Дакара, Джібуті, Торонто, Вінніпега, Каракаса, Мехіко, Ріо-де-Жанейро, Сан-Паулу. За останні 20 років помітно розвивається торгівля золотом в містах США - в Нью-Йорку, Чикаго, Детройті, Бафало, Сан-Франциско.

Для страхування ризику інфляційного знецінення грошей інвестори вкладають частину коштів у золоті монети, зливки. Для здійснення ризикованих (венчурних) інвестицій підприємці надають перевагу форвардним і ф'ючерсним угодам із золотом. Вони укладаються, як правило, на термін 1, 3, 6 місяців і виконуються за ціною, зафіксованою при укладанні угоди.

На ринку форвардних операцій із золотом розрізняють три основні напрямки.

1. Геджинг (геджування) з метою страхування ризику змін ціни на золото. Володар золота, переживаючи, що ціна на золото може знизитись, продає його на певний строк контрагенту, котрий повинен завершити термінову угоду з продажу золота, але переживає, що може ціна на золото підвищитись. Обсяг таких операцій не є великим.

2. Спекулятивні термінові угоди (купівля-продаж з метою отримання прибутку), які найбільше розповсюджені.

3. Арбітражні операції із золотом. Купівля чи продаж золота здійснюються для того, щоб з часом (після зміни ціни на золото) зробити протилежну операцію. Це є часовий арбітраж.

На світовому ринку золота також використовується і просторовий арбітраж, при якому купується золото в одному зі світових центрів його продажу за нижчими на цей момент цінами і продається в іншому світовому центрі за вищими цінами.

Ціна золота залежить від складного комплексу факторів, головним з яких можна назвати: стан попиту та пропозиції, розташування ринку, транспортні та страхові витрати, ступінь втручання державних органів у діяльність ринку, економічний, валютний і фінансовий стан країни де знаходиться центр торгівлі золотом.

У різних європейських центрах торгівлі золотом, як і в інших найбільших міжнародних центрах, ціни встановлюються на більш або менш однаковому рівні і змінюються головним чином у відповідності з динамікою ціни на золото на ринках Цюріха і Лондона. У той же час, на ринках деяких азіатських країн операції із золотом обмежуються або забороняються, а тому ціни на золото там можуть помітно відхилятись від цін основних міжнародних центрів.

Золото продається в найрізноманітніших формах, але найбільше розповсюджена торгівля золотими зливками та монетами. Золоті зливки найчастіше мають вагу 12,5 кілограмів і 1 кілограм. Із монет найбільшою популярністю користуються південноафриканські крюгеренди, англійські золоті соверени, французькі золоті наполеондори в 20 франків, 20-доларові монети США, німецькі монети в 20 рейхсмарок. Крім монет і зливків, золото продається у вигляді медалей, листів, пластинок, дроту, а іноді й у формі золотих сертифікатів, які дають право пред'явникові отримати певну кількість чистого золота.

Сучасною тенденцією розвитку світового ринку золота є постійне розширення попиту на золото для потреб ювелірного виробництва (більше половини усього золота), електроніки, стоматології, для виготовлення монет і медалей.