Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поурочні плани.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
328.32 Кб
Скачать

IV. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя

Послухайте історію Р. Кіплінга про те, як людина приручила диких тварин: «Слухай, мій любий хлопчику, слухай, слухай і розумій, тому що це трапилося, тому що це відбулося, тому що це було ще в той далекий час, коли Свійські Тварини були Тваринами Дикими. Собака був диким, і Кінь був диким, і Корова була дикою, і Вівця була дикою, і Свиня була дикою — і всі вони були дикими-дикими та дико блукали Мокрими і Дикими лісами. І першим прийшов до людей Дикий Пес та сказав: “Мій Друже, Дружино мого Друга, гаразд. Я згоден допомагати твоєму Чоловікові полювати, я стерегтиму вночі вашу Печеру”». За Р. Кіплінгом, після собаки людина приручила коня. Проте вчені вважають, що після собаки свійськими стали велика рогата худоба, вівці, кози та свині. Уся ця живність давала людині м’ясо, молоко, шерсть. Потім людина приручила і птахів. Гусаків, качок та індиків у наш час також називають свійськими. Разом із птахами людина приручила віслюка та верблюда. Ці в’ючні тварини добре допомагали людям у господарстві. Коня людина також приручила: запрягала у візки, орала з його допомогою землю, сідала на нього верхи під час полювання. Із котом же склалося не так просто: приручили його якихось 5000 років тому. Ось як про це написав Р. Кіплінг: «Він сказав: “Добре, я залишуся в Печері, я буду ласкавим із Дитиною, якщо тільки Дитина не дуже боляче тягатиме мене за хвіст. Але пам’ятайте: я, Кіт, ходжу там, де заманеться, і гуляю сам по собі”». Відтоді кіт так і гуляє. А ми з вами малюватимемо — і кота, і коня, й інших свійських тварин, і навіть диких. Нескінченно різноманітний світ тварин оточує людину. Залишатися байдужим до цього світу людина не може. Іноді так хочеться торкнутися, потримати, погладити кішку або собаку. А як цікаво спостерігати за комахами! А які чудернацькі істоти мешкають у водоймах! Які дивовижні птахи пурхають із дерева на дерево! Якщо вже дорослому художникові вдається зберегти на все життя своє дитяче захоплення світом тварин, то він зможе стати хорошим художником-анімалістом. Ви вже знаєте, що анімалістами називають художників, які зображують тварин. Що потрібно знати й уміти художникові, щоб стати справжнім анімалістом?

Ось що із цього приводу писав В. Ватагін (1834—1969), один із найвідоміших художників-анімалістів, чиї ілюстрації до «Мауглі» Р. Кіплінга

з цікавістю розглядало не одне покоління дітей: «Художник повинен знати тварину, її форми, будову, знати властивості і звички. Він повинен відчувати тварину, її характерні риси, виразність. І найголовніше — інтерес до тварини. Необхідно відчувати глибокий інтерес до неї, потрібно любити тварину. Без цього не варто й розпочинати цю досить складну і копітку справу — зображувати тварин».

Організація сприйняття творів мистецтва

Учитель пропонує дітям уважно розглянути репродукції

картин художників-анімалістів, спробувати описати тварину за

малюнком і висловити своє ставлення до неї.

Коментар

Учитель демонструє учням репродукції творів художників-анімалістів у різних видах живопису, не акцентуючи уваги на техніці виконання. Запропонована розповідь має на меті сформувати в учнів загальне уявлення про різноманітні способи зображення тварин.

В. Ватагін «Мауглі» (1935)