Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поурочні плани.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
328.32 Кб
Скачать

Iiі. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя

Сьогодні на нас чекає подорож до дивовижного світу. І почнемо ми її не в зовсім звичний спосіб. Я прочитаю вам описи живих істот, а ви спробуєте відгадати, про кого йдеться.

Навчальна гра «Угадай-но»

(Учитель читає описи комах. Учні повинні відгадати, про кого йдеться. Той, хто відповість правильно, одержує картку із зображенням комахи.) Ось вона пригрілася на сонечку. Невелика, ошатна, у червоному вбранні з чорними цяточками. Вона тільки зовні така тиха і сумирна. Для попелиці вона найстрашніший хижак. (Сонечко)

Чуєш гул, наче працює невеликий завод? Цілий день поспішають вони від вулика до квітів і назад. Вони переносять пилок ізквітки на квітку, щоб з’явилися в тебе на столі і помідорчики, і огірочки, і кавуни. Але й рослини щедро розплачуються з ними за працю — віддають нектар, з якого ці комахи

роблять мед. (Бджоли)

Вони пурхають над лугом. Ще вчора вони були непримітною зеленою гусінню, і будь-який птах міг їх з’їсти. А сьогодні вони стали схожими на крилаті квіти. Начебто весь луг здійнявся в повітря. (Метелики)

Вони живуть у листяних лісах. Як олені, носять вони на голові чудові гіллясті роги. Якщо ліс чистий, сильний, здоровий — вони живуть у ньому. А в хворому, слабкому лісі ти їх ніколи не зустрінеш. Вони — показник здоров’я лісу. (Жук-олень)

Важко не помітити красуню, яка стрімко ширяє над лукою. Насправді ця витончена сріблястка — наче тигр у світі комах. Її ненажерлива личинка живе у ставку і з’їдає все, що може спіймати. Це й не дивно, адже за дуже короткий час їй потрібно перетворитися з мікроскопічної істоти, що з’явилася з крихітного яйця, на досить велику комаху. Ви можете сказати, що нічого цікавого в ній немає. Але вчені, спостерігаючи за рухом її крил, вигадали гвинт. (Бабка)

Куди ж ми з вами потрапили?

Уявіть... Яскраво світить сонце. Гаряче повітря ледве колихається, пробігає широкими хвилями по зеленому морю трави. Тихо... Ми йдемо вузькою стежинкою. З усіх боків лунає невгамовний скрекіт коників. Скільки їх тут? Сотні? Може, тисячі? Одного разу вчені вирішили підрахувати, скільки живих істот можна знайти на одному квадратному метрі луки. Виявилося, що кілька десятків тисяч. Ми з вами потрапили до світу комах.

(Учитель демонструє малюнки або фотографії комах. Пропонує учням описати комаху, яка подобається їм найбільше.)

Пояснення вчителя

Якщо ми уважно подивимося на будь-яку комаху згори, то помітимо, що права і ліва половинки їхнього тільця зовсім однакові. Люди називають таку однаковість правого та лівого боків симетрією. Подивіться на фотографії жуків і метеликів. Умовна лінія, немов дзеркало, поділяє симетричні тіла на дві однакові частини. Цю лінію називають оссю симетрії.

IV. Закріплення вивченого матеріалу

Знайдіть вісь симетрії комах, які зображені на фотографіях.

(Учитель пропонує учням домалювати другу половинку метелика, зробивши її симетричною першій.)

Пояснення до творчого завдання

Для того щоб зробити метелика, нам знадобляться три аркуші паперу і вже знайома нам техніка монотипії. Складіть навпіл аркуш паперу і загладьте лінію згину (вісь симетрії). Потім на одну половинку аркуша нанесіть кольорові лінії та плями. Швидко, поки фарба не висохла, складіть аркуш за

лінією згину, проведіть по ньому долонею і розгорніть. На правій і лівій половинках аркуша відбилися однакові плями. Коли фарби висохнуть, виріжте з аркуша основу для крил метелика.

Зразок завдання з домальовування симетричних об’єктів

Поки перший аркуш сохне, повторіть створення плям на інших аркушах паперу. Виріжте з них деталі крил метелика. В альбомі для малювання намалюйте голову і тулуб метелика та приклейте основу крил. Потім на крила наклейте деталі візерунка. Стежте за тим, щоб малюнок був симетричним. Додайте до композиції листя, квіти і травинки.

Індивідуальна робота за творчим завданням

Учні виконують роботу під керівництвом учителя, обираючи кольори за власним бажанням.