Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поурочні плани.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
328.32 Кб
Скачать

V. Закріплення вивченого матеріалу

1. Вибірковий диктант

— Випишіть слова — назви дій з прочитаного мною тексту.

Жарт

Іринка проснулась, вдяглася і взулась,

вмилась, попоїла, під вишнею сіла.

Позіхнула ліниво, зітхнула тужливо,

лягла коло хати під вишнею спати.

(С. Косенко)

— Прочитайте слова, які ви виписали. (Проснулась, вдяглася, взулась, вмилась, попоїла, сіла, позіхнула, зітхнула, лягла, спати)

— До яких із них у першому реченні можна дібрати слова, близькі чи протилежні за значенням? (Проснулась — прокинулась — заснула; вдяглася — вбралася — роздяглася; взулась — роззулась; вмилась — причепурилась; попоїла — поснідала; сіла — встала)

2. Колективна робота з підручником (вправа 27)

— Підготуйтеся і прочитайте вірш хором.

— Поставте питання до виділених слів. (Що робитимемо? —Будемо зростати, жити)

— Вивчіть вірш напам’ять. Підготуйтесь записати по пам’яті два останні рядки. (Будемо Вітчизні вірно служити.)

— Перевірте написане за підручником.

VI. Підсумок уроку

— Що вас найбільше зацікавило на уроці?

— Які бувають за значенням слова — назви дій? (Близькі, протилежні, багатозначні)

— Наведіть приклади.

VII. Домашнє завдання з інструктажем

Вправа 29.

25.01 образотворче мистецтво

Тема. Елементарні поняття про архітектуру. Складові елементи будівлі. Архітектурна термінологія. Виражальні можливості силуетної форми. Порівняльний аналіз форм, розмірів та пропорцій. Архітектура і ми. ЧАРІВНІ КУПОЛИ СОБОРІВ

Мета: ознайомлювати учнів із культовою архітектурою; пояснювати значення силуету в архітектурі; ознайомлювати з поняттями «силует» і «декор»; формувати у дітей вміння сприймати, розрізняти й аналізувати характерні особливості силуетної форми; розвивати дрібну моторику руки; виховувати в учнів дбайливе і шанобливе ставлення до пам’яток архітектури та історії; розвивати естетичне сприйняття навколишнього світу; стимулювати розвиток допитливості.

Обладнання: фотографії та репродукції картин із зображеннями різних видів культових споруд; навчальні роботи з методичного фонду.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ . Перевірка домашнього завдання

Учні демонструють виконані вдома малюнки казкових будиночків і розповідають про один день із життя їхніх мешканців.

ІІІ . Актуалізація опорних знань і вмінь

Запитання

• Що таке архітектура і для чого вона потрібна людям?

• Які види архітектурних споруд ви знаєте?

ІV. Вивчення нового матеріалу

Пояснення вчителя

Видатний французький письменник Віктор Гюго назвав архітектуру «визначною книгою людства». Сторінки історії архітектури можна перегортати безкінечно, щоразу знаходячи щось нове і дивне. Сьогодні ми продовжимо знайомство з однією з найдавніших і найдивовижніших сторінок «кам’яної книги». Вона розповість нам про культові споруди. Ця складна назва означає, що ми говоритимемо про будівлі, які люди присвячують богам. Ви вже, звісно, знаєте, що на землі існує багато різних релігій. І в кожної з них — своє уявлення про те, яким має бути місце для розмови з Богом. Проте пам’ятки архітектури світових релігій (християнства,

ісламу, іудаїзму і буддизму) мають спільну рису — куполи. (Учитель демонструє учням фотографії храмів різних релігій.)

Форми куполів (зліва направо: Ступа Бодх-Гая, Індія; мавзолей Емір-Заде, м. Самарканд, Узбекистан; Преображенська церква, м. Кіжи, Росія; мавзолей Тадж-Махал, Індія; мечеть Абуэль-Аббаса, м. Александрія, Єгипет; Велика Ступа, м. Санчі, Індія; собор Василя Блаженного, м. Москва, Росія; Борисоглібський собор, м. Чернігів, Україна)

Упродовж багатьох століть, крім релігійного призначення, люди використовували храми і як громадські споруди. Їхні міцні стіни захищали людей від ворогів, тут коронували царів і вшановували героїв. Зовнішній вигляд певного храму визначав обличчя усього поселення, що розташовувалося навколо нього. Храми будували, щоб увічнити перемоги та зберегти пам’ять про трагедії. Храми були символами величі, вдячності та любові народу. Відомий вислів: «Кожна дорога веде до храму» означає, що шлях, який обирає людина в житті, має зробити її кращою, чистішою, допомогти осягнути саму себе. Міста Давньої Русі будували на підвищених місцях, часто на закрутах річок, щоб їх легше було захищати від ворогів. Спочатку зводили стіни фортеці, а потім на найкращому місці будували храм. Він височив над іншими будівлями. Якщо подивитися на місто здалеку, ви не побачите окремих будинків, а тільки загальні обриси — містобудівний силует міста. Аж до початку ХХ століття саме храми надавали містам неповторного вигляду. За задумом будівельників, хрести на куполах храмів мали бути найвищими точками міста. Куполи можуть бути найрізноманітнішої форми. Одні нагадують цибулини, інші схожі на шоломи, а гостроверхі піраміди, що увінчують деякі храми, називають наметами. Куполи дерев’яних храмів схожі на ялинові шишки. Сьогодні нам важко повірити, що більшість із цих складних дерев’яних мережив збудовані без жодного цвяха, тільки за допомогою сокири.