Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІАЛІЗАЦІЯ І СОЦІАЛЬНЕ ВИХОВАННЯ.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Запитання та завдання для самоконтролю:

  1. Як у сучасних умовах пояснюється вплив Космосу на життя людей на Землі?

  2. Що дає змогу нам відносити країну до макрофакторів соціалїзації?

  3. Охарактеризйте виховання як соціальний інститут.

Р0ЗДІЛ ІV МЕЗ0ЧИННИКИ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ.

4.1.Регіон як складова соціалізації.

4.2.ЗМІ як засіб соціалізації.

4.3.Субкультура в процесі соціалізації особистості.

4.4.Сільський та міський типи соціалізації.

Ключові слова:

Соціалізація у субкультура, самоутвердження, самореалізація, ціннісні орієнтації, просоціальні і антисоціальні субкультури, регіон, природничо-географічні особливості, соціальні-географічні особливості, соціально-демографічні особливості, жаргон, граффіті, фольклор, мезочинник.

Література:

  1. Національна доктрина розвитку освіти України у XXI столітті.-К.: Шкільний світ , 2002.

  2. Концепція виховання дітей та молоді у національній системі освіти.-К.,1996.

  3. Агеев В.С. Межгрупповое взаимодействие.-М., 1991.

  4. Андреенкова Н.В. Проблема социализации личности.((Социальные иссдедования.-І970.-Вып.3.

  5. Кон И.С. Психодогия ранней юности..-М., І989.

  6. Мудрик А.В. Социализация и "смутное время".- М., 1991.

  7. Мудрик А.В. Введение в социальную педагогику.- М.,І977.

  8. Шариков А.В. Медиа-образование.((Росиийская педагогическая энциклопедия.-М., І995.-Т.І.-С.555-556.

4.1.Регіон як складова соціалізації.

До мезочинників у природничо-географічному та економічному розумінні відносять середні за географічною та економічною величиною територіальні та економічно-демографічні території країни.

Регіон - це простір, в якому відбувається соціалізація людини, формування, збереження і трансляція норм способу життя, збереження і розвиток (або ж, навпаки) природних і культурних багатств.

Кожна країна як за природничо-геогафічними особливостями, так і в свідомості громадян, складається з сукупності певною мірою відмінних між собою територій-регіонів. В Україні, наприклад, це Закарпатський регіон, Львівсько-Галицький, Волинь, Донбас, Крим та ін. Природничо-географічні особливості (ладшафт, клімат, корисні копалини і т.п.) кожної з них багато в чому визначає ступінь його урбанізованості, характер економіки, кількість і міру стабільності населення, тобто опосередковано впливає на різні аспекти соціалізації жителів.

Соціально-географічні особливості регіону включають в себе густоту населення, традиційну зайнятість населення, засоби спілкування між регіонами та всередині регіонів. Від цих особливостей багато в чому залежить стиль життя людей в регіонах, мобільність та джерела інформування населення, що в свою чергу відповідно впливає на розвиток дітей, підлітків, юнацтва. Ступінь урбанізованості того або іншого регіону впливає на створення умов для соціального і культурного розвитку та самореалізації населення, визначав мобільність його жителів.

Соціально-економічні особливості регіону характеризуються своєрідністю виробництва на його території, перспективами розвитку, професійним складом та рівнем життя населення. Соціально-демографічні особливості регіону - це національний склад населення, його віковостатева структур типи сімей, міграційні процеси. історичні та культурологічні відмінності в регіонах проявляються у властивих населенню нравах, стилі життя, звичаях , традиціях, в архітектурі та інтер'єрі житла.

Усе вищеперераховане впливає на стихійну соціалізацію населення в регіоні, а також на те, в якому напрямку і як відбувається самопізнання його жителів. Саме про це свідчать відмінності в ціннісних орієнтація. У професійній сфері, в масових ідеологічних установках, в сімейних відносинах і т.п. Це підтверджується й відмінностями на рівні економічної активності населення, навіть рівнем та характером проявів протиправної поведінки та злочинності.